Artikel top billede

AMD direktør Lisa Su vil ikke længere føre sine Ryzen-processorer i Rusland. (Foto: AMD PR)

Intel og AMD trækker sig ud af Rusland: Det vil det betyde for CPU-priserne

De to førende chip-producenter stopper nu for al handel på de russiske og hviderussiske markeder.

Mens det i forvejen har været svært at opstøve processorer og lignende chips grundet den globale chip-mangel, vil russerne snart opleve, at det nærmest bliver umuligt.

Fra og med torsdag 3. marts indførte AMD et salgsstop af sine chips i landet som et led i USA’s sanktioner mod det russiske styres verserende invasionskrig af nabolandet Ukraine. Ruslands allierede i offensiven, Hviderusland, vil også blive berørt, lyder det.

”På grund af de sanktioner, som USA og andre nationer har pålagt Rusland, vil AMD for nuværende indstille al salg og distribution i Rusland og Hviderusland,” lyder det i en meddelelse fra selskabet.

Intel følger trop

Blot få timer efter AMD’s annoncering kom Intel torsdag aften med en lignende melding, som også afskærer de russiske pc-købere fra at købe Intel-processorer og andre komponenter fra selskabet såsom SSD-drev.

”Intel fordømmer Ruslands invasion af Ukraine. Vi har derfor indstillet al handel til vores kunder i både Rusland og Hviderusland,” oplyser selskabet på sin hjemmeside.

”Vores tanker går til alle dem, der er blevet berørt af krigen, heriblandt det ukrainske folk og de omkringliggende lande, samt alle deres pårørende og venner kloden over,” fortsætter selskabet i sin meddelelse.

Intel samler samtidig ind til en nødhjælpsfond til de ramte af krigen, som i dag tæller 1,2 millioner amerikanske dollar svarende til godt otte millioner kroner.

Begrænset effekt på priserne

Med færre aftagere af processorer og lignende chips på de russiske og hviderussiske markeder, kan det give håb om et større udbud eller lavere priser på de efterspurgte komponenter.

Brancheorganisationen SIA (Semiconductor Industry Association) tror dog ikke på den helt store effekt af sanktionerne, når det gælder det globale marked, skriver amerikanske PCWorld.

”Selvom de nye regler kan få en signifikant effekt for Rusland, er landet ikke nogen stor direkte aftager af mikroprocessorer med blot 0,1 procent af den globale chip-handel ifølge World Semiconductor Trade Statistics,” oplyser organisationen.

Ifølge de seneste tal fra analysehuset IDC blev der i 2021 omsat for 50,3 milliarder dollar it-udstyr i Rusland svarende til omkring 1,1 procent af det globale marked på 4,47 billioner dollar.

De to øvrige amerikanske chip-kæmper Qualcomm og Nvidia har indtil videre ikke meldt ud, at de vil indføre lignende sanktioner.

Alt imens udbuddet øges minimalt, kan stigende råvarepriser føre til højere priser på halvleder-baserede komponenter.