(Foto: Dan Jensen)

It-landskaberne er i opbrud - som arkitekter må vi tage livtag med de store dilemmaer

Klumme For mange enterprise-arkitekter benytter Togaf udelukkende som et middel i kampen for orden i kaos. Arkitekturen har strategisk set aldrig været vigtigere. Det handler om innovation, compliance og forretningsdynamik. Arkitekter skal nok hellere skabe udvikling end rydde op i penalhuset. Vi skal være landskabsarkitekter!

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for skribentens synspunkter.

Forleden dag var jeg vært for en lille gruppe af enterprise arkitekter.

Vi var et dusin arkitekter, som ventilerede udfordringer og erfaringer. Kernen i arkitektens opgave er at bygge bro mellem organisationens forretningsmæssige mål og dens teknologiske formåen. Men jeg tror, at flertallet har det ligesom mig. Det handler (for) sjældent om strategi.

Store ændringer i it-landskabet
Hvis vi hæver blikket fra de mange opgaver, der her-og-nu ligger på arkitektens bord, så ser vi nogle virksomheder, der kommer igennem nogle meget store landskabsændringer i de næste 5-10 år.

I dag har mange typisk en næsten komplet full stack on premise at home. Men det ændrer sig. Hyperscalere som AWS, Azure, Google Cloud og Alibaba med flere rykker ind i virksomhedernes it-miljø. It-landskabet er i opbrud på flere fronter.

Så store bevægelser i de tektoniske plader, som virksomhederne står på, rummer massevis af dilemmaer og udfordringer. For hvad med innovation, hvis data ligger ude? Compliance? Persondata? In-house-kompetencer? Afhængighed af leverandører?

Den hellige bog
Den hellige bog for enterprise arkitekter er Togaf – The Open Group Architecture Framework.

Vi slår op i denne bibel for at finde vejen til logik, systematik og – nå ja – en slags orden i penalhuset. Hvilke formater, servere, databaser, operativsystemer osv skal vi hænge hatten på?

Men hele præmissen er jo, at bygherren ved, hvad hun vil have.

Og faktum er, at direktion og bestyrelse ofte er i vildrede, søgende og i hvert fald ikke klar til at lukke af for teknologiske muligheder.

Bygherren er i vildrede
Enterprise arkitekterne bor i CIO'ens hus. Næsten altid. Og vi forsøger at bygge bro mellem forretning og it fra det udgangspunkt. TOGAF er en slags substitut for de klare omsættelige meldinger fra topledelsen.

Altså – lidt hårdt sat op - et teknologi-orienteret roadmap.

Men vores bygherrer i direktionen har klart nok sat mange andre data-skibe i søen.

Vi har set et væld af nye titler som CDO, Chief Customer Officer, CTO, og vi har set voldsom interesse for innovation, design thinking og data-drevet forretningsudvikling. Disruption-spøgelset trækker en lang hale efter sig.

Vi skal være landskabsarkitekter
Vejen for enterprise arkitekterne kan være at blive ”ingeniører”, hvor man sidder og beregner på kapacitet, effektivitet og flaskehalse nede i maskinrummet. Men den kan også være at stille hele værktøjskassen til rådighed for innovationen.

Hvem er bedre kvalificeret til at rådgive topledelsen om konsekvenserne af cloud, hyperscalere og on-premise?

Jeg mener, at enterprise arkitekterne skal stile efter at blive landskabsarkitekter - mere end de er i dag.

CDO'en skal da have arkitekter med til at vurdere, hvordan indsatsen for digital innovation skal bygges og designes. Vi må lade ingeniører og håndværkere om at bygge miljøet, så vi kan rådgive om konsekvenserne, når vi skifter platform.

Der er masser at gøre. Arkitektens trøst er, at det syder og bobler i undergrunden. Landskabet er under forandring, og vi står over for en række vulkanudbrud. Der er masser at rive i.

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.


Premium
Sådan endte Jesper Trolle som topchef i fransk milliardkoncern: "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu"
Interview: Udlandsdanskeren Jesper Trolle sagde farvel til Arrow efter 20 år i forskellige topposter til fordel for et CEO-job i en fransk milliardkoncern. "Hvis jeg skulle prøve noget andet end Arrow, så var tiden nu," fortæller Jesper Trolle, der nu skal udskifte bopælen i USA med Frankrig.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Podcast: Pandoras CIO Peter Cabello afslører sine tre vigtigste mål for digitaliseringen
Podcast, The Digital Edge: Hør Pandoras CIO Peter Cabello Holmberg fortælle om, hvordan et af verdens største smykkefirmaer arbejder med innovation og digitalisering af et traditionel offline salg, og hvordan Pandora udnytter data til at skabe en bedre kundeoplevelse.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan opbevarer du effektivt og sikkert dine data – også med hybrid cloud
Cloud er her der og alle vegne. Men mange organisationer foretrækker en mere blandet tilgang, hvor dele af virksomhedens workload og it-miljøer sendes i clouden, mens andre dele placeres i andre og ofte lokale datacentre. Det stiller ofte mange forskelligartede krav til behovet for lokal storage. Men med IBM FlashSystem kan du konsolidere dit storage-behov og reducere kompleksiteten. Samtidig er FlashSystem all-flash og hybrid-løsninger bygget på et standardiseret sæt af værktøjer og APIs, som giver dig adgang til enterprise-løsninger uanset størrelsen på din organisation. I dette whitepaper fra Atea og IBM kan du læse om IBMs storeløsninger og de yderligere fordele som du kan opnå med dem.