Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

Ekspert: Sådan får du succes med dit it-projekt

Projekter er omdrejningspunktet for næsten al it-udvikling. Alligevel går det ofte galt. Svensk projektekspert har et bud på både problemet og løsningen.

It-verdenen elsker projekter. Ny feature? Lav et projekt. Har du et problem? Så lav en projektgruppe. Behov for et nyt produkt? Sammensæt en projektstyregruppe. Projekter er, med andre ord, svaret - ofte før vi kender problemet.

Det har Mattias Hällström, medstifter af den svenske projektvirksomhed Projectplace, ikke noget imod.

Men, siger han, udfordringen er, at verden og vores arbejde bliver stadigt mere kompleks, men vores måde at arbejde på har ikke fundamentalt ændret sig.

Projectplace voksede derfor ud af Mattias Hällströms forskerbaggrund og et stærkt ønske om at få folk til at samarbejde.

For projekter i virksomheder og organisationer stikker, ifølge Mattias Hällström, meget dybere end bare de aktuelle opgaver - de er formet ud af vores aktuelle forståelse af, hvad der driver os. Og her går det stærkt for tiden:

"Det handler om, at vi forstår den menneskelige natur. Udviklingen har betydet, at vi nu har nobelprisvindere i økonomi, som får prisen for at forklare, at modeller ikke er økonomiske, men ser sociale konstruktioner. Det bliver kaldt ting som neuroscience, behavioral psychology eller applied behavior analysis."

"Teknologi giver adgang til en ny ledelsesform"

Og de nye discipliner kan, ifølge Mattias Hällström, hjælpe os med at blive bedre til projekter:

"Nu kan videnskaben pludselig forklare, hvordan vi tilpasser og ændrer vores adfærd - og det sker, når vi samarbejder. Det der sker nu i behavior analysis er, at der skabes et nyt framework, som arbejder med vores sprog som nøglen til samarbejde." 

"For vores sprog påvirker den måde, som vi tænker på. Det er derfor, vi i Projectplace tænker over, hvordan vi kan hjælpe med at forme sproget og øge deltagelsen. Mit mål har ikke været at skabe et værktøj til projekt-management, men et værktøj til projektsamarbejde."

Og det er afgørende for Mattias Hällström, at man netop ikke laver folks projektplaner eller processer, men skaber rammerne for, at du kan skabe dine egne.

For Mattias Hällström er ikke i tvivl om, at projekter fejler, selv om man tilføjer flere risikovurderinger, flere møder og flere planer - uden at ændre på og arbejde med sine grundlæggende processer eller sit sprog.

Men mens samarbejdsværktøjer som Projectplace skaber mulighederne for brugerne gennem funktioner som virtuelle Kanban tavler (læs mere om Kanban boards her) eller microblogging, er det brugerne, som projektdeltagere, der skal finde en fælles platform at arbejde på. En platform som er baseret på involvering og ikke bare projektlederens behov.

Brug teknologien - selv om I er i samme rum

Mens Mattias Hällström ser en hastig udvikling inden for forståelsen af menneskets natur, er den teknologiske udvikling mindst lige så vigtig:

"Teknologi giver adgang til en ny ledelsesform. En ny måde at arbejde på så at sige. Se bare, når vi virtuelt betragter andre, som har en samtale på Facebook eller hos os i Projectplace. Du kan lytte med - og den viden, du får, laver en slags ringe i vandet med viden og synspunkter. "

Specielt lean-værktøjet Kanban er Mattias Hällström begejstret for, og det kan ifølge ham næsten ikke bruges for meget:  

"Med en digital Kanban-tavle får du pludselig en adgang til mange samtaler i virksomheden. Og jeg vil påstå, at selv hvis I sidder i samme rum, så skal man stadig 'go digital'. For når det først er digitalt, kan du overskue mere og identificere trends og skift i både produktet og teamet."

Målet er i sidste ende at visualisere sammenhænge, forstå projektets kausalitet og gøre det klart, hvad din eller andres indsats gør for projektet.

For, som Mattias Hällström understreger, så vil dine team-medlemmer se hinanden - og tilpasse og forbedre sig:

"Vores menneskelige udgangspunkt er, at vi hjælper hinanden. Vi er ikke rent økonomisk rationelle og beregnende som udgangspunkt. Det er tillært."

Men, spørger jeg til sidst, er ambitionen en verdensomspændende ændring af den måde, folk laver projekter på?

"Ja! Og det er så cool," udbryder han - og griner, da jeg foreslår, at han tillægger sig den ondsindede superskurk-latter, der normalt følger med så store planer.

"Det centrale er, at folk arbejder sammen. Nogle projektværktøjer laver modeller for samarbejdet, men nøglen er at få teams til at organisere sig selv med værktøjerne. Så stiger effektiviteten. Din opgave som chef er derimod at sætte målene, skaffe værktøjerne og dyrke sproget," slutter Mattias Hällström.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere