20 timers musearbejde om ugen giver skader

20 timers musearbejde om ugen giver betydelig risiko for skader og gener som snurrende fingre og håndled, viser en ny undersøgelse. Der er dog håb forude, for undersøgelsen konkluderer samtidig, at skaderne går over igen, hvis man varierer sin arbejdsstilling.

Blot 20 timers arbejde med mus om ugen medfører betydelige risici for museskader, viser en undersøgelse, der netop er blevet offentliggjort i Ugeskrift for Læger.

Ifølge undersøgelsen betyder de 20 timers arbejde, at risikoen for få symptomer på karpaltunnelsyndrom, populært kaldt KTS-syndrom, øges to til tre gange.

Mange it-folk kommer hurtigt over en 20 timers musearbejde om ugen, men undersøgelsens konklusion skræmmer ikke IT-Brancheforeningen.

- Virksomhederne skal tænke mere på at få varieret arbejde, end de forestiller sig. Men det er også op til medarbejderne at tage de pauser, de skal have, siger kommunikationschef Henrik Egede.

Øget risiko

Undersøgelsen er blevet til i samarbejde mellem de arbejdsmedicinske klinikker ved Herning Sygehus, Amtssygehuset i Glostrup og Odense Universitetshospital.

Den konkluderer, at muse- og tastaturarbejde i de fleste tilfælde ikke giver KTS-symptomer, men viser samtidig, at der var en sikker øget risiko ved brug af mus mere end 20 timer om ugen.

Andre faktorer som køn, rygning og hvordan arbejdet og arbejdspladsen blev opfattet, spiller også ind.

KTS-syndrom skyldes en påvirkning af håndens midternerve og viser sig som smerter og følelsesforstyrrelser på fingrene. I yderste konsekvens medfører KTS nedsat styrke og bevægelighed, især i tommelfingeren.

Kan helbredes

Undersøgelsen giver dog håb til de mange danskere, der er ramt af museskader.

I langt de fleste tilfælde vil symptomerne nemlig forsvinde, hvis man laver om på sine arbejdsforhold.

Henrik Egede opfordrer derfor ledere og medarbejdere til at sørge for variation i arbejdet, også selv om det primært består i at sidde foran en computer.

- Alt arbejde skal kunne varieres. Man udvikler sig ikke, når arbejdet er ensidigt, og det er jo dér, at skaderne opstår, siger han.

Undersøgelsen er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse, der blev gennemført for et år siden og omfattede næsten 7.000 danskere.

Relevant link

Undersøgelsen i Ugeskrift for Læger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere