Artikel top billede

Afslør dine hemmeligheder helt anonymt - populær app er kommet til Danmark

Whistleblower-app'en Secret - Speak Freely er klar til at indtage Danmark. Men pas på: Du er måske ikke helt så anonym, som du tror.

Gennem det seneste halve år har app'en Secret - Speak Freely være en af de hotteste apps i Silicon Valley.

Secret giver brugerne mulighed for anonymt at dele hemmeligheder, og i USA er den allerede blevet brugt til at lække historier fra nogle af verdens største selskaber.

Eksempelvis blev nyheden om, at Nike vil skrotte fitness-armbåndet Fuelband lækket via Secret, og det samme var tilfældet med nyheden om Googles fyring af Google+-chefen Vic Gundotra.

Men de fleste bruger dog app'en i mere hverdags-agtige sammenhænge, hvor de deler små intime dagbogs-agtige hemmeligheder fra deres dagligdag. En tilfældig hemmelighed fra københavnsområdet lyder eksempelvis:

"Har lyst til at stoppe en pige på gaden og invitere hende ud og bowle..."

Det anonyme Twitter

Secret kan bedst beskrives som en anonymiseret udgave af Twitter eller Instagram. Når du åbner app'en, får du en strøm af opdateringer. Næsten som på Twitter. Men til forskel fra andre sociale netværk er der ikke knyttet noget brugernavn til opdateringerne. 

Når du registrerer dig som Secret-bruger, skal du opgive dit telefonnummer, som bliver brugt til at matche dig med andre Secret-brugere fra adressebogen på din telefon. Du får dog aldrig at vide præcis, hvilke af dine venner der også bruger Secret. For at beskytte dine venners anonymitet vil du også kun blive præsenteret for opdateringer fra dine venner, når du har mindst tre venner, der bruger app'en.

Du kan dog godt have glæden af app'en, selvom du ikke kender andre, der bruger den. Secret præsenterer dig også fra opdateringer, der enten er særligt populære, eller som er skrevet af folk, der befinder sig i dit lokalområde.

Pas på - du er ikke helt anonym

Selv om Secret lover dig anonymitet, skal du dog tænke dig om, før du eksempelvis bruger app'en til at lække oplysninger, der kan bringe dig i konflikt med loven. I en artikel i teknologi-magasinet Wired har flere eksperter advaret om, at både Secret og en lignende app ved navn Whisper ikke blot gemmer data, der kan identificere dig. De to apps forbeholder sig også ret til at udlevere oplysningerne til myndighederne.

"De siger, at du kan bruge deres app til anonymt at fortælle alt, men så snart du læser deres privatlivs-politik, opdager du, at det slet ikke er så anonymt endda. Og så snart myndighederne spørger dem, vil de være klar til at overdrage oplysninger om, hvem der har sagt hvad," siger Runa Sandvik, tidligere tor-udvikler og ansat ved den amerikanske NGO Center for Democracy and Technology, til Wired.

Secret - Speak Freely findes både til Android og iPhone.

Læs også:
Sådan kan du sladre uden at afsløre hvem du er  

It-virksomheder til jobsøgere: Sådan tjekker vi dig på nettet
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere