Artikel top billede

Undersøgelse: Så mange Android-telefoner bliver aldrig opdateret

Rigtig mange Android-telefoner bliver aldrig opdateret og indeholder derfor forældet software.

Lige under halvdelen af alle Android-telefoner modtager aldrig en opdatering til Android-styresystemet fra producenterne.

Det viser en større undersøgelse fra Forbrugerrådet Tænk, der har kigget på over 180 telefoner fra perioden 2012 til 2015 fra blandt andet de fem største producenter i Danmark: Samsung, Huawei, LG, Sony og HTC.

Her kiggede man på, hvilket system telefonerne blev solgt med, og hvilket system, de har i dag.

"Der er rigtig mange telefoner, som slet ikke er blevet opdateret, og det er et stort problem. Resultatet er mange telefoner, der aldrig får de vigtige sikkerhedsrettelser, og som heller aldrig får nye funktioner fra Googles Android-styresystem," siger Mikkel William Nielsen, Testansvarlig og projektleder hos Forbrugerrådet Tænk.

Google kommer selv hvert år med en ny version af Android, men det er mobilproducenterne, der sender softwaren ud til deres smartphones.

Hver producent har sin tilpassede version af Android, så før du kan modtage opdateringen, skal producenten først opdatere sin egen version af Android, hvorefter den bliver sendt ud til forbrugerne.

Du kan se listen over smartphones hos Tænk her.

Billig betyder ofte ingen opdatering

Undersøgelsen viser, at det særligt er de billigste modeller hos selskaberne, der aldrig bliver opdateret - eksempelvis Huaweis Y550 eller LG's G L70.

Begge telefoner kostede under 2.500 kroner, da de første gang blev sat til salg.

"Det er særligt blandt de billigste telefoner, at vi ser en mangel på opdateringer. Forklaringen fra producenterne er, at de billige telefoners hardware ikke kan klare nyere software, men vi kan jo se, at firmaer som Motorola sagtens kan opdatere sine ældre og knap så stærke telefoner til Android 6.0, så det argument tror vi ikke helt på," siger Mikkel William Nielsen.

Det er særligt LG og Huawei, der sjældent opgraderer smartphones. Det kan forklares med, at det også er de to firmaer, som har flest af de billige modeller.

Omvendt er Sony det mobilselskab, der mellem 2012 og 2015 har været bedst til at få opgraderet sine telefoner, men Sony har stadig en tredjedel telefoner, som aldrig har modtaget en opdatering.

Kun hver tiende har Android 6.0

Ifølge Forbrugerrådet Tænk er det største problem ved manglen på software, at forbrugeren ikke har den fjerneste anelse om, hvorvidt deres telefon vil blive opdateret eller ej.

"Forbrugeren har jo ikke en jordisk chance for at vide, om en given telefon bliver opdateret eller ej, inden de køber den, men en god tommelfingerregel er, at jo dyrere telefonen er, jo større er chancen for, at den vil blive opdateret," siger Mikkel William Nielsen.

Producenterne selv mener, at en smartphones levetid er omkring de to år, men hvis en telefon slet ikke bliver opdateret til en nyere Android, kan dens levetid blive begrænset.

Men det er de færreste telefoner, som har fået Android 6.0. 

Kun 10 procent af telefonerne i perioden fra 2012 til 2015 er blevet opgraderet til Android 6.0, og det er kun telefoner fra efter 2014 - og størstedelen blev udgivet i 2015 - der har fået Android 6.0.

Den nyeste version af Android, 6.0, kom med en lang række gode, nye funktioner. Heriblandt at du kan vælge, hvad apps har og ikke har adgang til i din telefon. Det er altså slut med den grumme lommelygte-app, der vil have adgang til dine kontakter og GPS.

Læs også: Android-opdateringer leveres i sneglefart: Så langsomt går det med de nye versioner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere