Langtidstest: Hvordan holder Samsungs top-telefon efter seks måneders brug?

I seks måneder har vi testet Samsung Galaxy S6 Edge Plus. Her er dommen over telefonen efter en langtidstest.

Sidste år ved denne tid fremviste Samsung sin nye Samsung Galaxy S6 Edge.

Solidt metal og glinsende glas erstattede knirkende plastik, som tidligere var det primære materiale i Samsung-telefonerne.

Et halvt år efter udgav Samsung så en ny version af S6 Edge-telefonen i 5,7 tommer, Samsung Galaxy S6 Edge Plus.

Forskellen var en større skærm, lidt større batteri og en GB RAM mere. Ellers er S6 Edge Plus og S6 Edge identiske.

Når vi tester smartphones her på Computerworld, har vi normalt kun telefonen i et par uger, hvorefter den sendes tilbage til producenten.

Men efter endt test af Samsung Galaxy S6 Edge Plus tilbage i september, fik vi mulighed for at låne telefonen i en længere periode.

Derfor har jeg i de sidste seks måneder fyldt min bukselomme ud til randen med den gigantiske Edge Plus med en skærm på 5,7 tommer.

Den har været udsat for alt, hvad den normalt vil være udsat for i en travl hverdag - inklusiv tab, ridsende nøgler i samme lomme og endda klemt ned seks timer mellem to flysæder.

Hvorfor er en langtidstest relevant? 

Måske tænker du nu, hvorfor vi kigger på en langtidsanmeldelse af S6 Edge Plus, når Samsung lige har lanceret en S7 Edge-model?

Da Edge Plus har samme design og materialevalg som S6 og S6 Edge og de nye S7 og S7 Edge, er denne langtidstest også en kontrol af Samsungs nye valg af materialer.

Var det en smart ide at vælge metal og glas frem for plast og aftagelige covers?

Og kan den buede kant på en Edge-telefon egentlig bruges til noget som helst?

Kun meget få ridser

Tidligere har Samsung-telefoner været beskyttet af aftagelige plastikcovers og plastikkanter omkring skærmen. Ofte var plastikken malet med et tyndt lag lak, der skulle få plastikken til at ligne metal. 

Det resulterede ofte i en telefon, som under de to ugers testperiode så fin ud, men efter et halvt års ejerskab lignede et halvkrøllet skrabelod fra Netto på grund af ridser og slid. 

Samsung Galaxy S6 Edge Plus har på intet tidspunkt været gemt væk i et cover eller under en skærmbeskytter, og jeg har heller ikke været overbeskyttende omkring den.

Derfor er jeg også positivt overrasket over, hvor få ridser og slag, telefonen har modtaget. Min første antagelse, da jeg pakkede telefonen ud af pakken, var, at hvis jeg tabte den, var den buede skærm dømt til at gå i stykker.

Men det er ikke sket, og det er på trods af flere tab på både træ- og betongulv. Da jeg på et tidspunkt tabte S6 Edge Plus ud af min jakke fra buksehøjde, troede jeg, at det var forbi.

Nu var jeg nødt til at afgive mit førstefødte barn til Samsungguderne, får den måtte da være knust. Men ud over en lille bule i siden, var der intet at se.

Heller ikke fem måneder senere, er der meget patina at finde. Kun få ridser - to lettere dybe i glasset på bagsiden fra en nøgle - og lidt almindelige ridser på skærmen. Til sammenligning med ældre Samsung-telefoner, vil jeg sige, at Samsung valgte helt rigtigt med metal og glas.

Dog er glasset den vildeste fedtfingermagnet, vi nogensinde har oplevet.

Fabelagtig skærm, men fuldstændig ligegyldig bue

Edge Plus er udstyret med en 5,7" Super AMOLED-skærm i QHD-opløsning (2.560 x 1.440 pixels).

Og på baggrund af at have testet blandt andet iPhone 6, Lumia 950, LG G4, OnePlus, Huawei Mate 8 og Nexus 6, kan vi roligt sige, at S6 Edge Plus's skærm (og på sin vis de andre S6-modeller), er en af de flotteste på markedet. 

Farverne er skarpe og tydelige, og det er en fornøjelse at læse tekst på Edge Plus. Den gamle iPad er blevet solgt, da jeg simpelthen ikke havde brug for den længere. 

Nogle vil nok finde telefonen på 5,7" meget stor, og det tog langt tid at vænne sig til. Efter et par uger bliver du dog vant til størrelsen, og det bliver efterfølgende overraskende svært at bruge en mindre telefon.

Men når skærmen får ros for sin billedkvalitet, så har vi knap så meget ros til overs for Edge Plus' buede skærm.

Samsung har udstyret telefonen med en række funktioner, som kan aktiveres via den buede skærm, heriblandt en quickcall-funktion til udvalgte kontakter. Fra den kan du ringe, maile eller sms'e.

Men hvad med Skype, Snapchat, Facebook Messenger eller WhatsApp? Dem kan du ikke tilknytte, hvilket gør funktionen lidt ligegyldigt.

Jeg forsøgte i den første måned at bruge den buede skærms ekstra funktioner, men der er intet ved den, som gør min hverdag lettere. Intet som sparer mig nævneværdig tid.

Buen er, hvad buen nu er: Et stykke imponerende ingeniørkunst, som ser fascinerende ud. Et stykke visuelt pral. Intet andet.

