Artikel top billede

Hov, der døde vist en enhjørning

Klumme: Hvorfor accepterer vi, at det er OK at kede sig, at det er OK at tiden bare går? Det siger sig selv, at det er nedbrydende for virksomhedens produktions-og handlekraft, at vi tillader os selv at gå i dvale flere gange dagligt.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Forestil dig at evidensbaseret forskning havde påvist en klar 1:1 korrelation mellem kedelige møder og døde enhjørninger. Så ville der være aktivistgrupper, der varetog enhjørningens rettigheder, badges og armbånd med “beskyt enhjørningerne”, indsamlingsaktiviteter til fordel for forældreløse enhjørninger osv.

Men, nu er det bare du og jeg, der dør en lille smule indvendigt, hver gang vi er til et kedeligt møde. Så ingen støttearmbånd.

Beklager.

Hvorfor accepterer vi, at det er OK at kede sig, at det er OK at tiden bare går? Det siger sig selv, at det er nedbrydende for virksomhedens produktions-og handlekraft, at vi tillader os selv at gå i dvale flere gange dagligt. Vi mennesker er sjældent den bedste udgave af os selv, når vi keder os.

Elon Musk, co-founder af Tesla og founder af Space X, har opfordret sine medarbejdere til at rejse sig op og gå, hvis de ikke bidrager aktivt til værdien af et møde. Det kan vi lære noget af.

Se dig selv i øjnene

Lad os starte med at se os selv i øjnene: Ja, jeg har været til mindst ét kedeligt møde denne uge.

Hvis du ikke kan nikke genkende til det, er du muligvis et meget meget heldigt menneske – eller også har du simpelthen glemt, hvordan det er at deltage i noget der er sjovt, indsigtsfuldt, overraskende, berigende.

Er din overligger kommet til at ligge lidt lavt - sådan henad vejen? Det er sandsynligt. Når det kommer til møder uden aha-oplevelser, er vi mennesker som frøer, der varmes langsomt op i den store suppegryde. Vi opdager det ikke. Vi vænner os til det.

Så lad os ad os starte med at nivellere højden på overliggeren.

Bare reflekter over det. I din hverdag: Hvor mange af møderne vil du betegne som ”en god oplevelse”? Det er subjektivt naturligvis. Men du kan f.eks. måle det på, om du har mere energi, når du forlader mødet, end da du gik ind til mødet. Og på om du er ligeså glad for dine kolleger, når mødet slutter, som da I startede mødet.

Energi er en knap ressource, som du skal insistere på at værne om. Her vil nogen indvende, at det ikke er alle møder, der kan være inspirerende.

Noget handler om planlægning, noget handler om indkøb via SKI på rammeaftale XYZzzzzzzzzzzz. Rigtig meget af den slags er ikke egnet til møder. Vi er bare begyndt at holde møder om det, vi før i tiden klarede kollega til kollega. Muligvis fordi vi alle sidder i storrumskontor.

Jeg ved det ikke. Men jeg tror, det er et godt gæt.

Kan vi forlange at et møde er sjovt, indsigtsfuldt, overraskende, berigende? …. Måske bare to ud af fire? Ja! Det kan vi godt. Det er det dér med overliggeren. Det er ikke nok at være til stede. Vi skal bidrage, når vi er til møde. Det skal du selv. Og det skal dine kolleger.

Så lige her på falderebet vil jeg introducere endnu et begreb: Samværsgratister. Det er en uskik, at det er OK, at det er nogle få, der trækker læsset. Lige så naturligt det er at sige god morgen, når vi møder på arbejde, lige så selvfølgeligt er det, at vi skal bidrage til at skabe det gode møde. Et møde der er sjovt, indsigtsfuldt, overraskende, berigende….. eller bare to ud af fire….. eller bare én ud af fire.

Væg-til-væg møder er ikke en naturlov i vores kalendere. Kedelige møder er heller ikke en naturlov. Det er noget, vi kan vælge at ændre på. Vi skal bare hæve overliggeren.Premium
Sikkerheds-ekspert: Derfor har Microsoft afgivet sit løfte om at holde data i Europa - bliver nødt til at omgå begrænsninger
Den internationale sikkerhedsspecialist Mikko Hyppönen glæder sig sammen med resten af cloud-verden over Microsofts seneste skridt mod en ny data-i-EU-bliver-i-EU-politik. Han tilskriver en stor del af æren til Microsofts CEO.
Computerworld
Hackergruppe bag Colonial Pipeline-nedbrud angriber nu Toshiba: Har stjålet 740 gigabyte data med følsomme oplysninger
Hackergruppen DarkSide har nu angrebet it-giganten Toshiba. Det sker blot en uge efter, at de it-kriminelle tvang USA's største brændstofledning i knæ.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.