Huawei igen ramt af spionage-rygter: Snager selskabet i dine data - har vi noget at frygte?
ComputerViews: Kinesiske Huawei beskyldes (igen) for at snage i andres data på Kinas vegne. Og russiske Kaspersky beskyldes for at spionere for Rusland. Kan vi tro på noget af det?
ComputerViews: Seks amerikanske efterretningschefer er ikke i tvivl:
De kinesiske mobiltelefon-selskaber Huawei og ZTE spionerer og snager i data på Kinas vegne, og derfor bør man undlade at anvende telefoner og udstyr fra Huawei.
Sådan lød beskeden fra de seks efterretningstjeneste-chefer torsdag.
Ifølge FBI-direktør Chris Way er efterretningstjenesterne bekymrede over, at kinesernes ‘magtposition dybt inde i vores telekommunikations-netværk,’ som giver de kinesiske selskaber ‘mulighed for at kontrollere vores telekommunikations-infrastruktur.’
“De har mulighed for at ændre eller stjæle information, og de har mulighed for i al hemmelighed at spionere,” siger FBI-direktøren.
Det er en opsigtsvækkende alarm, som må give grund til panderynkning mange steder.
Huawei og ZTE har (naturligvis) afvist alle beskyldningerne, men de amerikanske efterretningstjenester er ikke hvem som helst, og det vækker opmærksomhed, når både FBI, CIA og NSA rykker ud i samlet flok med en enslydende advarsel.
Det er alle nødt til at tage alvorligt. For hvad har man ellers efterretningstjenester til, hvis det ikke er for at fremdrage vigtige oplysninger af netop denne art for offentligheden?
Tidligere beskyldninger Det er langt fra første gang, at spion-mærkatet er blevet klistret på Huawei, som i årevis har været forfulgt at det rygte, at selskabet indsamler oplysninger for den kinesiske regering.
Selskabet - der i dag er en af verdens største producenter af mobiltelefoner - har konsekvent afvist alle beskyldningerne gennem alle årene og har for eksempel fremlagt sin kildekode i et forsøg på at mane beskyldningerne i jorden: Efter hårde anklager: Huawei lægger kildekoden frem.
Der er da heller aldrig blevet fremlagt beviser for beskyldningerne.
Det samme har det russiske it-sikkerhedsselskab Kaspersky Lab gjort, efter selskabet på samme måde i årevis er blevet beskyldt for at spionere på Ruslands vegne.
Kaspersky Labs leverer it-sikkerhedsløsninger til mange amerikanske virksomheder og organisationer, men beskyldningerne fik den amerikanske regering til at forbyde myndighederne at anvende de russiske løsninger.
Det indikerer, at sagerne kan have visse politiske undertoner (hvilket jo forudsætter, at de amerikanske efterretningstjenester velvilligt lader sig anvende som politisk instrument for den amerikanske regering.)
Hvad angår Huawei, tog spionage-anklagerne rigtigt fart omkring 2011, da selskabet med alle dets kinesiske muskler forsøgte at komme ind på USA's store telemarked.
I krig og kærlighed gælder som bekendt alle kneb, og visse røster mener, at spion-anklagerne mod Huawei som national security threat blev søsat af lobbyister lønnet af nogle af de store og magtfulde amerikanske tele- og techselskaber med gode forbindelser i de politiske miljøer i USA, som med alle midler ville undgå, at der kom en stor konkurrent ind på det amerikanske marked.
Oplagt til spionopgaven Vi kan på den anden side ikke udelukke, at Huawei faktisk spionerer.
Selskabet er som netværks-leverandør oplagt til spion-opgaven, da internettets 'trafik' jo bliver transporeret via blandt andet Huaweis udstyr. Det gælder i høj grad herhjemme, hvor Huawei i 2013 indgik en aftale til fire milliarder kroner med TDC om levering og drift af TDC’s mobilnetværk.
Aftalen med TDC faldt på plads blot et par år efter, at Forsvarets Efterretningstjeneste i en hemmelig rapport havde påpeget en stribe alvorlige problemer ved at give Huawei adgang til dansk infrastruktur - men så skiftede kurs.
Hvad passer? Torsdag afviste TDC blankt at stille op til interview i Computerworld om de alvorlige beskyldninger fra de amerikanske efterretningstjenester.
I en standard-meddelelse sendt på mail fra selskabets presseafdeling lød den korte melding: ‘Sikkerhed er naturligvis en top-prioritering i TDC Group.’
Ud over denne korte mail vil TDC ikke forholde sig til de amerikanske advarsler mod Huawei, der er en af TDC's allerstørste og mest centrale leverandører.
Hvorfor mon ikke?
Overvågningen er her Vi ved ikke, hvad der er op eller ned - og om sagens kerne er teknologi, forretning eller politik. Eller en kombination af alle tre dele.
Men vi ved, at mange it-virksomheder i sagens natur er involveret i en eller anden form for avanceret overvågning af trafik, brugere, kommunikation, da netop udnyttelsen af datamængder - og dermed massiv indsamling - er grundlag for selve digitaliseringen i dag.
NSA vil plante udstyr Det er for stater og andre nærliggende at forsøge at udnytte de massive datamængder, der allerede florerer. Og det er fristende at gå et skridt videre.
Whistlebloweren Edvard Snowden har forlængst dokumenteret, at USA via efterretnings-agenturet NSA systematisk og vedholdende spionerer på internettet med avanceret teknologi og avancerede metoder.
Der har også været oplysninger fremme om, at NSA har forsøgt at plante bagdøre på udstyr fra Huawei med henblik på at overvåge kommunikation på netværks-udstyret i systemer verden over.
Der har også været oplysninger fremme om, at selskaber som Google, Intel, Microsoft, AMD, HP, Dell og andre har samarbejdet med NSA om at 'adressere sikkerhedstrusler i BIOS'erne' i de store it-systemer.
Der bliver spioneret Vi kan altså ikke længere være i tvivl om, at overvågning og spionage mellem lande og virksomheder for længst er blevet systematiseret og ført op på et avanceret og komplekst plan, som vi indtil videre kun har fået afdækket en lillebitte flig af.
For de internationale virksomheder, der har adgang til de vigtige data, er det er en udpræget risiko at blive koblet sammen med historier og lidt for tæt samarbejde med efterretningstjenester og myndigheder.
For alle store it-virksomheder handler forretningen ikke kun om forretning, men i dag i høj grad også om politik. Konsekvensen vil før eller siden være, at ikke alle virksomheder kan drive forretning alle steder - heller ikke selv om it-markederne som udgangspunkt er globale og neutrale.
I den aktuelle sag er der lige nu derfor ikke meget, der underbygger, at vi rent sikkerhedsmæssigt skal være mere på vagt over for Huawei end over for alle mulige andre teknologi-firmaer.
Vi overvåges og spioneres på (tror vi). Det eneste spørgsmål er, om vi har tillid til dem, der gør det eller ej.
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften.
I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet:
- Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi?
- Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger?
- Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus?
- Kan I få øget funktionalitet til samme pris?
Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.