Artikel top billede

Foto: Povl D. Rasmussen.

Storkommuner kræver nu bestikkelsesforklaring fra Atea

Både København og Aarhus har indkaldt Atea til en snak og redegørelse over forløbet i den aktuelle bestikkelsessag fra Region Sjælland. Landets regioner forholder sig indtil videre i ro oven på den mulige bestikkelsesskandale.

Danmarks to største kommuner, København og Aarhus, frygter ikke, at de har medarbejdere, der har været modtagelige for bestikkelse i deres kundeforhold til Atea og andre it-leverandører.

Alligevel vil begge storkommuner gennemgå deres handler med Atea, efter det er kommet frem, at to medarbejdere hos Region Sjælland i en periode på otte år er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra it-selskabet.

Undersøgelsen sker på de indre indre linjer med en revision af deres Atea-kontrakter.

Begge kommuner har samtidig indkaldt it-leverandøren til en samtale for at få overblik over situationen ovenpå bestikkelsessagen i Region Sjælland.

"Vi indkalder virksomheden til et møde om sikkerhed og kontrol. Men lad mig understrege, at der ingen mistanke er om, at noget lignende er foregået i Koncernservice," fortæller vicedirektør Stig Lundbech i Københavns Kommunes Koncernservice, som styrer kommunenens it-indsats.

Tre tiltag i Aarhus

Heller ikke i Aarhus er der decideret mistanker om, at kommunale medarbejdere har været sendt på luksusrejser eller modtaget andre store gaver fra Atea eller andre it-leverandører.

Kommunens økonomidirektør Peter Pedersen fortæller til Computerworld, at han mener, der er godt styr på indkøbsprocesserne i landets næststørste kommune.

Han vil iværksætte en undersøgelse i tre faser, hvor første punkt omhandler en gennemgang af kommunens engagementer hos Atea i forhold til kontraktomfanget og omsætningen hos Atea,

Dernæst har han kontaktet Ateas topledelse, da kommunen ønsker en redegørelse over sagsforløbet. Slutteligt vil han sætte kommunens revisorer til at kigge på bilag i tidligere handler med Atea.

"Vi mener, at disse tre tiltag er nok i første omgang, og det bliver ikke nogen større undersøgelse," forklarer Peter Pedersen.

Regionerne tager det roligt

Region Sjælland har tidligere fortalt til Computerworld, at regionen overvejer at igangsætte en undersøgelse oven på bestikkelsessagen, der har Sjælland som en af de uheldige hovedrolleindehavere.

Region Midtjylland ønsker ikke at foretage en intern undersøgelse, da regionen har tillid til sine medarbejdere og henviser i øvrigt til sin gavepolitik, hvor større gaver simpelthen tilbageleveres.

Heller ikke Region Syddanmark og Region Hovedstaden vil sætte det helt store revisionsapparatur i sving.

"Der pågår efter det oplyste lige nu en dybtgående politimæssig undersøgelse af sagen. Der er intet der tyder på, at der er spor til Region Syddanmark. Jeg vurderer, at det alene er politiet, som reelt kan foretage videre undersøgelser," forklarer Syddanmarks økonomidirektør Mogens Sehested Kristensen.

Region Hovedstaden oplyser, at man ikke har anledning til mistanker om bestikkelse.

Derfor har regionen på nuværende tidspunktet ingen planer om at iværksætte særlige tiltag i slipstrømmen på sagen.

Hos Region Nordjylland fortæller it-chef Claus Kofoed til Computerworld, at Region Sjælland-Atea-sagen er meget kedelig, men det er formentlig tale om en enkeltstående sag. 

"Vi har kigget vores Atea-kontrakter igennem, og vi har ikke fundet nogle uregelmæssigheder. Det ser ud til, at Atea har vundet deres udbud på markedsvilkår," lyder det fra Region Nordjyllands it-chef Claus Kofoed. 

Læs også:
Frygter bestikkelse: Statens It kulegraver alle sine Atea-kontrakter

Overblik: Her er alt, hvad vi ved, om den store it-bestikkelsesag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere