Artikel top billede

Ministersvar: Seks datacentre kommer til at sluge to tredjedele af den grønne strøm fra nye havvindmøller

Seks datacentre kommer til at forbruge samme mængde strøm som over en million husstande i 2030.

I alt seks store datacentre vil sluge knap to tredjedele af den el-produktion, som seneste energiforligs tre nye havvindmølleparker vil levere.

Det lyder svaret fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) til Enhedslistens energipolitiske ordfører, Søren Egge Rasmussen, skriver Ing.dk.

I alt vil datacentrene forbruge 7 TWh strøm i 2030, hvilket svarer til 62,5 procent af de 800 MW som de tre anlæg vil producere.

Det svarer til energiforbruget fra over en million danske husstande.

I sit svar påpeger Lars Christian Lilleholt, at datacentrenes voldsomme energiforbrug er indregnet i energiforliget, hvorfor målsætningen om at nå et energi-miks med 55 procent vedvarende energi i 2030 ikke trues.

Se også: Skarp kritik af nyt offentligt datacenter i Danmark: Det bliver ineffektivt og alt for dyrt

Stor forskel i afgifter

Enhedslistens ordfører er betænkelig ved datacentrenes store energiforbrug og de omkostninger der følger:

”Det er vigtigt, at vi overholder vores målsætning, og det er ifølge ministeren ikke noget problem, men uden datacentrene kunne vi jo så som samfund have sparet nogle penge til udbygning med vedvarende energi,” siger Søren Egge Rasmussen.

I følge forliget vil anlægsomkostningerne for de store vindmølleparker blive en del af et teknologineutralt udbud for 4,2 milliarder kroner i perioden 2020-2024.

For at benytte den grønne strøm vil datacentrene blot betale 0,5 øre i elafgift per kWh, mens private forbrugere ifølge aftalen skal betale 92,4 øre per kWh.

Datacentrene skal derfor kun slippe sammenlagt 28 millioner kroner årligt for det planlagte forbrug på 7 TWh, mens private brugere må slippe 6,5 milliarder kroner i elafgift for at benytte samme mængde strøm.

Læs også: Apples og Googles danske datacentre bliver mere forurenende end lovet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere