Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Kvantecomputeren fungerer endnu ikke optimalt – men nu kommer IBM's største forsøg

Verden over eksperimenterer virksomheder og forskere med at udvikle den første fungerende kvantecomputer, der kan mere end simple operationer. IBM har seriøse planer.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

IBM, Google, Honeywell, Intel, D-Wave, Microsoft samt forskere og studerende på DTU er blandt de mange, som har bygget kvantecomputer-kredsløb til forskellige formål. DTU lover at være på vej med verdens første fungerende kvantecomputer; universitetet er dog ikke blandt de første, som har givet verden dette løfte.

Reelt findes der endnu ikke en kvantecomputer, der kan meget mere end simple beregninger og kan bruges til daglige opgaver. Det er nemlig ikke så nemt at bygge sådan en computer, som er stabil og har lave fejlrater. Men hvis det lykkes, vil man potentielt stå med en computer, der er mindst 100 millioner gange hurtigere end de hurtigste computere i dag.

Hurtig – men ikke hurtig nok

IBM er blandt de førende udviklere på området, og nu kommer det amerikanske selskab med en videreudvikling af tidligere eksperimenter. Osprey (billedet), en 433-qubit-processer, er den hidtil kraftigste cpu på dette felt fra IBM.

433 qubits (en qubit er populært sagt kvanteverdenens svar på digitalverdenens bit) er meget. Men ikke nok ifølge bloggeren PureStorage. Hvis man skal have en computer, som kan bruges til en bred vifte af opgaver, skal den have mindst 1000 fysiske qubits.

IBM har tidligere annonceret, at selskabet er klar med en 1121-qubit-processor, Condor, i løbet af næste år, og i 2025 skulle man passere de 4000 qubits. Så Osprey er blot et skridt på vejen mod det, som IBM tror på, kan blive et brugbart, kommercielt produkt.

For mange fejl

En anden udfordring ved kvantecomputere er, at de nemt påvirkes af forstyrrelser udefra og har en høj fejlrate. Til Networkworld har IBM oplyst, at den højeste "gate fidelity" (relæsikkerhed, dvs. kørsel uden fejl) i dag er 99,9 procent, hvilket giver én fejl pr. 1000 gates. Men målet er gennem fejlkorrektionsløsninger at komme ned på 0 procent fejl.

For at adressere "støj" og dermed fejl har IBM lavet en beta-opdatering af softwaren Qiskit Runtime, hvor brugere får mulighed for at vælge mellem hastighed og fejl. Jo højere processeringshastighed, des flere fejl – og omvendt. På den måde kan brugere allerede i dag, ifølge IBM, få glæde af kvantecomputere i applikationer. De skal blot ikke sætte barren for højt så at sige.

IBM har opbygget et netværk af partnere omkring sine forsøg med kvantecomputer. Netværket hedder IBM Quantum Network. Det omfatter på nuværende tidspunkt store selskaber som Bosch, Vodafone, den franske bank Crédit Mutuel Alliance Fédérale, Capgemini og Goldman Sachs.

Du kan læse mere om, hvad disse virksomheder foretager sig med IBM's kvantecomputere her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere