Årets It-fuser 2014: Hvem var værst - nominer din kandidat

Nytåret nærmer sig, og det er derfor den tid på året, hvor vi skuer tilbage på de pinlige, tåkrummende, ynkværdige it-projekter. Nu kan du du nominere dine egne kandidater til Årets it-fuser.

Vi skriver 2014. Forskere har netop landet en rumsonde på en asteroide over 600 millioner kilometer ude i rummet, og supercomputere kan beregne teraflops af data på sekunder.

Alligevel går det stadig rigtig, rigtig ringe på it-fronten flere steder, hvor små og store fejl i løbet af 2014 har plaget dig og resten af Danmarks befolkning. 

Igen i år kårer Computerworld Årets it-fuser, men vi skal bruge din hjælp.

Vi har her samlet nogle af de bommerter der står skarpest i vores erindring, men hvad mener du, var årets værste overgreb på god it-kultur?

2014 stod i datalækkets tegn
Cpr-numre er blandt andet gået fra at være danskernes bedst vogtede hemmelighed til at være noget, der bare lå på nettet.

Vi kan i flæng nævne de 900.000 cpr-numre fra Robinson-listen, som blev lækket fra CSC.

Og selvfølgelig CSC-hackersagen, hvor millioner af personfølsomme oplysninger og strafferegistre blev lænset af den svenske hacker Gottfrid Warg og hans danske medsammensvorne.

Eller hvad med Experian, det tidligere RKI-register, som heller ikke kunne holde styr på de personfølsomme oplysninger, da Anonymous slog et smut forbi i maj.

Men lækket, der fik størst mediebevågenhed, må utvivlsomt være tys-tys-skandalen, hvor Se & Hør i samarbejde med en hemmelig kilde i NETS hentede alle de oplysninger, som nu passede på forsiden af det kulørte magasin. 

Samtidig med disse læk må Danmarks eneste vagthund på området, nemlig Datatilsynet, se sig selv gå ned i bevilling.

Hvad har vi glemt, hvilke læk så vi ellers i 2014? Nominer årets it-fuser i kommentarsporet nedenfor.

Forfejlede systemer og dårlige investeringer
Ingen liste over it-fusere, uden offentlige it-projekter med små forkortelser og kæmpestore ekstra-regninger og nedbrud.

I foråret blev det sidste punktum sat i den lange række af forsinkelser og ekstra omkostninger, som PROASK, Arbejdsskadestyrelsens nye sagsbehandlingssystem har udgjort. Men hvad betyder en regning på en kvart milliard for et forlist it-system. Det er jo bare skattepenge.

I øvrigt er en kvart milliard småpenge i forhold til de 902 millioner kroner, som Skats EFI-system på grund af en fejl ikke nåede at inddrage inden skatterestancerne blev forældet.

SINE-systemet, som er Beredskabets kommunikationssystem, formåede i øvrigt at undgå en erstatningssag på en halv milliard i starten af året, men denne it-kolos er heller aldrig blevet den umiddelbare succes, som det skulle have været.

Midtjyske hospitaler har haft et træls år
Region Midjylland havde tidligere på året den rigtig ærgerlige oplevelse, at man ikke bare én, men flere gange ikke kunne tilgå patientjournalerne i det elektroniske patientjournalsystem, EPJ. Den fadæse kostede senere it-direktøren jobbet. 

Den midtjyske EPJ-fadæse kom i øvrigt kort efter, at Windows XP-styresystemet blev lagt i graven af Microsoft.

Det var de danske hospitaler så ikke helt klædt på til at håndtere.

Det betød, at de fem danske regionernes ekstraregning lød på omkring 80 millioner kroner til at holde liv i de aldrende systemer på danske hospitaler.

Pinligheder over en bred kam
Mange bække små gør en stor å. Men når bækkene er nedbrud på TDCs mobildækning, Dankortet og Rejsekortet, så er det en sand Ganges-flod af problemer, som vi er blevet udsat for igennem 2014.

I den anden ende af store dyre nedbrud, så har vi også de helt almindelige dumheder.

Den fynske borgmester Anker Boye og hans mobil-regninger røg op mod 300.000 kroner, mens Folketingets 200.000 kroner dyre Voteman-video floppede fælt.

Ovenstående var blot nogle få eksempler på forskellige former for it-fusere i 2014, og du skal være meget velkommen til at foreslå flere kandidater via maildressen redaktionen@cw.dk eller i debatfeltet. 

Hvilke it-fusere har vi glemt, hvilke grelle fejl har it-Danmark været udsat for i år? For valget er helt og holdent dit og resten Computerworlds læsere - så hvem nominerer du til Årets it-fuser 2014?
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.