Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: 1.030 klager over ulovligt telefonsalg - nu opdaterer forbrugerombudsmanden sin konkurrence-vejledning / Rigspolitiet advarer danskere efter investeringssvindel for mere end 20 millioner / Google lancerer iværksætterprogram for kvinder

1.030 klager over ulovligt telefonsalg - nu opdaterer forbrugerombudsmanden sin konkurrence-vejledning. Rigspolitiet advarer danskere efter investeringssvindel for mere end 20 millioner. Google lancerer iværksætterprogram for kvinder. Mærsks første investering i Afrika er en digital logistikplatform. Nokia skal stå for Telias og Telenors 5G-mobilnet.

Godmorgen og velkommen til endnu en tidlig morgen-briefing på den 22. dag i den sjette måned i det herrens år 2021.

Det er i denne uge journalisten Ditte Vinterberg Weng, der leverer dagens nyhedsoverblik.

Rigtigt god fornøjelse.

1.030 klager over ulovligt telefonsalg - nu opdaterer forbrugerombudsmanden sin konkurrence-vejledning

I flere tilfælde har forburgere, uden at være klar over det, givet samtykke til at modtage opkald, når de har deltaget i konkurrencer på nettet.

Det affødte sidste år rekordmange klager om ulovligt telefonsalg. Og det har nu fået Forbrugerombudsmanden til at opdatere sin vejledning om konkurrencer på nettet.

Dertil politianmeldte Forbrugerombudsmanden også 24 virksomheder - blandt andet fem leadvirksomheder og fem leadmæglere for ulovligt telefonsalg eller medvirken til dette.

I nogle af de anmeldte sager har det ikke været tydeligt for forbrugeren, at formålet med en konkurrence eller et spørgeskema har været at indhente forbrugerens samtykke til at modtage markedsføring.

Det har ofte været leadvirksomheden selv, som stod bag konkurrencen med det formål efterfølgende at sælge samtykket videre til virksomheder efterfølgende. Nogen har solgt samtykket op mod 45 gang.

Du kan se hele opdateringen på Forbrugerombudsmandens egen hjemmeside, her.

Rigspolitiet advarer danskere efter investeringssvindel for mere end 20 millioner

Rigspolitiet sender nu en advarsel ud til danskere, der overvejer at investere i kryptovaluta.

Siden september 2020 har svindlere nemlig snydt danskere for mere end 20 millioner kroner gennem såkaldt investeringssvindel, hvor man narres til at investere i kryptovaluta.

Politiets Landsdækkende Center for It-relateret økonomisk Kriminalitet (LCIK) har modtaget en række anmeldelser fra danskere, der er blevet narret af svindlere til at tro, at de investerede i kryptovaluta.

Svindelnummeret har mange ansigter, men typisk kommer ofrene i kontakt med svindlerne via enten annoncer på sociale medier eller andre fora. Det kan også ske., at svindleren henvender sig direkte til den forurettede på mail eller telefon.

I flere af de indmeldte sager er også kendte danskeres billede misbrugt samt flere mediers navn i førsøget på at skabe blikfang og troværdighed omkring de falske annoncer.

Når den forurettede så forsøger at trække pengene ud af investerigen igen, bliver de igen mødt med krav om at inbetale ekstragebyr.

»Desværre kan der gå mange måneder, før det går op for de forurettede, at de er blevet snydt, og at der ikke er tale om en reel investering. Det sker ofte i forbindelse med at man vil hæve investeringen, og så er det for sent,« siger politiinspektør Jesper Kracht, der er centerchef i LCIK.

Det skriver Rigspolitiet i et indlæg på sin egen hjemmeside. Du kan læse politiets gode råd til at undgå svindlen her.

Google lancerer iværksætterprogram for kvinder

Kvinder i Danmark har to barrierer for at tilvælge livet som iværksætter: Manglen på rette kompetencer og frygten for fiasko og manglende indtægt.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Iværksætter Forening. Og netop det misforhold til iværksætteriet på den kvindlige side, vil Google sammen med iværksætter-foreningen lave om på.

Derfor løb en af de største danske arrengementer for kvindlige iværksættere igår af stablen online, hvor omkring 1.000 mennesker deltog virtuelt. Arrengemnetet hedder WeStart og gik i luften klokken 10 formiddag.

Sidste år viste en analyse fra Dansk Erhverv, at kun omkring fire procent af danske kvinder i alderen 18-64 år bliver iværksættere. Det er en af de laveste andele i de 38 lande, der udgør den internationale organisation Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD).

"Danmark har vi et stort efterslæb, når det gælder iværksætteri, og de her tal bør være et wake-up call. Vi kan se, at kvinder i startup-virksomheder ofte klarer sig bedre end mandlige kolleger, og derfor skal vi nedbryde nogle af de barrierer, som afholder kvinder fra at springe ud som selvstændige. Det er netop i kølvandet på en krise, at iværksætteriet skal blomstre," siger direktør i Google Danmark Malou Aamund.

Det skriver Google Danmark i en pressemeddelse.

Mærsks første investering i Afrika er en digital logistikplatform

Maersk Growth, der er en del af A.P. Møller - Mærsk, har netop lagt en investering i det egyptiske logistik-selskab Trella, der leverer en digital logistikplatform, der forbinder virksomheder, der skal have fragtet varer, med vognmænd.

Trella har rejst en såkaldt Serie-A runde, hvor flere investorer har skudt penge i selskabet. Maersk Growth har sammen med Raed Ventures ledt runden, der totalt løber op i cirka 262 millioner kroner. Præcist hvor meget Maersk Growth selv har spædet til melder virksomheden ikke ud.

Kapitaltilførslen vil blive brugt til at videreudvikle Trellas eksisterende produkt, men også til at styrke platformens nuværende position samt tilstedeværelse på nye markeder i regionen.

"En af de store udfordringer for logistikfirmaer er optimering af deres transport. Mange lastbiler kører dagligt med tomme eller delvis tomme vogne, hvilket også har en klimamæssig slagside. Med digitale platforme til optimering kan vi sikre en mere effektiv udnyttelse af kapaciteten," siger Jeppe Høier, der er partner i Maersk Growth.

Undersøgelser fra det europæiske marked har vist, at omkring halvdelen af lastbilerne på vejene kører med uudnyttet kapacitet.

Trella er siden stiftelsen i 2019 vokset til en virksomhed med over 300 medarbejdere. Platformen er mest udbredt i Egypten, men blev også lanceret i Saudi-Arabien og Pakistan i 2020. I år forventes det, at platformen lanceres i Forenede Arabiske Emirater.

Det skriver Maersk Growth i en pressemeddelelse.

Nokia skal stå for Telias og Telenors 5G-mobilnet

Teleselskaberne Telia og Telenor har nu besluttet at lade det være op til den finske mobilleverandør Nokia at tage sig af de to selskabers fælles 5G-mobilnet i Danmark.

Det giver over 4.300 master og antenner, som Nokia skal levere det nødvendige udstyr til. Dette vil ske inden for det næste halvandet år, hvor der derved vil blive 5G-dækning i det meste af Danmark.

5G-mobilteknologien skal forsyne brugerne med langt hurtigere datahastigheder og større kapacitet i mobilnettet end den vi ser i dag på 4G-netværket.

TT-Netværket - som Telias og Telenors fælles mobilnetværk hedder, blev bygget i 2012 og er Danmarks største.

Den nye aftale gælder i første omgang 5G-dækning i de fire største byer – København, Aarhus, Odense og Aalborg. Derfra fortsættes udvidelsen af netværket ud i resten af landet.

Hos TDC og 3 er det svenske Ericsson, der leverer udstyret. Alle fire selskaber gik i luften med 5G i efteråret 2020. Det skriver Berlingske.