Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kickstart Windows XP og Vista

Sæt fart på en langsomt startende computer med vores
trin-for-trin vejledning.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Den bedste måde at opnå hurtigere opstart på er, at arbejde gennem hver og en af de mest tidsslugende opstartsområder efter tur, og lave en ændring ad gangen. Efter hver ændring, genstart dit system, og tag tid på resultatet for at være sikker på, at justeringen har virket for dig. Det er ikke sikkert, at du kan se forbedringer med alle justeringer.

Genstart din computer og kør BIOS-opsætningsprogrammet (du skal sikkert trykke [F2] eller [Del] - et stikord vil forklare, hvad du skal gøre). De fleste BIOS'er har en Quick Boot mulighed, som deaktiverer nogle af de mere nyttesløse hardware-tjek, så vær sikker på at den er aktiveret.

Kig efter en sektion der hedder noget i stil med 'Onboard devices' eller 'Integrated peripherals' hvor du kan deaktivere netværk, FireWire eller eSATA styringsenheder og al anden hardware, som du ikke bruger. Færre enheder betyder, at din computer initialiserer meget hurtigere, og at Windows har færre drivere at indlæse.

Ændr din BIOS' opstartsrækkefølge for at sikre at din harddisk tjekkes først. Gør denne sektion færdig ved at tjekke din BIOS-manual for at se om den har nogle generelle hastighedstrick, som at bruge en PEG link tilstand for hurtigere grafik.

Deaktivering af enheder i din BIOS er godt, men der er flere måder, du kan minimere Windows' behov for at indlæse drivere. Hvis du for eksempel har en printer eller andre eksterne enheder forbundet, som du sjældent bruger, så kobl den fra eller sluk den. Hvis du ikke bruger en bestemt form for hardware, som en netværksport, så deaktiver den i Enhedshåndteringen (men forsigtigt: Vælg den forkerte enhed og du deaktiverer din computer).

Forvent ikke enorme resultater her. Vores dårligt konfigurerede test-computer skar sin 95 sekunder lange opstartstid (fra den tændes til åbning af et Internet Explorer-vindue) ned med kun 4 sekunder. Det er dog en start, og der er meget mere på vej.

Driverhåndtering

Det er sandsynligt, at Windows stadig vil indlæse mange unødvendige drivere, men for at finde ud af det, skal du selv kigge på den fulde liste. Klik 'Start | Alle programmer | Tilbehør | Systemværktøjer | Systemoplysninger', udvid Softwaremiljøsektionen på træet og klik 'Systemdrivere' for at se, hvad der kører.

Klik Tilstandskolonnehovedet for at gruppere alle drivere markeret som 'Running', kig så gennem disse og led efter drivere, som relaterer til programmer, du ikke længere bruger. Skriv en drivers navn i Google, hvis du ikke er sikker på, hvad den er.

Brug denne liste til at identificere software, som måske har installeret en driver, og fjern så programmet, hvis du tror, det ikke længere er nødvendigt. Vi afinstallerede iRiver Music Manager, SpeedFan og PC Tools Spyware Doctor. Efter genstart konstaterede vi, at de associerede drivere også var forsvundet.

Hvis nogle af dine drivere stadig er tilbage, så start Enhedshåndteringen ('devmgmt.msc'), klik 'Vis | Vis skjulte enheder', så 'Vis | Enheder efter type', og udvid træets 'Ikke-Plug and Play-drivere' sektion. Dette vil måske vise flere tredjeparts drivere: Du kan dobbeltklikke disse for at se mere information, eller du kan fjerne dem ved at højreklikke og vælge 'Fjern'.

Vær forsigtig her: Det er risikabelt, og hvis du fjerner noget vigtigt, kan du invalidere din computer i en sådan grad, at den ikke engang vil starte op i Sikker Tilstand. Hvis du får det gjort rigtigt, er resultatet dog rigtig godt. Vores anstrengelser trimmede hele 10 sekunder af testcomputerens opstartstid.

