Artikel top billede

Ekspert: Sådan får du succes med dit it-projekt

Projekter er omdrejningspunktet for næsten al it-udvikling. Alligevel går det ofte galt. Svensk projektekspert har et bud på både problemet og løsningen.

It-verdenen elsker projekter. Ny feature? Lav et projekt. Har du et problem? Så lav en projektgruppe. Behov for et nyt produkt? Sammensæt en projektstyregruppe. Projekter er, med andre ord, svaret - ofte før vi kender problemet.

Det har Mattias Hällström, medstifter af den svenske projektvirksomhed Projectplace, ikke noget imod.

Men, siger han, udfordringen er, at verden og vores arbejde bliver stadigt mere kompleks, men vores måde at arbejde på har ikke fundamentalt ændret sig.

Projectplace voksede derfor ud af Mattias Hällströms forskerbaggrund og et stærkt ønske om at få folk til at samarbejde.

For projekter i virksomheder og organisationer stikker, ifølge Mattias Hällström, meget dybere end bare de aktuelle opgaver - de er formet ud af vores aktuelle forståelse af, hvad der driver os. Og her går det stærkt for tiden:

"Det handler om, at vi forstår den menneskelige natur. Udviklingen har betydet, at vi nu har nobelprisvindere i økonomi, som får prisen for at forklare, at modeller ikke er økonomiske, men ser sociale konstruktioner. Det bliver kaldt ting som neuroscience, behavioral psychology eller applied behavior analysis."

"Teknologi giver adgang til en ny ledelsesform"

Og de nye discipliner kan, ifølge Mattias Hällström, hjælpe os med at blive bedre til projekter:

"Nu kan videnskaben pludselig forklare, hvordan vi tilpasser og ændrer vores adfærd - og det sker, når vi samarbejder. Det der sker nu i behavior analysis er, at der skabes et nyt framework, som arbejder med vores sprog som nøglen til samarbejde." 

"For vores sprog påvirker den måde, som vi tænker på. Det er derfor, vi i Projectplace tænker over, hvordan vi kan hjælpe med at forme sproget og øge deltagelsen. Mit mål har ikke været at skabe et værktøj til projekt-management, men et værktøj til projektsamarbejde."

Og det er afgørende for Mattias Hällström, at man netop ikke laver folks projektplaner eller processer, men skaber rammerne for, at du kan skabe dine egne.

For Mattias Hällström er ikke i tvivl om, at projekter fejler, selv om man tilføjer flere risikovurderinger, flere møder og flere planer - uden at ændre på og arbejde med sine grundlæggende processer eller sit sprog.

Men mens samarbejdsværktøjer som Projectplace skaber mulighederne for brugerne gennem funktioner som virtuelle Kanban tavler (læs mere om Kanban boards her) eller microblogging, er det brugerne, som projektdeltagere, der skal finde en fælles platform at arbejde på. En platform som er baseret på involvering og ikke bare projektlederens behov.

Brug teknologien - selv om I er i samme rum

Mens Mattias Hällström ser en hastig udvikling inden for forståelsen af menneskets natur, er den teknologiske udvikling mindst lige så vigtig:

"Teknologi giver adgang til en ny ledelsesform. En ny måde at arbejde på så at sige. Se bare, når vi virtuelt betragter andre, som har en samtale på Facebook eller hos os i Projectplace. Du kan lytte med - og den viden, du får, laver en slags ringe i vandet med viden og synspunkter. "

Specielt lean-værktøjet Kanban er Mattias Hällström begejstret for, og det kan ifølge ham næsten ikke bruges for meget:  

"Med en digital Kanban-tavle får du pludselig en adgang til mange samtaler i virksomheden. Og jeg vil påstå, at selv hvis I sidder i samme rum, så skal man stadig 'go digital'. For når det først er digitalt, kan du overskue mere og identificere trends og skift i både produktet og teamet."

Målet er i sidste ende at visualisere sammenhænge, forstå projektets kausalitet og gøre det klart, hvad din eller andres indsats gør for projektet.

For, som Mattias Hällström understreger, så vil dine team-medlemmer se hinanden - og tilpasse og forbedre sig:

"Vores menneskelige udgangspunkt er, at vi hjælper hinanden. Vi er ikke rent økonomisk rationelle og beregnende som udgangspunkt. Det er tillært."

Men, spørger jeg til sidst, er ambitionen en verdensomspændende ændring af den måde, folk laver projekter på?

"Ja! Og det er så cool," udbryder han - og griner, da jeg foreslår, at han tillægger sig den ondsindede superskurk-latter, der normalt følger med så store planer.

"Det centrale er, at folk arbejder sammen. Nogle projektværktøjer laver modeller for samarbejdet, men nøglen er at få teams til at organisere sig selv med værktøjerne. Så stiger effektiviteten. Din opgave som chef er derimod at sætte målene, skaffe værktøjerne og dyrke sproget," slutter Mattias Hällström.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.