Artikel top billede

Kan du huske det: Sådan var verdens første Mac

Den har skrevet it-historie med lancering af den grafiske brugergrænseflade. Tag med tilbage til dengang far var dreng og få genopfrisket specifikationerne på den første Mac, der fylder 30 år.

Elsker eller hadet.

Meningerne er delte, men der er ingen tvivl om, at det nu er 30 år siden, at verden for første gang kunne berøre den beige overflade på den nyfødte Macintosh computer.

Den blev leveret fra Steve Jobs' fødegang den 24. januar 1984.

Læs også: Galleri: Mac-computeren - elsket og hadet gennem tre årtier

Maskinen var den første masseproducerede computer med et grafisk interface, og så kom den endda også med en mus.

Indbygget skærm og grafisk brugerflade gjorde modellen til en banebryder. Foto: Wikipedia

Hele herligheden blev lancereret under navnet Apple Macintosh, men skiftede senere navn til 128K, som repræsenterede antallet af ram i maskinen.

Macintosh 128K var en alt-i-en-maskine specifikt designet til grafiske opgaver, hvor den lille indbyggede 9 tommer CRT-skærm sørgede for at levere de grafiske elementer i en opløsning på 512 x 342 pixels.

Den var udstyret med en Motorola 68000-processor med en frekvens på 8MHz, 128 KB hukommelse, 3,5-tommer diskdrev, og så altså en indbygget 9-tommer skærm.

Et kig om på bagsiden af kulissen. Foto: Wikipedia

Ved lanceringen kostede nyheden 2.495 dollar svarende til omkring 13.500 danske kroner med dagens kurs.

Hvis man justerer den pris for inflation, ville den i dagens Danmark koste omkring 30.000 kroner, så helt billig var den lille enhed ikke.

Macintosh motherboard anno 1984. Foto: Wikipedia

Grafisk gennembrud

En af de afgørende begrundelser for, at Mac'en har indskrevet sig i it-verdenshistorien er, at den for alvor satte den grafiske brugerflade på dagsordenen - et år før Microsoft frigav Windows 1.0.

Det grafiske operativsystem, der fulgte med maskinen, hed ganske enkelt "System 1.0". Først i 1996 ved versionsnummer 7.6, skiftede Apple navnet til Mac OS.

Macintosh 128K havde ingen ventilator, hvilket gjorde den til en yderst støjsvag skrivebordspartner, og så blev den originale Mac i øvrigt signeret af Apple-holdet på indersiden af kabinettet.

Apple-holde satte deres autografer på indersiden af kabinettet. Foto: Wikipedia

Den blev også kendt for en meget kostbar og provokerende markedsføring af produktet.

I forbindelse med lanceringen fremstillede Apple en spektakulær reklamefilm, som blev produceret af den kendte film-mand Ridley Scott, som er hyldet for film som "Blade Runner" og "Alien".

Den video kan du se her:

Læs også:
Se Steve Jobs præsentere den første Macintosh i 1984

Galleri: Her er de sande computer-helte




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere