Topnyhed:Nana Bule forlader Microsoft: Her er den nye direktør for Microsoft Danmark

Artikel top billede

Puds brillerne: Din fladskærm bliver skarpere - og større

Du kan godt begynde at møblere om i stuen. Producenterne af fladskærme vil sælge dig større skærme. Tendensen går også mod 4K - altså langt højere opløsning.

Den tyske internationale radioudstilling, måske bedre kendt som IFA løber af stablen i disse dage. Computerworld har været der, og tendensen er klar: Du skal have mange flere pixler i din skærm.

Samtlige store producenter, fra Philips til Sony, LG og Samsung og et vred af større og mindre producenter, havde alle deres definition på 4K, 4K Ultra HD, UHD, FHD - og sågar nogle enkelte 5K og 8K skærme blev fremvist.

Fælles for betegnelserne er, at den gamle topstandard 1080p full HD er passé; fremtiden er, at der skal mange flere pixels i panelerne.

Store skærme kræver flere pixels

Teknologien skubber hele tiden på og gør bedre billeder muligt. Men helt lavpraktisk er der en rigtig god grund til, at producenterne gerne vil pushe flere pixels.

Mange af skærmene, som blev præsenteret i Berlin, var store. Meget store. En tendens, som vi også ser på det danske marked.

Den seneste opgørelse fra Brancheforeningen for Elektronik, BFE, viser, at for blot fem år siden var omkring to procent af alle solgte fladskærme i Danmark over 50 tommer. Det tal er i første kvartal af 2014 steget til 20 procent.

Så udviklingen er, at der faktisk er et behov for de ekstra pixler. En 32 tommer skærm kan nøjes med langt færre pixler og stadig stå skarpt, mens en 65 tommer skærm let kan fremstå grynet, hvis der ikke er linjer nok i billedet.

BFE anslår, med alle mulige forbehold for julesalget, at 9 procent af årets solgte fjernsyn bliver 4K.

Skærme skal bue...

En anden tendens er, at skærmen skal kunne noget ekstra. Det almindelige flade panel giver ikke den fulde oplevelse. Det er i hvert fald, hvad producenterne vil have os til at tro.

Derfor havde alle producenter også buede skærme i større eller mindre grad.

Meningen med den buede skærm er, at brugeren skal træde ind i en tv-oplevelse og ikke bare se på udefra. Om buede skærme bare er en gimmick som forsvinder, ligesom 3D for nogle år siden, må tiden vise.

Og om en buet skærm er de ekstra penge værd, er meget subjektivt, men læs vores anmeldelse af Samsungs buede 4K tv fra i år.

... og flekse

Hvis du gerne vil have en ekstra imponerende skærm, fremviste LG sin fleksible skærm, som kan bøjes. Du får altså selv kontrollen over, om du vil have det almindelige flade fjernsyn, eller om det skal bue lidt i kanten.

Du kan selvfølgelig også bare montere det på en drejeplade, som LG gjorde på IFA-messen og lade det bukke og bue i det uendelige.

Læs også:
Test: Samsungs buede 4K-tv er fantastisk - men er det kurvens skyld?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere