Artikel top billede

Frankrigs Macron også hacket i israelsk spyware-misbrug

Flere statsoverhoveder - herunder Frankrigs præsident Emmanuel Macron - står på den berygtede liste over spyware-ofre, som er blevet hackede og overvågede af sofftware-leverandørens klienter. Det viser nye detaljer i sagen.

Det er primært journalister, menneskerettighedsaktivister og advokater med en kritisk tilgang til deres regeringer, der er blandt de 50.000 potentielle ofre, på en liste, der afslører misbrug af et israelsk spyware.

Men også flere statsoverhoveder fremgår af listen, blandt de mulige ofre.

En af disse er ifølge det franske medie Le Monde Frankris præsident Emmanuel Macron. Hertil kommer yderligere 14 medlemmer af den franske regering. Og numrende er angiveligt blevet overvåget i 2019.

Den enorme liste indeholder lækkede telefonnumre, der alle potentielt kan være inficerede af spywaren Pegasus fra den israelske virksomhed NSO Group, der leverer softwaren, der egentligt er tiltænkt til overvågning af kriminelle.

"Denne hidtil usete åbenbaring burde få de til at løbe koldt ned ad ryggen på verdensledere," skriver Amnesty Internationals generalsækratær Agnes Callamard i en erklæring tirsdag.

Mediet beretter, at Macron, sammen med de øvrige daværende regeringsmedlemmer, angiveligt er blevet overvåget af en uidentificeret marokkansk sikkerhedstjeneste, som var klient hos det israelske software-firma, der leverede spywaren.

En embedsmand på Macrons kontor sagde, at myndighederne ville undersøge Le Monde's rapport, og hvis målretningen af præsidenten og regeringspersonerne er bevist, ville den være "ekstremt alvorlig."

Le Monde citerede desuden NSO Group for at sige, at den franske præsident aldrig blev målrettet af sine klienter.

NSO Group har benægtet, at det nogensinde har opretholdt en "liste over potentielle, tidligere eller eksisterende mål." Den kaldte rapporten Forbidden Stories “fuld af forkerte antagelser og ubekræftede teorier.”

Listen af spyware-ofre blev lækket til Amnesty samt den franske nonprofit-organisation Forbidden Stories.

Siden er listen blevet efterprøvet af 80 journalister fordelt på 17 forskellige medier i 10 forskellige lande. Konsortiet af medier og organisationer har selv journalister internet på redaktionerne, der er ramt i angrebet.

Mere end 600 politikere og embedsmænd er blevet identificeret ud fra listens telefonnumre. Samt 189 journalister, hvoraf en overvejende stor del af sidde er fra Mexico og Mellemøsten.

Af andre statsledere kan, ifølge The Washington Post, nævnes:

- Præsident Cyril Ramaphosa fra Sydafrika

- Præsident Barham Salih fra Irak

- Kong Mohammed VI af Marokko

- Premierminister Imran Khan fra Pakistan,

- Premierminister Mustafa Madbouly fra Egypten og

- Premierminister Saad Eddine El Othmani fra Marokko.

Det er varslet, at afsløringerne af ofre, udsat for overvågning og hacking af Pegaus-spywaret fortsætter de næste dage. Konsortiet af medier vil tilføje flere navne på præsidenter, ministre, topchefer, forskere og diplomater, som også figurerer på listen, der går helt tilbage til 2016.