Test af Chromecast Ultra: Er Googles nye 4K-dongle pengene værd?

Googles nyeste Chromecast kan streame videoer i 4K-opløsning, men prisen er også høj. Dog kan den nyeste Chromecast være din redning, hvis du ejer et ældre 4K-fjernsyn

Googles nyeste Chromecast gør præcis, hvad den lover: Den viser streamet 4K HDR-indhold fra udvalgte apps på dit fjernsyn enten over en stærk WiFi-forbindelse eller en nu indbygget ethernet-port.  

Men da der stadig er en stor mangel på 4K-indhold, samt at prisen er steget til det dobbelte, er den nye Chromecast langt fra lige så meget et "must have", som den ældre Chromecast fra 2015.

Med mindre du har et gammelt 4K-fjernsyn. Så kan Chromecast Ultra være din redning. 

Verdens nemmeste opsætning
Som med tidligere modeller af Chromecasts tager det under fem minutter at sætte den op. Tilslut Chromecasten i den rette HDMI-port bag i fjernsynet og tilføj strøm. Tidligere modeller kunne modtage strøm direkte fra fjernsynet via en fri USB-port, men den nye har sin egen power-brick. Her kan du nu også tilføje et ethernet-stik. 

Husk at tilslutte Chromecast Ultra i den rigtige HDMI-port. Den skal isættes en HDMI 1.4- eller 2.0-port, hvis du vil se 4K-videoer. På mit eget Philips 49 tommer 4K-fjernsyn fra starten af 2015 sidder der tre HDMI-porte, hvoraf kun en er HDMI 1.4. Tjek din manual eller prøv dig frem. 

Læs også: Test: Den nye Chromecast byder på få nyheder, men er stadig alle pengene værd

Den nye Chromecast Ultra fungerer på præcis samme måde som de første to versioner af Chromecasten: Åbn YouTube eller en anden app, vælg en video, klik på Cast-ikonet i et af appens hjørner og vælg din Chromecast. Nu streamer du. 

Det fungerer fremragende, når du sidder i sofaen og har fundet en video i en artikel eller i YouTube-appen, hvorefter du nemt kan smide filmen op på storskærmen. Ligeledes er det ofte hurtigere at finde en given video i Netflix' mobil app end på dit fjernsyns app. 

Den virker sammen med en lang række streamingtjenester, udenlandske som danske: DR TV, TV2 Play. D-Play. ViaPlay, Netflix, HBO Nordic og så videre.

4K og 1080p
Den nye Chromecast skulle være hurtigere til at starte en video, efter du har valgt den, men vi oplever ingen mærkbar forskel på vores 20/5 m/bit trådløse forbindelse i skribentens stue. 

Den største forskel mellem den almindelige Chromecast og den nye Ultra er evnen til at afspille 4K-film og -videoer. 

Den lille dongle kan afspille 4K-film og videoer fra YouTube og Netflix. Begge platforme har et begrænset udvalg af 4K-indhold, og du skal betale cirka 50 kroner ekstra om måneden for et 4K-abonnement hos Netflix. 

Til gengæld har vi intet at bemærke, når 4K-videoen afspilles.

Et tryk på din smartphone sender den opløsningshøje video til fjernsynet, og på vores førnævnte 20/5 mbit/s trådløse forbindelse oplevede vi ingen problemer ved afspilning af 4K-film. Billedet står skarpt og flot, og kan dit TV vise HDR-indhold (stærkere kontraster og mere korrekte farver), vil HDR-videoer se endnu flottere ud.

Chromecast Ultra er desuden den eneste streaming-enhed, der kan vise YouTube HDR. 

Omvendt bringer Chromecasten intet nyt i forbindelse med afspilning af film i FullHD-opløsning. FullHD-film ser lige så flotte ud som altid afspillet via Chromecasten.

Læs også: Fem streaming-gadgets som kan gøre dit fjernsyn ekstra smart

Skal du købe den nye Chromecast Ultra?
Spørgsmålet er, om du skal købe den nye Chromecast Ultra. Den koster 630 kroner - cirka dobbelt så meget som den almindelige Chromecast - og giver reelt set kun værdi til dem, der ejer et 4K-fjernsyn. 

Har du et mere udbredt FullHD-fjernsyn, er der ingen grund til at købe en Chromecast Ultra. Køb i stedet en Chromecast-model fra 2015 til 320 kroner. 

Hvis du har købt et relativt nyt 4K-fjernsyn, har dit fjernsyn formodentligt allerede en Netflix- og YouTube-app til 4K-streaming. Det er lettere at finde en given video i YouTube-appen på din smartphone end på fjernsynet, så det er op til dig, om du vil betale for bekvemmeligheden.

Har du derimod et gammel 4K-fjernsyn fra 2014/tidlige 2015, kan den nye Chromecast være guld værd. 

Jeg har som nævnt selv et Philips 49 tommer 4K-fjernsyn fra starten af 2015, og trods at være et 4K-fjernsyn, kan det ikke af sig selv afspille 4K-film og videoer. Det kræver en afspiller-boks som for eksempel en Chromecast Ultra. 

Hvis du ikke kan nikke genkendende til ovenstående, bør du i stedet købe den ældre Chromecast fra 2015. Funktionerne er tæt på identiske med Ultra-modellen, minus 4K-evnerne, og koster kun det halve.

Læs også: Derfor kan denne sorte boks rumme fremtiden for YouSeeYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...
Computerworld
WannaCry-helt angrebet af hævntørstige hackere - men det største problem var faktisk politiet
Sikkerhedseksperten Marcus Hutchins stoppede ved et tilfælde spredningen af WannaCry og blev berømt i hele verden. Siden er han både blevet angrebet af hackere og har fået servere lukket af politiet.
CIO
Bliv klar til EU-persondataforordningen: Ministerium klar med længe ventet dansk vejledning til den nye EU-lov
Justitsministeriet er efter en måneds forsinkelse klar med den store vejledning til EU's kommende persondataforordning, der kommer til at få konsekvenser for alle danske virksomheder. Se vejledningen her.
Comon
Microsofts vilde - og hammerdyre - Surface Studio kommer til Danmark
Microsofts all-in-one-computer, Surface studio, kommer til Danmark midt i juni til en vild pris
Job & Karriere
Dansk it-firma masseansætter: Skal bruge 90 nye medarbejdere med disse it-profiler
It-virksomheden BEC skal bruge 90 nye it-medarbejdere. Her kan du se de konkrete it-profiler, BEC er på udkig efter.
White paper
Hyperconverged infrastructure - Sådan optimeres datacentret på den enkleste og mest fremtidssikrede måde
Datacenteret i en virksomhed er en kompliceret og kostbar størrelser, som ikke ligefrem gør det nemt og hurtigt for it-afdelingen at hjælpe forretningen med nye initiativer. Det er en uholdbar situation, og nu findes der en løsning. Hyperconverged infrastructure kan løfte datacenteret ind i fremtiden. Et datacenter-i-en-boks kan sættes i sving på 20 minutter, det er let at administrere og kan opskaleres på fem minutter. Det hele er testet og konfigureret på forhånd, og tilmed er ydelsen er på enterprise-niveau. Læs mere i dette white paper.