Artikel top billede

Ekspert: Sådan får du succes med dit it-projekt

Projekter er omdrejningspunktet for næsten al it-udvikling. Alligevel går det ofte galt. Svensk projektekspert har et bud på både problemet og løsningen.

It-verdenen elsker projekter. Ny feature? Lav et projekt. Har du et problem? Så lav en projektgruppe. Behov for et nyt produkt? Sammensæt en projektstyregruppe. Projekter er, med andre ord, svaret - ofte før vi kender problemet.

Det har Mattias Hällström, medstifter af den svenske projektvirksomhed Projectplace, ikke noget imod.

Men, siger han, udfordringen er, at verden og vores arbejde bliver stadigt mere kompleks, men vores måde at arbejde på har ikke fundamentalt ændret sig.

Projectplace voksede derfor ud af Mattias Hällströms forskerbaggrund og et stærkt ønske om at få folk til at samarbejde.

For projekter i virksomheder og organisationer stikker, ifølge Mattias Hällström, meget dybere end bare de aktuelle opgaver - de er formet ud af vores aktuelle forståelse af, hvad der driver os. Og her går det stærkt for tiden:

"Det handler om, at vi forstår den menneskelige natur. Udviklingen har betydet, at vi nu har nobelprisvindere i økonomi, som får prisen for at forklare, at modeller ikke er økonomiske, men ser sociale konstruktioner. Det bliver kaldt ting som neuroscience, behavioral psychology eller applied behavior analysis."

"Teknologi giver adgang til en ny ledelsesform"

Og de nye discipliner kan, ifølge Mattias Hällström, hjælpe os med at blive bedre til projekter:

"Nu kan videnskaben pludselig forklare, hvordan vi tilpasser og ændrer vores adfærd - og det sker, når vi samarbejder. Det der sker nu i behavior analysis er, at der skabes et nyt framework, som arbejder med vores sprog som nøglen til samarbejde." 

"For vores sprog påvirker den måde, som vi tænker på. Det er derfor, vi i Projectplace tænker over, hvordan vi kan hjælpe med at forme sproget og øge deltagelsen. Mit mål har ikke været at skabe et værktøj til projekt-management, men et værktøj til projektsamarbejde."

Og det er afgørende for Mattias Hällström, at man netop ikke laver folks projektplaner eller processer, men skaber rammerne for, at du kan skabe dine egne.

For Mattias Hällström er ikke i tvivl om, at projekter fejler, selv om man tilføjer flere risikovurderinger, flere møder og flere planer - uden at ændre på og arbejde med sine grundlæggende processer eller sit sprog.

Men mens samarbejdsværktøjer som Projectplace skaber mulighederne for brugerne gennem funktioner som virtuelle Kanban tavler (læs mere om Kanban boards her) eller microblogging, er det brugerne, som projektdeltagere, der skal finde en fælles platform at arbejde på. En platform som er baseret på involvering og ikke bare projektlederens behov.

Brug teknologien - selv om I er i samme rum

Mens Mattias Hällström ser en hastig udvikling inden for forståelsen af menneskets natur, er den teknologiske udvikling mindst lige så vigtig:

"Teknologi giver adgang til en ny ledelsesform. En ny måde at arbejde på så at sige. Se bare, når vi virtuelt betragter andre, som har en samtale på Facebook eller hos os i Projectplace. Du kan lytte med - og den viden, du får, laver en slags ringe i vandet med viden og synspunkter. "

Specielt lean-værktøjet Kanban er Mattias Hällström begejstret for, og det kan ifølge ham næsten ikke bruges for meget:  

"Med en digital Kanban-tavle får du pludselig en adgang til mange samtaler i virksomheden. Og jeg vil påstå, at selv hvis I sidder i samme rum, så skal man stadig 'go digital'. For når det først er digitalt, kan du overskue mere og identificere trends og skift i både produktet og teamet."

Målet er i sidste ende at visualisere sammenhænge, forstå projektets kausalitet og gøre det klart, hvad din eller andres indsats gør for projektet.

For, som Mattias Hällström understreger, så vil dine team-medlemmer se hinanden - og tilpasse og forbedre sig:

"Vores menneskelige udgangspunkt er, at vi hjælper hinanden. Vi er ikke rent økonomisk rationelle og beregnende som udgangspunkt. Det er tillært."

Men, spørger jeg til sidst, er ambitionen en verdensomspændende ændring af den måde, folk laver projekter på?

"Ja! Og det er så cool," udbryder han - og griner, da jeg foreslår, at han tillægger sig den ondsindede superskurk-latter, der normalt følger med så store planer.

"Det centrale er, at folk arbejder sammen. Nogle projektværktøjer laver modeller for samarbejdet, men nøglen er at få teams til at organisere sig selv med værktøjerne. Så stiger effektiviteten. Din opgave som chef er derimod at sætte målene, skaffe værktøjerne og dyrke sproget," slutter Mattias Hällström.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere