Foto: Povl D. Rasmussen.

Storkommuner kræver nu bestikkelsesforklaring fra Atea

Både København og Aarhus har indkaldt Atea til en snak og redegørelse over forløbet i den aktuelle bestikkelsessag fra Region Sjælland. Landets regioner forholder sig indtil videre i ro oven på den mulige bestikkelsesskandale.

Danmarks to største kommuner, København og Aarhus, frygter ikke, at de har medarbejdere, der har været modtagelige for bestikkelse i deres kundeforhold til Atea og andre it-leverandører.

Alligevel vil begge storkommuner gennemgå deres handler med Atea, efter det er kommet frem, at to medarbejdere hos Region Sjælland i en periode på otte år er mistænkt for at have modtaget bestikkelse fra it-selskabet.

Undersøgelsen sker på de indre indre linjer med en revision af deres Atea-kontrakter.

Begge kommuner har samtidig indkaldt it-leverandøren til en samtale for at få overblik over situationen ovenpå bestikkelsessagen i Region Sjælland.

"Vi indkalder virksomheden til et møde om sikkerhed og kontrol. Men lad mig understrege, at der ingen mistanke er om, at noget lignende er foregået i Koncernservice," fortæller vicedirektør Stig Lundbech i Københavns Kommunes Koncernservice, som styrer kommunenens it-indsats.

Tre tiltag i Aarhus
Heller ikke i Aarhus er der decideret mistanker om, at kommunale medarbejdere har været sendt på luksusrejser eller modtaget andre store gaver fra Atea eller andre it-leverandører.

Kommunens økonomidirektør Peter Pedersen fortæller til Computerworld, at han mener, der er godt styr på indkøbsprocesserne i landets næststørste kommune.

Han vil iværksætte en undersøgelse i tre faser, hvor første punkt omhandler en gennemgang af kommunens engagementer hos Atea i forhold til kontraktomfanget og omsætningen hos Atea,

Dernæst har han kontaktet Ateas topledelse, da kommunen ønsker en redegørelse over sagsforløbet. Slutteligt vil han sætte kommunens revisorer til at kigge på bilag i tidligere handler med Atea.

"Vi mener, at disse tre tiltag er nok i første omgang, og det bliver ikke nogen større undersøgelse," forklarer Peter Pedersen.

Regionerne tager det roligt
Region Sjælland har tidligere fortalt til Computerworld, at regionen overvejer at igangsætte en undersøgelse oven på bestikkelsessagen, der har Sjælland som en af de uheldige hovedrolleindehavere.

Region Midtjylland ønsker ikke at foretage en intern undersøgelse, da regionen har tillid til sine medarbejdere og henviser i øvrigt til sin gavepolitik, hvor større gaver simpelthen tilbageleveres.

Heller ikke Region Syddanmark og Region Hovedstaden vil sætte det helt store revisionsapparatur i sving.

"Der pågår efter det oplyste lige nu en dybtgående politimæssig undersøgelse af sagen. Der er intet der tyder på, at der er spor til Region Syddanmark. Jeg vurderer, at det alene er politiet, som reelt kan foretage videre undersøgelser," forklarer Syddanmarks økonomidirektør Mogens Sehested Kristensen.

Region Hovedstaden oplyser, at man ikke har anledning til mistanker om bestikkelse.

Derfor har regionen på nuværende tidspunktet ingen planer om at iværksætte særlige tiltag i slipstrømmen på sagen.

Hos Region Nordjylland fortæller it-chef Claus Kofoed til Computerworld, at Region Sjælland-Atea-sagen er meget kedelig, men det er formentlig tale om en enkeltstående sag. 

"Vi har kigget vores Atea-kontrakter igennem, og vi har ikke fundet nogle uregelmæssigheder. Det ser ud til, at Atea har vundet deres udbud på markedsvilkår," lyder det fra Region Nordjyllands it-chef Claus Kofoed. 

Læs også:
Frygter bestikkelse: Statens It kulegraver alle sine Atea-kontrakter

Overblik: Her er alt, hvad vi ved, om den store it-bestikkelsesag
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere


Premium
Coloplasts it-direktør: GDPR har givet de it-kriminelle et nyt værktøj til at angribe os
Interview: Det er ikke kun på plads og kapacitet, at sundhedssektoren lige nu er udfordret. De sikkerhedsansvarlige har også fået en del mere at se til gennem et kaotisk 2020. "Cyberkriminelle har opdaget, at der er en hel masse værdi i denne her datatype. Enten som afpresningsmulighed eller som viden, de kan udnytte til noget," siger CIO i Coloplast, René Rasmussen. Læs første artikel i serien om perspektiver fra sektoren, der er de it-kriminelles nye guldkalv
Computerworld
Bill Gates har en løsning: Sådan undgår vi klimakatastrofen
Klumme: Bill Gates vil gerne redde verden. Intet mindre. Og som alle store it-folk regner han baglæns. Politikerne er mest optaget af, hvad der kan lade sig gøre, og hvad de kan skabe flertal for. Men Bill Gates har set på klimakatastrofen, og hans budskab er klart.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Benefits of Automating P2P Processes
Purchasing and accounting departments are under constant pressure to boost efficiency. An ever-increasing number of processes to be managed; vacancies that cannot be filled; rising compliance demands: these are just some of the reasons why already heavy workloads keep growing. However, digitalizing and automating operational business processes can help reduce these workloads considerably. And when repetitive manual tasks such as data entry are eliminated, employees are freed up to focus on more challenging tasks. This white paper will outline just which tasks can be automated in purchasing and accounts payable departments in SAP ERP environments, from issuing purchase requisitions to filing invoices in line with auditing standards. We will describe how daily operations in Purchasing and Accounting are changing, as well as the benefits that automation offers.