Test af Huawei Mate 8: Gigantisk wonder-telefon overrasker

Huawei Mate 8 er en 6" telefon med kraft som et slagbor og en byggekvalitet ulig gængse fordomme om kinesiske telefoner.

Kinesiske Huawei har rettet kanonerne mod Danmark.

Kort før jul igangsatte Huawei en stor reklamekampagne for at skabe kendskab til firmaet fra "riget i øst" med reklamesloganet "gør det muligt".

Dengang var Honor 7 omdrejningspunkt for reklamerne, men en ny kineser fra Huawei er snart til at finde i butikkerne. 

Det er Huawei Mate 8, en 6" gigant-telefon i phablet-klassen, et bastardbarn mellem en smartphone og tablet, som med imponerende specifikationer, men enkelte mangler, sagtens kan stille sig i gruppen af smartphones, som er værd at købe.

Hvis altså du har bukser med unormalt store lommer, en dedikeret skuldertaske, en lille trækvogn eller mindre trailer til at transportere den rundt i.

Sin egen stil
Huawei er tidligere blevet mobbet med at efterligne andre telefoner på markedet *host iPhones host*, men ved Mate 8 udebliver de ellers vante strøtanker om plagiat.

Telefonens chassis består af glas og en tynd skal af aluminium samt en lille smule plastik godt gemt ad vejen, så antennerne inde i telefonen kan sende og modtage signaler uforstyrret.

Der er enten plads til to SIM-kort eller et SIM-kort og et MicroSD-kort, hvilket er et skønt valg at give brugerne af telefonen: Enten mere internt lagerplads eller muligheden for at kombinere arbejds- og privattelefonen i én.

Telefonen har en 6" skærm med en opløsning på 1.920 x 1.080 pixels, som flot gengiver billeder og video. Der er et lidt rødligt skær, når du ser på skærmen let fra siden, men det er ikke et stort problem.

Til sammenligning med andre telefoner i samme prisklasse og størrelse, så er en skærm med FullHD dog i den lave ende.

For langt de fleste vil Mate 8's skærm være god nok, men den har ikke den samme imponerende kvalitet og levende effekt, som skærmen på en Samsung Galaxy S6 eller LG G4, der begge har en opløsning på 1.440 x 2.560 pixels.

Den 6"-store skærm resulterer også i, at Mate 8 er en meget stor telefon.

Større end den allerede store Samsung Galaxy S6 Edge+ og andre phablets, men hvis du hovedsageligt bruger din telefon til film, spil, websøgninger - altså meget som en tablet - og knap så meget ved dit øre, så virker størrelsen måske ikke så malplaceret.

Du skal dog være forberedt på, at det kræver sine bukser at kunne have dem i sin lomme. Jeg er vant til at benytte telefoner med en skærmstørrelse på den pæne side af 5,5 tommer, men Mate 8 føles noget større, hvilket nok er på grund af et bredere skærmformat end på andre phablets. Super fingerskanner og et udmærket kamera
På bagsiden af telefonen finder du telefonens kamera og fingerskanner. Sidstnævnte startede som en gimmick på Samsung-telefoner for få år siden, men er i dag blevet en standard, som langt de fleste toptelefoner skal have.

På Mate 8 fungerer fingerskanneren virkelig godt. Den er placeret samme sted - midt på bagsiden under kameraet hvor din pegefinger vil hvile - som på Huaweis andre telefoner, Mate S og Nexus 6P.

Det runde felt skanner lynhurtigt din finger, og du behøver ikke tænde skærmen først: Finger på feltet, skærmen tændes automatisk, og telefonen låses op.

Kameraet er et 16 megapixel kamera på bagsiden og et 5 megapixel kamera til videoopkald og selfies.

Billederne skudt med kameraet på bagsiden er flotte, og vil tilfredsstille de flestes behov, men er ikke helt i samme superliga som billeder taget med en af Samsungs eller LG's topmodeller.

Specielt finder vi LG og Samsungs telefoner bedre i mørke omgivelser. 

Ligeledes kan Mate 8 ikke optage i 4K-opløsning. Det er igen ikke et minus for alle, men det er stadig noget, du skal være opmærksom på.

Lynhurtig ydeevne og god software
Mate 8 er udstyret med en af Huaweis egne processorer, og hvilken ydeevne(!). 

Alle apps åbnes på splitsekunder, spil ser drøngodt ud og ventetiden under multitasking er minimal. Jeg sidder normalt med en Samsung Galaxy S6 Edge +, en anden topmodel med en meget kraftfuld processor, og den føles direkte langsom i forhold til Mate 8.