Tag det med i mente, hvis du er interesseret i S6 eller S6 Edge - eller den kommende S7 og S7 Edge - buen er kun et visuelt plus, som du betaler ekstra for.

Da Samsung lancerede S6 og S6 Edge, betalte du 1.000 kroner mere for Edge-modellen alene på grund af den buede skærm.

Imponerende kamera, men svagt batteri

På bagsiden er der placeret et 16 megapixel kameramodul, der buler en del ud fra telefonen på grund af sin størrelse. Det var et kritikpunkt dengang fra mange anmeldere, men for at være ærlig har det ikke haft den store betydning for mig.

Jo det er lidt generende, at telefonen vipper, når den ligger på bordet. Men har det været et nødvendigt onde for, at jeg til gengæld har kunne tage gode billeder, gør det intet.

Mobilkameraer i flagskibstelefoner fra 2015 tager generelt flotte billeder, men Samsungs S6-modeller var toppen af poppen. Gentagende gange i løbet af året har jeg ladet mit NEX-6 Sony kamera stå i skabet og blot taget billeder med S6 Edge Plus til tests - og så vidt jeg ved, har ingen lagt mærke til det.

Billederne er flotte og skarpe, og kun i mørke omgivelser bliver billederne slørede. Faktisk finder vi kun Lumia 950 værende en bedre kameramobil, og det er hovedsageligt på grund af, at Lumia 950 tager bedre billeder i de sene aftentimer.

I S6 Edge Plus er der ikke plads til et microSD-kort, hvilket var forventet at være en større gene, end det endte med at være.

Der er i skrivende stund over 1.200 billeder, film (1080p/60fps) og det er først inden for den sidste uge, at jeg har fået af vide, at der ikke er plads til flere billeder (den lånte telefon har 32 GB).

Ville det være optimalt, hvis den havde plads til SD-kort? Ja, absolut, men det har ikke været et stort problem, når vi nu lever i en tid med Spotify, YouTube og Netflix og sky-tjenester som Dropbox og OneDrive. 

Telefonens batteri gav rigelig med tid ...i begyndelsen. Her kunne S6 Plus sagtens klare sig igennem en hel dag fra sengekant til sengekant, men det er blevet ringere med tiden. Spotify, mobilspil og YouTube samt websurfing sluger batteriet, så den ofte ikke klarer sig til senere end kl 16, før at den skriver "15 procent tilbage!". 

I gamle dage kunne du skifte batteri på en Samsung Galaxy-telefon, men det er slut nu. Havde jeg gjort det, hvis jeg havde kunne? Højst sandsynlig ikke. Men nogle er garanteret utilfredse med ikke at have muligheden. Og de nye S7-telefoner har også limet sit batteri fast under glas og metal.

Styresystem bliver langsomt med tiden

S6 Edge Plus har som andre Samsung-telefoner en grafisk overflade oven på Android kaldet Touchwiz. Touchwiz er af mange både elsket og hadet, men man kan som altid bare hente en launcher og gemme det meste af det væk.

Læs: Gør din Android mere spændende: Her er syv gode "launchers"

S6 Edge Plus har samme processor som de tidligere S6 og S6 Edge-modeller og var ved lanceringsdagen en af de absolut mest kraftfulde telefoner nogensinde produceret.

I de seks måneder med Edge Plus, har den vilde processorkraft dog til tider været svær at mærke. Med tiden er S6 Edge Plus blevet langsommere, men det er uvist, om grunden findes ved processoren, RAM eller en opdatering til OS'et.

Misforstå os ikke: S6 Edge Plus klarer stadig alle opgaver udmærket, men den føles ikke længere som hurtigløberen, der løber fra alt og alle.

Det kan måske løses ved at nulstille telefonen, men hvorfor skal det være nødvendigt? Da jeg havde en Lumia 925 fløj den stadig af sted, som var den ny, efter seks måneder.

Dertil kommer, at der snart fire måneder efter lancering endnu ikke er kommet en opdatering til Android 6.0, Marshmallow. Ifølge Samsung skal den komme i marts, og har du en ældre Samsung-telefon end S6'erne, så skal du vente endnu længere.

Konklusion

Efter seks måneder med Samsungs "nye" telefon, er vi ikke i tvivl: At kaste plastikken fra sig til fordel for metal og glas var det bedste, Samsung længe har gjort.

Ikke kun fordi telefonen ganske enkelt ser flottere ud (subjektiv holdning bevares, men S6 er et bedre designet produkt end S5), men også fordi den holder bedre.

Ja, du kan skifte et plastcover hurtigere og billigere, men igennem seks måneders hverdagsbrug har S6 Edge Plus holdt overraskende godt.

Den buede skærm er totalt ligegyldig rent funktionsmæssigt, men har en vis designværdi. Hvis du er fløjtende ligeglad med den slags, eller ganske enkelt ikke synes, at den buede skærm er flot, så lad være med at spilde penge på det.

Testen her er forløbet over seks måneder, og vi vil hjertens gerne svare på yderligere spørgsmål om telefonen eller for den sags skyld andre, som vi har testet igennem året. Skriv til os enten i kommentarfeltet eller på m.madsen@cw.dk.

Læs også: Her er de to nye Samsung Galaxy S7 telefoner


Loading ikon