Artikel top billede

(Foto: Ditte Vinterberg Weng)

400 kilometer fra den russiske grænse diskuterer cybersikkerhedseksperter krigens næste skridt: Sphere 2022-konferencen er i fuld gang

Computerworld i Helsinki, Finland: Mens krigen raser fysisk og i cyberspace over Ukraine er cirka 200 deltagere samlet til dette års Sphere 2022-konference, hvor Rusland og et Europa i krig er blevet årets tema.

Helsinki, Finland: "Hvis EU ikke opstiller sine egne standarder, vil det være tvunget til at vedtage standarder lavet af andre. Geopolitisk set er teknologi ikke neutral. Europa skal stå fast."

Sådan lyder budskabet fra Juhani Hintikka, direktør i WithSecure, som er et nyt ben af sikkerhedsselskabet F-Secure.

På en solklar onsdag formiddag samles cybersikkerhedsentusiaster fra nær og fjern til første dag på WithSecures årlige konference, der står i it-sikkerhedens tegn.

Sphere 2022 løber af stablen i Helsinki i WithSecures bygning af samme navn - Sphere - med højt til loftet og udsigt til Helsinkis havn, der støder ud til den Finske Bugt.

Og det er svært ikke at tænke på, i det de første talere går på scenen og kaster lys over den aktuelle trusselssituation, at for enden af netop denne bugt, omtrent 400 kilometer over vandet, vil man støde stævnen mod Sankt Petersborg i Rusland.

Lige nu ligger to krigsskibe og vugger i det blikklare vand i havnen og synliggører den fysiske krig.

Oppe fra scenen taler tallene sit klare sprog om den usynlige krig. Cyberkrigen.

"Finland kommer ikke ofte i internationale overskrifter," erkender Hintikka. Men:

"Det ændrede sig, da Rusland invaderede Ukraine. Og Europas sikkerhedslandskab forvandlede sig fra den ene dag til den anden."

1.340 km af den finske grænse flugter med Rusland, og Finland har længe været forberedt på truslen fra øst.

"Siden Rusland invaderede Ukraine i februar, har vi ikke rigtig set en stigning i angreb rettet mod kritisk infrastruktur her i Finland. Men med vores NATO-applikation er Finland og Sverige ved at blive mere interessante mål for russiske hackergrupper," mener Juhani Hintikka.

De bomber, der kastes over de digitale slagmarker lige nu, er i høj grad dis- og misinformation.

Men hvad der ifølge Juhani Hintikka dog er mere bekymrende, er, at senere cyberangreb fra russisk side kan komme som gengældelse for beslutningen om at blive medlem af NATO - det kan være i form af cyberspionage.

Men én ting er sikkert for finnerne.

"Truslen om krig i Europa har ikke overrasket os," erklærer cybersikkerhedsdirektøren.

Konferencens temaer står i år i lyset af den højaktuelle trusselssituation, som netop den russiske præsident Vladimir Putin har trukket ned over hele Europa.

Computerworld er inviteret til Helsinki af WithSecure. Læs mere om Computerworld og rejser her.