Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Storkommuner kræver nu bestikkelsesforklaring fra Atea

Både København og Aarhus har indkaldt Atea til en snak og redegørelse over forløbet i den aktuelle bestikkelsessag fra Region Sjælland. Landets regioner forholder sig indtil videre i ro oven på den mulige bestikkelsesskandale.

Danmarks to største kommuner, København og Aarhus, frygter ikke, at de har medarbejdere, der har været modtagelige for bestikkelse i deres kundeforhold til Atea og andre it-leverandører.

Alligevel vil begge storkommuner gennemgå deres handler med Atea, efter det er kommet frem, at to medarbejdere hos Region Sjælland i en periode på otte år er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra it-selskabet.

Undersøgelsen sker på de indre indre linjer med en revision af deres Atea-kontrakter.

Begge kommuner har samtidig indkaldt it-leverandøren til en samtale for at få overblik over situationen ovenpå bestikkelsessagen i Region Sjælland.

"Vi indkalder virksomheden til et møde om sikkerhed og kontrol. Men lad mig understrege, at der ingen mistanke er om, at noget lignende er foregået i Koncernservice," fortæller vicedirektør Stig Lundbech i Københavns Kommunes Koncernservice, som styrer kommunenens it-indsats.

Tre tiltag i Aarhus

Heller ikke i Aarhus er der decideret mistanker om, at kommunale medarbejdere har været sendt på luksusrejser eller modtaget andre store gaver fra Atea eller andre it-leverandører.

Kommunens økonomidirektør Peter Pedersen fortæller til Computerworld, at han mener, der er godt styr på indkøbsprocesserne i landets næststørste kommune.

Han vil iværksætte en undersøgelse i tre faser, hvor første punkt omhandler en gennemgang af kommunens engagementer hos Atea i forhold til kontraktomfanget og omsætningen hos Atea,

Dernæst har han kontaktet Ateas topledelse, da kommunen ønsker en redegørelse over sagsforløbet. Slutteligt vil han sætte kommunens revisorer til at kigge på bilag i tidligere handler med Atea.

"Vi mener, at disse tre tiltag er nok i første omgang, og det bliver ikke nogen større undersøgelse," forklarer Peter Pedersen.

Regionerne tager det roligt

Region Sjælland har tidligere fortalt til Computerworld, at regionen overvejer at igangsætte en undersøgelse oven på bestikkelsessagen, der har Sjælland som en af de uheldige hovedrolleindehavere.

Region Midtjylland ønsker ikke at foretage en intern undersøgelse, da regionen har tillid til sine medarbejdere og henviser i øvrigt til sin gavepolitik, hvor større gaver simpelthen tilbageleveres.

Heller ikke Region Syddanmark og Region Hovedstaden vil sætte det helt store revisionsapparatur i sving.

"Der pågår efter det oplyste lige nu en dybtgående politimæssig undersøgelse af sagen. Der er intet der tyder på, at der er spor til Region Syddanmark. Jeg vurderer, at det alene er politiet, som reelt kan foretage videre undersøgelser," forklarer Syddanmarks økonomidirektør Mogens Sehested Kristensen.

Region Hovedstaden oplyser, at man ikke har anledning til mistanker om bestikkelse.

Derfor har regionen på nuværende tidspunktet ingen planer om at iværksætte særlige tiltag i slipstrømmen på sagen.

Hos Region Nordjylland fortæller it-chef Claus Kofoed til Computerworld, at Region Sjælland-Atea-sagen er meget kedelig, men det er formentlig tale om en enkeltstående sag. 

"Vi har kigget vores Atea-kontrakter igennem, og vi har ikke fundet nogle uregelmæssigheder. Det ser ud til, at Atea har vundet deres udbud på markedsvilkår," lyder det fra Region Nordjyllands it-chef Claus Kofoed. 

Læs også:
Frygter bestikkelse: Statens It kulegraver alle sine Atea-kontrakter

Overblik: Her er alt, hvad vi ved, om den store it-bestikkelsesag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere