Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Microsoft: Vi står på tærsklen til en tid domineret af helt ny type systemer

Reportage, Microsoft Convergence, Atlanta: Vi er på tærsklen til en helt ny tid domineret af uhyre intelligente it-systemer, som vil forandre alle virksomheder og den måde, som de bliver drevet på, mener Microsoft, der sætter alle sejl for at komme med.

Microsoft Convergence, Atlanta, USA: Var der nogen, der troede, at Microsofts store cloud- og mobility-drevne transformation ikke ville få væsentlig indflydelse på selskabets business-produkter, kan de godt tro om igen: Der er store og fundamentale forandringer på vej.

Microsoft skød mandag amerikansk tid selskabets store Convergence-konference i gang i Atlanta, USA.

Convergence er selskabets konference for de store og ekstremt lukrative business-løsninger og er traditionelt en central begivenhed i Microsofts kalender.

Årets version har været ventet i spænding, fordi det er den første Convergence-konference, der finder sted, efter Microsoft for alvor har fået sat fart i den store ombygning af selskabet, som er ved at lægge den gamle, licens- og styresystem-baserede software-gigant bag sig.

Det kan du læse mere om her: Det nye Microsoft: Lægger Windows bag sig - her er den nye fremtid

Alt skal smelte sammen

Med 12.000 deltagere fra 76 lande er årets Convergence-konference blandt de største nogensinde, og det er tydeligt, at der noget i gære, når det gælder Microsofts vifte af business-systemer, hvis grundstamme er Dynamics-produkterne samt Office 365.

Men flere og flere produkter kommer til i takt med, at brug, teknologier og platforme smelter sammen på kryds og tværs.

"Vi står på tærsklen til en hel ny generation af intelligente business-systemer, der vil være så kraftige, at alle virksomheder bliver nødt til at ændre deres forretninger," lyder det fra Microsofts topchef, Satya Nadella.

Han er om nogen manden, der personificerer den enorme transformation, som Microsoft satte i gang for blot halvandet år siden efter mange års stilstand og slid for at holde de gamle forretningsmodeller kørende.

Nu handler det i stedet om at tilpasse Microsoft til en tid domineret af cloud, mobility, brugerdrevne tendenser og transparens i markedet.

Det er således på en måde symbolsk, at den normalt så Dynamics-dominerede Convergence-konference nu ikke længere kun handler om ERP og CRM.

For nu handler business-løsningerne også i stor stil om big data, mobility, analyse-værktøjer og meget andet. Og det skal smeltes sammen og tilpasses på netop den måde, der bedst understøtter vækst-planer og forretnings-modeller for de enkelte virksomheder.

Cloud er motoren under det hele

Som i resten af 'det nye Microsoft' er det cloud'en, der er drivakslen under den nye generation af intelligente business-systemer. For det er i cloud'en, at alting skal smeltes sammen - og helst i realtid.

Det er i modsætning til de 'gamle' it-løsninger - som fortsat er dem, der dominerer i virksomheds-landskabet, som ifølge Microsoft er statiske og stillestående og ikke-intelligente.

"Med cloud'ens ubegrænsede plads er vi nu ved at bygge intelligente systemer, hvor vi kan tage alle de data, som vi til enhver tid har, behandle dem, få ny viden og udnytte den til at forbedre forretningen. Vi er faktisk ved at konvertere de statiske systemer til selv-lærende systemer," lyder det fra Satya Nadella.

Realtids-analyse er vejen frem

Det er en kurs, som også andre store løsnings-leverandører er slået ind på - ikke mindst når det gælder ERP, hvor data for alvor kan udnyttes, hvis analysearbejdet kan foretages 'on the fly.'

Tyske SAP satser eksempelvis på det realtids-baserede analysesystem SAP Hana som en grundpille under selskabets fremtidsplaner, mens Oracle har In-Memory Applications.

Fælles for dem er, at de ser fremtiden for virksomhedernes it-systemer ligge i at kunne indsamle meget store mængder data og analysere dem lyn-hurtigt, så de kan danne grundlag for både strategiske beslutninger og for den løbende justering og optimering af forretningerne.

Dybere integrerede ERP-løsninger kan give hurtigere og skarpere processer og gøre det nemmere at se, hvor der kan skrues og optimeres i forretningen.

For Microsoft er et af værktøjerne Power BI, som selskabet nu lancerer globalt. Her samles informationer og detaljer fra virksomheden i enkle grafer og oversigter - Microsoft kalder det selv for 'dashboards' - samt det kommende analyse-værktøj Azure IoT Suite, som skal forene det hele.

"Virksomheder skal være 'in touch' med de vigtigste indikatorer på succes hele tiden. Det er vi ikke i dag, hvor vi mest sidder og kigger på omsætningens udvikling. Men nøglen ligger jo ikke i omsætningen, men i kundernes brug og mønstre og vaner. Det er her, at de vigtigste signaler er," siger Satya Nadella.

Og her er det afgørende, at virksomheden forstår at aktivere medarbejderne og tør at uddelegere ansvar.

Netop dette område betegner Microsoft faktisk som det 'måske vigtigste,' hvis effekten af den stærkt forøgede it-drevne transparens for alvor skal høstes.

"Først skal vi sikre, at alle i organisationen af muligheden og værktøjerne til at få den nødvendige viden ('insides') om forretningen. Og så skal vi give dem plads til at agere på baggrund af disse 'insides.' Det er en svær rejse, som vi i Microsoft selv er på," siger Satya Nadella.

Data kommer buldrende

I horisonten lurer 'Internet of Things' - den bølge af devices, enheder, sensorer og apparater i millionvis, som inden for de kommende år vil blive koblet på internettet.

Det er der mange udfordringer ved, hvilket du kan læse mere om her: Hackerne kommer - og du kan (næsten) intet gøre

Men når det gælder data-indsamling og muligheden for at skabe sig overblik og sammenhæng og uddrage viden, er det en uovertruffen mulighed for at kunne optimere forretnings-processerne i virksomheden.

Alle virksomheder bliver software-virksomheder

"Alle industrier - fremstiling, retail, forsikring, finans og mange andre - er ved at blive transformeret i disse år på grund af digitalisering af deres interne processer," mener Satya Nadella.

Det betyder ifølge ham, at alle virksomheder mere eller mindre skal begynde at agere som software-baserede virksomheder, hvor forretningens processer er bygget op om avanceret analyse af data.

"Alle industrier er på nippet til at blive software-industrier, der er baseret på interne intelligente it-løsninger," siger Satya Nadella.

Læs også:

Overblik: Den fulde historie om Windows 10: Microsofts fremtid er på spil




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere