Sander skaffer tre milliarder til forskning

Bred aftale sikrer forskning og innovation tre millarder kroner til de næste tre år. Pengene skal sikre Danmarks konkurrenceevne fremover, og aftalen bevilger blandt andet penge til it, biotek, kvindelige forskere og mere innovation. Innovationsrådet siger derimod, at pengene er givet bedre ud til udenlandsk forskning.

Det er solid opbakning til mere forskning over hele den politiske linie. Sådan lyder det fra Videnskabsministeriet, og det har alle Folketingets partier netop skrevet under på.

Samtlige partier har stemt ja til en kontant belønning til mere forskning indenfor især it, biotek og innovation, der får en vitaminindsprøjtning til tonerne af knapt tre milliarder kroner.

Forliget favner vidt, men hovedvægten ligger på videnstunge uddannelser, og der skal sågar forskes i forskning. Der er sat i alt 14 millioner af til at forske i forskningskommunikation.

Puljen er en tretrinsraket

Den strategiske forskning får 1,2 milliarder kroner, hvoraf de 970 millioner gives til Det Strategiske Forskningsråd, der blandt andet kvalitetssikrer de forskellige ministeriers forskningstiltag.

Resten af pengene går til andre initiativer indenfor strategisk forskning.

Universiteterne får 682 millioner kroner til at styrke forskeruddannelserne. Den resterende milliard kroner bliver givet til innovation.

Ingeniørforeningen IDA modtager meldingen om aftalen med udelt begejstring, og hilser initiativet 'mere end velkomment'.

I alt skal der uddannes 1.500 forskere om året. Det er 500 flere end i dag, og meroptaget skal først og fremmest hentes i de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser, der ellers ville mangle ph.d.-studerende.

Kvinderne skal forske

Indenfor den strategiske forskning er det især allerede eksisterende forskningsprogrammer, og ErhvervsPh.d.-ordningen, der bliver oprustet.

Der skal også forskes grundigt i nano-, bio- og it-teknologier, og ikke mindst se på, hvordan disse felter kan arbejde bedre sammen.

Der sker gennem et nyt program, der skal finde og udvikle muligheder for tværgående brug af de tre områder. Det betyder, at it i bred forstand skal kunne bruges til at skabe øget vækst indenfor bio- og nanoteknologi.

Og så skal også gives en ordentlig sum penge til kvindelige forskningstalenter i naturvidenskaberne.

De får 15 millioner om året fra næste år til at 'realisere forskningsmæssige mål inden for naturvidenskab og teknik', som det hedder i aftalen.

Pengene bliver omfordelt, hvis der ikke er nok kvalificerede kvindelige kandidater, der kan eller vil smøge de forskningsmæssige ærmer op.

Innovation skal ud i lokalmiljøet

Sidst, men som absolut topscorer i puljen, er innovation. Det er primært de etablerede innovationsmiljøer og såkaldte innovationskonsortier, der får glæde af en stor tredjedel af pengene.

Lidt over en milliard kroner skal bruges til samarbejdsprojekter mellem forskere og erhvervslivet, hvor virksomhederne betaler halvdelen af de konkrete projekter.

Derudover skal højtuddannede 'videnspiloter' ud i små og mellemstore virksomheder i det ganske danske land, et initiativ, der minder om den tidligere regerings isbryder-ordning.

Sidst men ikke mindst skal regionale teknologicentre styrke lokale kompetencer. Dette udspringer af forsøgsordningen 'Regionale Vækstmiljøer'.

Oprør med dansk forskning

Aftalen bliver præsenteret i dag, kun én dag efter Innovationsrådet kom med en rapport, der konkluderer, at det er de kreative uddannelser, der skal støttes, hvis Danmark skal bevare sin konkurrenceevne.

Det er ugebrevet Mandag Morgen, der også fungerer som sekretariat for Innovationsrådet, der kommer med rapporten. Her fremføres at det er hele den herskende iværksætterkultur, der skal gøres op med, hvis det skal batte noget.

Det er nemlig blandt andet mængden af offentligt finansieret forskning, der holder Danmark tilbage fra de helt store internationale forskningsgennembrud, siger rådet.

I stedet skal Danmark investere i udenlandske forskere og ellers lade erhvervslivet komme til forskningsfadet, som der er langt større tradition for i udlandet. Rådet mener faktisk, at det ofte ville være en langt bedre investering.

Det skal nemlig handle om lederskab og menneskelige egenskaber, hvis der skal fostres nye industrier, fastslår rådet, der er stiftet af Økonomi- og Erhvervsministeriet, Videnskabsministeriet, Undervisningsministeriet, Danfoss, Novozymes med flere.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Virksomhedsplatforme i forandring: Hvordan navigerer du i den teknologiske udvikling?

Hvordan finder du balancen mellem cloud- og hybride løsninger? Hvordan integrerer du legacy-applikationer ind i dit nye ERP-setup? Hvordan undgår du at havne i statistikken over store ERP-projekter, der fejler eller overskrider budgetterne?

14. maj 2025 | Læs mere


Computerworld Summit 2025, København – AI transforming business

Årets uomgængelige konference for dig, der er med til at træffe beslutninger om din organisations teknologiske fremtid, og vil have det samlede overblik over aktuelle tendenser i IT-branchen.

27. maj 2025 | Læs mere


Årets CIO 2025

Vi skal finde Årets CIO 2025 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO.

03. juni 2025 | Læs mere






White paper
Tidsbegrænset kampagne: Overvejer du at udskifte eller tilføje printere i din forretning? Vi kan tilbyde én eller flere maskiner gratis