Artikel top billede

Kan du huske det: Sådan var verdens første Mac

Den har skrevet it-historie med lancering af den grafiske brugergrænseflade. Tag med tilbage til dengang far var dreng og få genopfrisket specifikationerne på den første Mac, der fylder 30 år.

Elsker eller hadet.

Meningerne er delte, men der er ingen tvivl om, at det nu er 30 år siden, at verden for første gang kunne berøre den beige overflade på den nyfødte Macintosh computer.

Den blev leveret fra Steve Jobs' fødegang den 24. januar 1984.

Læs også: Galleri: Mac-computeren - elsket og hadet gennem tre årtier

Maskinen var den første masseproducerede computer med et grafisk interface, og så kom den endda også med en mus.

Indbygget skærm og grafisk brugerflade gjorde modellen til en banebryder. Foto: Wikipedia

Hele herligheden blev lancereret under navnet Apple Macintosh, men skiftede senere navn til 128K, som repræsenterede antallet af ram i maskinen.

Macintosh 128K var en alt-i-en-maskine specifikt designet til grafiske opgaver, hvor den lille indbyggede 9 tommer CRT-skærm sørgede for at levere de grafiske elementer i en opløsning på 512 x 342 pixels.

Den var udstyret med en Motorola 68000-processor med en frekvens på 8MHz, 128 KB hukommelse, 3,5-tommer diskdrev, og så altså en indbygget 9-tommer skærm.

Et kig om på bagsiden af kulissen. Foto: Wikipedia

Ved lanceringen kostede nyheden 2.495 dollar svarende til omkring 13.500 danske kroner med dagens kurs.

Hvis man justerer den pris for inflation, ville den i dagens Danmark koste omkring 30.000 kroner, så helt billig var den lille enhed ikke.

Macintosh motherboard anno 1984. Foto: Wikipedia

Grafisk gennembrud

En af de afgørende begrundelser for, at Mac'en har indskrevet sig i it-verdenshistorien er, at den for alvor satte den grafiske brugerflade på dagsordenen - et år før Microsoft frigav Windows 1.0.

Det grafiske operativsystem, der fulgte med maskinen, hed ganske enkelt "System 1.0". Først i 1996 ved versionsnummer 7.6, skiftede Apple navnet til Mac OS.

Macintosh 128K havde ingen ventilator, hvilket gjorde den til en yderst støjsvag skrivebordspartner, og så blev den originale Mac i øvrigt signeret af Apple-holdet på indersiden af kabinettet.

Apple-holde satte deres autografer på indersiden af kabinettet. Foto: Wikipedia

Den blev også kendt for en meget kostbar og provokerende markedsføring af produktet.

I forbindelse med lanceringen fremstillede Apple en spektakulær reklamefilm, som blev produceret af den kendte film-mand Ridley Scott, som er hyldet for film som "Blade Runner" og "Alien".

Den video kan du se her:

Læs også:
Se Steve Jobs præsentere den første Macintosh i 1984

Galleri: Her er de sande computer-helte
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere