Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Uber inviteres ind i varmen igen af Norges regering / Simcorps nye bestyrelsesformand er tiltrådt / SpaceX sender første rumraket afsted med betalende kunder

Uber inviteres ind i varmen igen af Norges regering. Simcorps nye bestyrelsesformand er tiltrådt. SpaceX sender første rumraket afsted med betalende kunder. ITU sætter rekord i frigørelsen af forskningsartikler. Nyt projekt skal digitalisere fremstillingsindustrien.

Godmorgen og velkommen til af torsdagsudgaven af Computerworlds morgen-briefing.

I dagens nyhedsoverblik skal vi en tur omkring det danske, det udenlandske og det, som foregår oppe i det ydre rum. For hvis alt går godt, så bliver det nemlig i dag, at Tesla-direktøren Elon Musk får sendt sin første rumraket afsted med betalende kunder ombord.

Rigtig god læselyst.

Uber inviteres ind i varmen igen af Norges regering

Tilbage i 2017 valgte Uber i Norge at trække sig delvist ud af landet. Det skete efter flere sammenstød med den etablerede taxabranche.

Men nu har Norges regering været ude og foreslå store ændringer i reglerne, der gør sig gældende for taxabranchen, og det giver mulighed for et comeback til Uber i Norge.

Det skriver Børsen på baggrund af en artikel fra det norske medie Dagens Næringsliv.

"Vi ønsker større konkurrence for at give passagerer en fleksibel taxiservice. Det er specielt vigtigt i en tid, hvor taxiindustriens omsætning er faldende, og nye bildelingstjenester bliver stadigt mere populære," siger den norske transportminister Jon Georg Dale i en pressemeddelelse, ifølge Dagens Næringsliv.

I tillæg fortæller den norske transportminister, at Uber og andre taxaselskaber er velkomne i Norge, så længe de følger de norske love og regler. Han påpeger samtidig, at i givet fald på Uber etablere sig som et norsk selskab.

Simcorps nye bestyrelsesformand er tiltrådt

Peter Schütze er nu tiltrådt som bestyrelsesformand i det danske software-selskab Simcorp. Indtil nu har han fungeret som næstformand.

Han overtager formandsposten fra Jesper Brandgaard, der træder af efter 11 år.

Læs mere om Jesper Brandgaards aftræden: SimCorps formand trækker sig efter 11 år på posten: Tidligere Nordea-boss kørt i stilling som ny formand

Den nye formand, Peter Schütze, blev allerede indstillet til posten i februar 2019, da Jesper Brandgaard meldte ud, at han ikke havde intentioner om at stille op igen ved den kommende generalforsamling.

Peter Schütze er foruden den nye post som formand for bestyrelsen i Simcorp også bestyrelsesformand i DSB. Desuden har tidligere været CEO i Nordeas danske forretning.

SpaceX sender første rumraket afsted med betalende kunder

Rumfartsselskabet SpaceX, der er ejet af Elon Musk, gør klar til at sende rumraketten Falcon Heavy afsted torsdag på sin første rejse.

Det bliver herved SpaceX' første rumrejse for en betalende kunde der i dette tilfælde er en saudi-arabisk satellitudbyder, Arabsat, der tager en satellit med ombord.

Det skriver Bloomberg.

Hvis alt går efter planen sendes rumraketten tidligt afsted torsdag morgen. Men forhold som vejr og vind kan være med til at udsætte afsendendingen.

Det er planen, at flere betalende kunder skal afsted med samme rumraket, heriblandt Viasat og Inmarsat, der begge er satellitudbydere.

Tesla-direktørens raketselskab runder har rundet en markedsværdi på 200 milliarder kroner.

ITU sætter rekord i frigørelsen af forskningsartikler

It-universitetet er det første danske universitet, der har opnået at gøre 100 procent af forskningsartiklerne fra forrige år frit tilgængelige på nettet.

Det fremgår det af en pressemeddelelse fra universitetet.

"At vi allerede nu er nået dertil skyldes en målrettet indsats de sidste par år, hvor vi har øget kvaliteten af registreringen af publikationer. I mange tilfælde kan publikationerne tilgås direkte fra ITU’s hjemmeside. Alle vores forskere og forskningsadministrationen har en stor andel i, at vi allerede nu opfylder målsætning i Danmarks Nationale Strategi for Open Access,” skriver prorektor Jens Christian Godskesen.
I den Nationale Strategi for Open Access er målsætningen, at der fra 2025 og frem er fri digital adgang til alle fagfællebedømte forskningsartikler fra danske forskningsinstitutioner.

Det nationale gennemsnit er i år 44 procent, hvilket er en stigning på otte procentpoint fra sidste år.

DTU har med 64 procent den næststørste andel af Open Access-publikationer, efterfulgt af CBS med 48 procent.

Nyt projekt skal digitalisere fremstillingsindustrien

I sidste uge blev et nyt samarbejdsprojekt præsenteret, der skal digitalisere fremstillingsindustrien.

Samarbejdsprojektet hedder Open Industry 4.0 Alliance, hvor en række europæiske virksomheder inden for maskinteknik, industriel automatisering og software vil samarbejde om at digitalisere fremstillingsindustrien.

Det skriver SAP i en pressemeddelelse.

Medlemmerne, der har stiftet alliancen, er Beckhoff, Endress+Hauser Group, Hilscher, ifm, KUKA, MULTIVAC og SAP.

Det nye projekt vil være åbent for alle virksomheder. Medlemmerne af projektet vil skabe et standardiseret og åbent økosystem, der kan anvendes i højtautomatiske fabrikker og anlæg. Herunder skal logistik og serviceydelser være en del af økosystemet.

Formålet er at tilbyde et alternativ til egenudviklede seperate løsninger og gøre det nemmere for europæiske virksomheder i alle størrelser at digitaliseres deres virksomhed.