Trim dine tjenester

Tredjeparts Windows-tjenester kan lige så vel som ekstra drivere udvide din opstartstid, og derfor bør du som det næste fjerne disse. Fremgangsmåden er meget lig den du lige har fulgt. Start Kontrolpanelets miniprogram Tjenester ('services.msc), gennemgå så listen for at identificere tjenester, der går ud over det, du har brug for.

På vores testcomputer inkluderede dette Apple Mobile Device og Bonjour-tjenesten (installeret af iTunes), CyberLink Rich Video Service, MSCamSvc (webcam-relateret software), Nero BackItUp Scheduler 3(ubrugt på vores system) med mere.

Endnu engang afinstallerede vi associeret software når muligt for at fjerne disse services. Hvis vi ville beholde softwaren, som med iTunes, så deaktiverede vi simpelthen den relevante service (dobbeltklik den og sæt 'Starttype til Deaktiveret'). Igen, deaktiver ikke kerne-tjenester, da du seriøst kan påvirke din computer.

Hvis du kører Windows Vista, så er der en tredje mulighed tilgængelig, der er potentielt brugbar med ikke-kritiske tjenester, som du måske kun har brug for en gang i mellem. Dobbeltklik for eksempel 'Apple Mobile Device' og sæt så Starttypen til 'Automatisk (forsinket start)'. Windows vil give initialisering af tjenesten en lavere prioritet, så din computers skrivebord nu burde dukke op hurtigere.

Resultaterne her vil variere alt efter, hvad du fjerner, men vi trimmede endnu fire sekunder af vores testcomputers opstartstid - ikke dårligt for fem minutters arbejde. Der er stadig mere, der kan gøres for at tage kontrollen over din Windows' opstartsprogrammer.

Installer Autoruns (www.bit.ly/9DrH) for at afdække alt der er sat op til at køre, når Windows starter, afinstaller så de programmer du ikke har brug for (eller omkonfigurer bare programmerne til at starte på kommando, ikke når din computer starter). Vi vandt 3 sekunder, hvilket betyder 22 sekunders forbedring i alt - næsten 25 procent af vores originale tidsforbrug.

Computere har dog brug for regelmæssig vedligehold for at holde denne slags ydelse, så tjek dine drivere og tjenester regelmæssigt. Rens og defragmenter også din harddisk med regelmæssige mellemrum for at få de bedste opstartsresultater.

Nettet er spækket med ubrugelige ydelsestips. Der er for eksempel ingen Registreringsdatabaseændringer der aktiverer et hemmeligt Superfetch cachingsystem i XP, og alligevel kan du søge på nettet og finde folk, som siger, at de har anvendt den og fået reelle hastighedsforbedringer på deres system. Hvorfor? Fordi de ikke har målt deres computerhastighed ordentligt før og efter de anvendte fidusen, noget du virkelig burde gøre, hvis du vil skelne mellem brugbare justeringer og alt vrøvlet derude.

Tag derfor lige tiden til at vurdere din nuværende systemydelse før du begynder på nogen opstartsoptimeringer. Beslut dig for hvad du vil måle, måske fra du tænder, til du kan se skrivebordsbaggrunden for første gang. Find så et stopur og tag tid på dette mindst tre gange (lad være med bare at genstarte, da resultatet på dette måske vil være anderledes). Gentag denne proces efter at have anvendt en justering og se efter ændringer.

Windows Vista holder også øje med, hvor lang tid det tager systemet at starte, selvom dette først starter, når kernen indlæses. For at se resultaterne skal du starte Logbogen, udvide træet til 'Logfiler for programmer og tjenester | Microsoft | Windows | Diagnostics-Performance | Operational', klik 'Filtrer den aktuelle logfil' og tast 100 i '<Alle hændelses-id'er>'-boksen. Dobbeltklik så en hvilken som helst hændelse og tjek Startvarighedsværdien for opstartstid i millisekunder.

[themepacific_accordion]
[themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Fakta

[/themepacific_accordion_section]
[/themepacific_accordion]