Artikel top billede

Puds brillerne: Din fladskærm bliver skarpere - og større

Du kan godt begynde at møblere om i stuen. Producenterne af fladskærme vil sælge dig større skærme. Tendensen går også mod 4K - altså langt højere opløsning.

Den tyske internationale radioudstilling, måske bedre kendt som IFA løber af stablen i disse dage. Computerworld har været der, og tendensen er klar: Du skal have mange flere pixler i din skærm.

Samtlige store producenter, fra Philips til Sony, LG og Samsung og et vred af større og mindre producenter, havde alle deres definition på 4K, 4K Ultra HD, UHD, FHD - og sågar nogle enkelte 5K og 8K skærme blev fremvist.

Fælles for betegnelserne er, at den gamle topstandard 1080p full HD er passé; fremtiden er, at der skal mange flere pixels i panelerne.

Store skærme kræver flere pixels

Teknologien skubber hele tiden på og gør bedre billeder muligt. Men helt lavpraktisk er der en rigtig god grund til, at producenterne gerne vil pushe flere pixels.

Mange af skærmene, som blev præsenteret i Berlin, var store. Meget store. En tendens, som vi også ser på det danske marked.

Den seneste opgørelse fra Brancheforeningen for Elektronik, BFE, viser, at for blot fem år siden var omkring to procent af alle solgte fladskærme i Danmark over 50 tommer. Det tal er i første kvartal af 2014 steget til 20 procent.

Så udviklingen er, at der faktisk er et behov for de ekstra pixler. En 32 tommer skærm kan nøjes med langt færre pixler og stadig stå skarpt, mens en 65 tommer skærm let kan fremstå grynet, hvis der ikke er linjer nok i billedet.

BFE anslår, med alle mulige forbehold for julesalget, at 9 procent af årets solgte fjernsyn bliver 4K.

Skærme skal bue...

En anden tendens er, at skærmen skal kunne noget ekstra. Det almindelige flade panel giver ikke den fulde oplevelse. Det er i hvert fald, hvad producenterne vil have os til at tro.

Derfor havde alle producenter også buede skærme i større eller mindre grad.

Meningen med den buede skærm er, at brugeren skal træde ind i en tv-oplevelse og ikke bare se på udefra. Om buede skærme bare er en gimmick som forsvinder, ligesom 3D for nogle år siden, må tiden vise.

Og om en buet skærm er de ekstra penge værd, er meget subjektivt, men læs vores anmeldelse af Samsungs buede 4K tv fra i år.

... og flekse

Hvis du gerne vil have en ekstra imponerende skærm, fremviste LG sin fleksible skærm, som kan bøjes. Du får altså selv kontrollen over, om du vil have det almindelige flade fjernsyn, eller om det skal bue lidt i kanten.

Du kan selvfølgelig også bare montere det på en drejeplade, som LG gjorde på IFA-messen og lade det bukke og bue i det uendelige.

Læs også:
Test: Samsungs buede 4K-tv er fantastisk - men er det kurvens skyld?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere