Kan du huske det: Sådan var verdens første Mac

Den har skrevet it-historie med lancering af den grafiske brugergrænseflade. Tag med tilbage til dengang far var dreng og få genopfrisket specifikationerne på den første Mac, der fylder 30 år.

Elsker eller hadet.

Meningerne er delte, men der er ingen tvivl om, at det nu er 30 år siden, at verden for første gang kunne berøre den beige overflade på den nyfødte Macintosh computer.

Den blev leveret fra Steve Jobs' fødegang den 24. januar 1984.

Læs også: Galleri: Mac-computeren - elsket og hadet gennem tre årtier

Maskinen var den første masseproducerede computer med et grafisk interface, og så kom den endda også med en mus.

Indbygget skærm og grafisk brugerflade gjorde modellen til en banebryder. Foto: Wikipedia

Hele herligheden blev lancereret under navnet Apple Macintosh, men skiftede senere navn til 128K, som repræsenterede antallet af ram i maskinen.

Macintosh 128K var en alt-i-en-maskine specifikt designet til grafiske opgaver, hvor den lille indbyggede 9 tommer CRT-skærm sørgede for at levere de grafiske elementer i en opløsning på 512 x 342 pixels.

Den var udstyret med en Motorola 68000-processor med en frekvens på 8MHz, 128 KB hukommelse, 3,5-tommer diskdrev, og så altså en indbygget 9-tommer skærm.

Et kig om på bagsiden af kulissen. Foto: Wikipedia

Ved lanceringen kostede nyheden 2.495 dollar svarende til omkring 13.500 danske kroner med dagens kurs.

Hvis man justerer den pris for inflation, ville den i dagens Danmark koste omkring 30.000 kroner, så helt billig var den lille enhed ikke.

Macintosh motherboard anno 1984. Foto: Wikipedia

Grafisk gennembrud
En af de afgørende begrundelser for, at Mac'en har indskrevet sig i it-verdenshistorien er, at den for alvor satte den grafiske brugerflade på dagsordenen - et år før Microsoft frigav Windows 1.0.

Det grafiske operativsystem, der fulgte med maskinen, hed ganske enkelt "System 1.0". Først i 1996 ved versionsnummer 7.6, skiftede Apple navnet til Mac OS.

Macintosh 128K havde ingen ventilator, hvilket gjorde den til en yderst støjsvag skrivebordspartner, og så blev den originale Mac i øvrigt signeret af Apple-holdet på indersiden af kabinettet.

Apple-holde satte deres autografer på indersiden af kabinettet. Foto: Wikipedia

Den blev også kendt for en meget kostbar og provokerende markedsføring af produktet.

I forbindelse med lanceringen fremstillede Apple en spektakulær reklamefilm, som blev produceret af den kendte film-mand Ridley Scott, som er hyldet for film som "Blade Runner" og "Alien".

Den video kan du se her:Læs også:
Se Steve Jobs præsentere den første Macintosh i 1984

Galleri: Her er de sande computer-helte

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.