Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Flyt ikke til Silicon Valley. Flyt i skyen

Klumme: RPA (Robotic Process Automation) går som varmt brød i disse år, fordi den hurtige automatisering af rutineopgaver har god ROI. Boomet på procesautomatiseringens område rummer samtidig en markant historie om globalisering.

Denne klumme er et debatindlæg og er alene udtryk for forfatterens synspunkter

Mens grænser lukker, og nationalistiske og protektionistiske strømninger præger den politiske debat, er det værd at understrege, hvor meget globaliseringen kører løs på teknologiområdet.

På softwareområdet er der gang i en enorm og geografisk spredt arbejdsdeling med skyen som den store og afgørende spilfordeler.

I min butik arbejder vi blandt andet med RPA, som er et ret vildt vækstmarked.

Her er det svært at komme uden om markedslederen UiPath, når man skal finde basisteknologi til at hjælpe danske kunder med at automatisere.

UiPath har netop flyttet hovedkvarter til New York og rejst ny kapital ud fra en værdiansættelse på – og hold nu fast – 215 milliarder kroner. Kursen er sikkert sat mod en børsintroduktion.

Vuggen stod i Rumænien

Det langt mere overraskende faktum er, at UiPaths vugge stod i Rumænien, hvor store dele af softwareudviklingen stadig finder sted.

Gennem de seneste fem år har virksomheden været gennem vækst med raketfart, og kernen i succesen er distribution af RPA-software og RPA-viden online.

Som kunde downloader man en gratis learning edition af UiPath, og deltagelse i uddannelse gratis. Når virksomheden så går i produktion, skal den selvfølgelig betale.

Gartner Group placerer stadig UiPath helt i top i sin Magic Quadrant for RPA (i øvrigt sammen med Blue Prism, Automation Anywhere og WorkFusion).

Men når man som konsulentvirksomhed har været med på rejsen næsten fra start, synes jeg godt, at man kan mærke, at den lille, entreprenante virksomhedskultur langsomt bliver ”normaliseret” af lidt mere stivhed og flere regler.

Flyt i skyen

Nå, det var et sidespor. Min pointe er, at iværksættere eller udviklere hverken behøver at rykke til Bukarest eller San Francisco for at være med fremme, arbejde på de mest spændende opgaver eller være med til at sætte dagsorden.

Uanset om du er i Sorø eller Søborg, skal du sådan set bare flytte en tur i skyen.

Et andet billede på denne udvikling er platformen GitHub.

Her er 56 millioner softwareudviklere og millioner af virksomheder løseligt organiseret i skyen. Mens antallet af GitHub-udviklere falder i Silicon Valley, kan dette community berette om vækst andre steder i USA, Colombia, Nigeria, Bangladesh, Tyrkiet og Egypten.

Lur mig, om der ikke sidder nogle udviklere ude i vandkants-Danmark og deltager i noget af den spændende globale softwareudvikling.

Hvis vi kigger på RPA-området, så er sammentænkningen med kunstig intelligens et kapitel, som skrives i øjeblikket i denne kategori. AI plus RPA, sammen med lidt andre teknologier, er hastigt på vej mod kategorien IPA (Intelligent Process Automation). (Undskyld mig, hvis de mange forkortelser minder betænkeligt meget om bullshit bingo).

Og hvad er moralen i denne historie? Ja, vi it-folk kan sagtens være med på den globale teknologiske forkant uden at flytte til hverken København, New York eller San Francisco.

Vi kan for den sags skyld sidde og udvikle løs i mormors kolonihavehus under et blafrende Dannebrog.

Det afgørende er i langt højere at lægge indsatsen på områder og teknologier, der rykker. En af dem er IPA (hvilket altså ikke forhindrer dig i at nyde en dansk pilsner, når arbejdsdagen er omme!).

Klummer er læsernes platform på Computerworld til at fortælle de bedste historier, og samtidig er det vores meget populære og meget læste forum for videndeling.

Har du en god historie eller har du specialviden, som du synes trænger til at blive delt?

Læs vores klumme-guidelines og send os din tekst, så kontakter vi dig - måske bliver du en del af vores hurtigt voksende korps af klummeskribenter.