Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Apple, Google og Microsoft i benhård kamp om udviklerne - og Microsoft har fat i noget helt rigtigt

Efter de tre store udviklerkonferencer, Microsofts BUILD, Googles I/O og Apples WWDC, er der lagt op til fornyet kamp om app-udviklerne.

ComputerViews: Hvis man vil have succes med smartphones og tablets, har man brug for udviklernes opmærksomhed.

Man skal have en platform, der er interessant for dem både teknologisk og kommercielt, og man skal have dem til at producere apps til alverdens formål. Mange apps, tak.

Det er den mission, både Apple og Google har haft så stor succes med iOS og Android, og det er den måske væsentligste årsag til, at det i dag er verdens to mest udbredte platforme til smartphones og tablets.

Microsoft har derimod haft svært ved at overbevise udviklerne om, at de skulle bruge deres tid på Windows Phone.

Resultat har været en selvforstærkende spiral, hvor forbrugerne undlod at købe Windows-smartphones, fordi der ikke var nok apps, og hvor udviklerne ikke ville udvikle apps, fordi platformens markedsandel ikke var stor nok. Læs hele historien om Windows Phones barske kamp her.

Men det billede kan måske være på vej til at ændre sig. Microsoft har taget handskerne på og er klar til at trække udviklerne over på sin side. 

Læs også: Microsoft: Sådan skal iOS- og Android-apps omdannes til Windows-apps med et snuptag

Efter BUILD, I/O og WWDC

Både Microsoft, Google og Apple har nu afholdt 2015-udgaverne af deres årlige udviklerkonferencer.

Selvom alle tre selskaber naturligvis vanen tro har lanceret spændende nyheder for udviklerne, så er det grundlæggende Microsoft, der har haft mest at byde på.

Fordi Microsoft er udfordreren, og fordi Microsoft for alvor har momentum nu, hvor Windows 10 er på trapperne, og interessen for selskabets styresystem er større, end den har været i flere år.

For selvom Microsoft på erhvervsmarkedet har stået stærkt hele tiden - og også har haft udviklernes opmærksomhed på den front - så har det knebet noget på forbrugermarkedet, hvor Windows-styresystemerne har levet en uvant tilværelse i skyggen Android og iOS.

Læs også Historien om Windows Phone og den barske kamp mod iOS og Android

Det er især et problem, fordi forbrugermarkedet på sigt har det med at smitte af på erhvervsmarkedet.

Men nu er Microsoft klar med en række tiltag, der skal sikre, at selskabet kan slå igen i kampen mod Android og iOS til smartphones og tablets.

En af de mest interessante nyheder fra BUILD var, at Microsofts nu kommer med nye toolkits, der gør det muligt at omdanne eksisterende kode fra Android og iOS, .Net, Win32, JavaScript og Apache Cordova til Windows 10 med få ændringer.

Selvom vi naturligvis stadig har til gode at se, hvor godt det fungerer i praktis, er det et interessant tiltag, som udviklerne da også i overvejende grad ser ud til at tage positivt imod.

Samtidig har Microsoft også lanceret to toolkits, der kan tages i brug, hvis man ønsker at omdanne webside-kode til Windows-apps.

Læs også: Her er alle nyhederne fra Microsofts store BUILD-konference

Universal Apps er Microsofts store våben

Microsoft har samtidig et nyt våben i støbeskeen - og det kan meget vel komme til at blive afgørende i krigen om udviklerne i de kommende år: 

Det er den nye strategi med Universal Apps, hvor app-udviklerne kan udnytte, at kode-kernen er identisk på de forskellige Windows-platforme.

"Nu kan du bygge en app, der kører på alle Windows 10-enheder og designe dine sider, så de renderes ordentligt, uanset hvilken enhed, der bruges til at se dem. Kør din app på en Windows 10-telefon, en Windows 10 computer eller Xbox. Det er den samme pakke!" 

"Med introduktionen af Windows 10 core og Universal Windows Platform (UWP), kan én app-pakke fungere på tværs af alle platforme," forklarer Microsoft til udviklerne.

Microsofts Universal Apps-strategi giver rigtig god mening, fordi fokus dermed flyttes væk fra Windows på smartphones, der står svagt i markedet, og over til Windows som en platform på mange forskellige devices, ikke mindst pc'en, hvor styresystemet står uhyre stærkt.

At Microsoft samtidig giver udviklerne en mulighed for at genbruge kode fra iOS og Android til Windows, er endnu et tegn på, at Microsoft er klar til at gå ganske langt for at få udviklerne til skifte platforms-fokus.

Kan Microsoft stadig nå det?

For nylig forudså IDC i en analyse af de kommende års udvikling på smartphone-markedet, at Android vil ligge på en markedsandel på 79 procent i 2019 - altså stort set status quo - mens iOS vil være faldet et par procentpoint til 14,2 procent.

Til gengæld vil Windows som platform være vokset til en markedsandel på 5,4 procent, venter IDC.

Windows på smartphones vil trods den forventede vækst stadig være den lille dreng i klassen, men Microsofts strategi med at flytte fokus til, at Windows er én platform på mange enheder, kan være lige præcis det træk, der kan få app-udviklerne til at være villige til - også - at udvikle til Windows-smartphones.

Microsofts mission er dog ikke let at realisere. Både Google og Apple havde også en stribe interessante lanceringer og nyheder på deres udviklerkonferencer.

Apple er eksempelvis i gang med at gøre Swift-programmeringssproget open source.

Samtidig er begge selskaber i fuld gang med at tage hul på nye app-markeder med udgangspunkt i smarte ure og briller.

Microsoft kender opgaven

Det interessante med Microsofts BUILD-konference i år har dog været, at mange af nyhederne tager udgangspunkt i, at Microsoft jagter udviklere hos iOS og Android, mens Apples WWDC og Googles I/O - meget naturligt - i højere grad har fokuseret på at nurse de mange udviklere, man allerede har inde i app-folden.

Vinden blæser i Microsofts retning i øjeblikket, både fordi selskabet rent faktisk gør meget for udviklerne, men også fordi Windows som én platform giver rigtig god mening for udviklere.

Spørgsmålet er, om det er for sent, eller om Microsoft stadig kan nå at få den ønskede volumen på smartphone-markedet?