Artikel top billede

(Foto: Bang & Olufsen PR)

Test: Først skuffer B&O’s streaming-højttaler fælt - og så begejstrer den vildt

Computerworld tester: Emerge er på mange måder en rasende lækker streaming højttaler, der alligevel ikke lever helt op til forventningerne. Samtidig er den lysår foran konkurrenterne på visse funktioner.

På et helt personligt plan havde jeg glædet mig som et lille barn til at teste denne lækre sag fra de dygtige folk i Struer.

På billeder ser Emerge virkelig indbydende ud. Som B&O når selskabet er bedst.

En streaming-højttaler pakket smukt ind i træ og med en formfaktor, der kan få selv konkurrenterne til at tabe mælet.

Jeg tabte dog ikke mælet, da jeg pakkede ud. Emerge er nemlig ikke helt så lækker i virkeligheden, som billederne antyder.

Bevares, den er flot bygget, men har ikke helt den overflade i træet og generelt, som jeg havde forventet.

Måske er det bare mig, men jeg havde ventet mere, når prisen er 5.599 kroner for varianten i "gold tone". Napper du den i sort antracit, kan du spare hele 1.100 kroner. Men den variant er ikke tilnærmelsesvis så flot.

Emerge har ikke indbygget batteri, og strømkablet (USB-C) er virkelig irriterende at få i. Men bevares, det skal du ikke så tit.

Det er en detalje, men det kunne være rart at have batteri indbygget. Ikke så meget for at tage den med rundt, som for at slippe for et kabel.

Opsætningen foregår rimeligt let med B&O’s egen applikation, der er meget enkel. Og herfra kan du justere lyden - mere om det senere.

For du kan/skal også opsætte med Google Home, og det er ærligt talt noget bras.

Google Home er efter min mening ikke særligt brugervenligt. Det er dumt opbygget og udfordrer min logik.

Det er naturligvis muligt, at det er min mangel på logisk tænkning, der ikke matcher Google, og det skal naturligvis ikke give hakker i Emerges image.

Og det betyder alt andet lige, at du kan stemme-styre Emerge. Og selv om jeg ikke bruger det selv, så er det bestemt en funktion, som mange med rette sætter pris på.

Der kan heldigvis også tilsluttes via bluetooth, så du hurtigt kan komme på.

Smart tænkt smart-højttaler

Efter den første lille skuffelse og frustration steg humøret. For det overrasker mig til stadighed, hvordan ingeniørerne kan komme på løsninger, som ikke ses lige så raffineret fra producenter, der er 100 gange større end den danske virksomhed.

Dels skulle den have et vildt frekvens-område fra 45-22.000 Hz. Det er lidt svært at forstå at den skulle kunne spille så dybt i bassen, når den er så fysisk lille. Men hvis bare den er dernede af, er det godkendt.

Bassen kanaliseres via et smart system ud gennem slidsen bagpå højttaleren. Lidt som et horn, der mekanisk forstærker lyden.

Og at den skulle kunne fastholde det, understøttes af at den har en ret smart rum-kalibrering, så alle resonanser justeres og lydbilledet tydeligt bliver mere homogent. Ret godt gået.

I praksis fungerer bas-systemet. Og jo tættere du sætter Emerge op ad en bagvæg, jo mere fyldig bas opnår du.

Står den til gengæld i en reol med bøger tæt på, vil den lyde mere buldrende og upræcis. Så uagtet det smarte lydjusterings værktøj, så er den ikke helt ukritisk i forhold til placering.

Øverst på højttaleren er det let at skrue op og ned med mere. Helt som forventet.

Men her er også små huller, der via touch dublerer som knapper, hvor du kan lagre for eksempel dine yndlings radio stationer.

Pris og lyd hænger ikke helt sammen

Hvis Emerge spillede forrygende, ville jeg alt andet lige være fristet til selv at købe.

For den er trods mine indvendinger stadig en ret lækker streaming-højttaler.

Og lydmæssigt er den ikke ringe. Som nævnt skal du bruge lidt tid på placering. Sæt den uden for meget afstand til objekter i siderne. Og gerne tæt på en bagvæg.

Så opnår du et lydbillede, der er meget homogent og ret flot at lytte til. Musikken kommer fint ud i rummet. Og dertil er tale mere klart, end du finder i de fleste streaming-højttalere

Men sammenlignet med for eksempel Beolit 20 har den ikke samme volumen i lyden. Og den koster trods alt mindre, har batteri og så videre.

Nu er Beolit 20 også fysisk meget større og kan med sine større højttalerenheder naturligvis generere et mere kraftigt og fyldigt lydbillede.

Men målt lydmæssigt er den faktisk bedre på nogle punkter.

Køb kan retfærdiggøres

Så Emerge er det fuldendte dilemma, som man altid har med B&O: Du kan få bedre lyd (også fra B&O selv) til lavere pris. Men så er indpakningen ikke så lækker.

Derfor er min konklusion, at ønsker du dig denne højttaler på grund af det lækre design, så køb den. Og glem fristelsen at spare de 1.100 kroner ned til modellen i sort.

Lydmæssigt kan den ikke retfærdiggøres. Men den samlede oplevelse hiver den godt opad i regnskabet, og derfor kvitterer jeg også med en høj karakter, trods mange minuspunkter.

For det er ærligt talt befriende, med en streaming højttaler, der formmæssigt distancerer sig fra mængden.

Med flere længder endda.


Loading ikon