Mate 8 kommer også med Android 6, Marshmallow, som er den nyeste version af Android, og det er ikke til at sige, hvor meget ansvar den nye version af Android har for den gnidningsfrie brugeroplevelse, men hvad end svaret er, så er vi imponerede.

Vi er knap så imponerede over EMUI's design. EMUI er den grafiske overflade, som Huawei lægger oven på Android for at gøre det unikt i forhold til konkurrenter, og hvis du ikke kan lide en iPhones softwaredesign, så vil du heller ikke kunne lide EMUI.

Der er i hvert fald mange steder, hvor man ikke kan lade være med at smide lidt over lighederne mellem EMUI og iOS.

Dog er der mange gode apps og små ændringer, som fungerer rigtig godt.

Huawei bruger mange millioner på udvikling af sine telefoner, og de steder hvor Huawei rent faktisk selv er innovative, rammes der plet: Der er indbygget skærmoptager, SMS-appen er en af de bedste, vi nogensinde har prøvet, og der er en meget udførlig app til at styre alle de små funktioner til at optimere din telefon.

Ligeledes er Huaweis indbyggede fitness-app klart en af de bedste set på en smartphone. En lille detalje er, at den viser, hvad dagens brugte kalorier svarer til i mad. 2445 skridt svarer til 155 kalorier, som igen svarer til cirka en halv hamburger. Det er formodentligt ikke særlig præcis, men den sætter min bevægelse i perspektiv, og det er en smart ide.

Konklusion: Stor, stærk og betagende
Huawei Mate 8 er en gigantisk 6" telefon, som lang fra alle ønsker. Den har resulteret i indtil flere latterudbrud, når den er blevet vist frem på redaktionen, og du ser lidt smådum ud med noget, der ligner en mindre tablet ved kinden.

Men hvis størrelsen ikke skræmmer dig væk, så er Mate 8 en overraskende god telefon. Softwarens design er en smagssag, og Android-purister vil væmmes, men sjældent har en Android-telefon fungeret så godt.

Apps åbner på ingen tid, og igennem godt to ugers test oplevede vi ikke på et eneste tidspunkt en app lukke af sig selv, hakken eller på anden vis de klassiske Android-sygdomme, som du kan finde på andre smartphones.

Kameraet imponerer ikke, men er udmærket, og vi ville for første gang ønske, at skærmen var i en højere opløsning end 1.920 x 1.080 pixels, når nu skærmen måler 6".

Omvendt kan du købe Mate 8 for en vejledende pris på 4.500 kroner, og du får rigtig meget telefon for de penge.
Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
mest debaterede artikler

Computerworld
WannaCry-helt angrebet af hævntørstige hackere - men det største problem var faktisk politiet
Sikkerhedseksperten Marcus Hutchins stoppede ved et tilfælde spredningen af WannaCry og blev berømt i hele verden. Siden er han både blevet angrebet af hackere og har fået servere lukket af politiet.
CIO
Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov
Justitsministeriet er efter en måneds forsinkelse klar med den store vejledning til EU's kommende persondataforordning, der kommer til at få konsekvenser for alle danske virksomheder. Se vejledningen her.
Comon
Microsofts vilde - og hammerdyre - Surface Studio kommer til Danmark
Microsofts all-in-one-computer, Surface studio, kommer til Danmark midt i juni til en vild pris
Job & Karriere
Dansk it-firma masseansætter: Skal bruge 90 nye medarbejdere med disse it-profiler
It-virksomheden BEC skal bruge 90 nye it-medarbejdere. Her kan du se de konkrete it-profiler, BEC er på udkig efter.
White paper
Hyperconverged infrastructure - Sådan optimeres datacentret på den enkleste og mest fremtidssikrede måde
Datacenteret i en virksomhed er en kompliceret og kostbar størrelser, som ikke ligefrem gør det nemt og hurtigt for it-afdelingen at hjælpe forretningen med nye initiativer. Det er en uholdbar situation, og nu findes der en løsning. Hyperconverged infrastructure kan løfte datacenteret ind i fremtiden. Et datacenter-i-en-boks kan sættes i sving på 20 minutter, det er let at administrere og kan opskaleres på fem minutter. Det hele er testet og konfigureret på forhånd, og tilmed er ydelsen er på enterprise-niveau. Læs mere i dette white paper.