Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

BIOS'en i moderne computere er spækket med usikker kode – det truer pc-sikkerheden

Eksperter har i en UEFI-BIOS-opdatering fundet en lang række OpenSSL-versioner med ældgamle sikkerhedsfejl. Den slags firmware-problemer kan true pc-sikkerheden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alle computere har et program, der fungerer som en formidler mellem hardwaren og styresystemet. Det kalder man BIOS (Basic Input-Output System) eller i dag UEFI-BIOS (hvor UEFI står for Unified Extensible Firmware Interface). Dette program består af flere hundrede underprogrammer – og her kommer der et problem, viser en undersøgelse ifølge det tyske onlinemedie Heise.

Firmaet Binarly har kigget nærmere på en aktuel business-bærbar i Lenovos Thinkpad-serie, og det viser sig, at BIOS'en er smækfyldt med sikkerhedshuller. Mange af hullerne er velkendte i sikkerhedsmiljøet og er mange år gamle.

Binarlys grundlæggere Alex Matrosov og Claudiu Teodorescu har søgt i BIOS-binærkoden efter varianter af open source-værktøjet OpenSSL, der fungerer som kildekode i mange UEFI-BIOS-implementeringer, skriver mediet.

De binære objekter (BLOBS) i UEFI-BIOS'en stammer fra forskellige leverandører, og mange af dem er baseret på en ældre kildekode. Op til 600 BIOS-images kan der ifølge onlinetjenesten Virustotal være i en Lenovo-computer (og sikkert også andre leverandørers bærbare pc’er).

Et billede på en almindelig tilstand

I det BIOS-image, som Binarly undersøgte, var der 27 funktioner med tre forskellige OpenSSL-versioner. I de fleste var det OpenSSL 1.0.2j fra 2018, men der var også OpenSSL 1.0.0a og 0.9.8zb fra 2014. I for eksempel sidstnævnte er der ifølge Binarly sikkerhedshuller, som har været kendt i otte år.

Binarly ser ifølge Heise disse huller som blot et af talrige eksempler på, at "Firmware-forsyningskædens sikkerhed er brudt." Den manglende sammenhæng i kæden er årsagen til, at sikkerhedshuller ikke bliver lukket i årevis, og de udgør en latent trussel mod pc-sikkerheden både for virksomheder og private brugere.

På mange måder ligner denne udfordring det problem med "patch gab", som vi beskrev i sidste uge. Der er tilsyneladende flere steder en mangel på sammenhæng i den forsyningskæde, der skal forsvare computerbrugeres hardware mod aktuelle sikkerhedstrusler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere


Roundtable: Vend dine it-strategiske valg med andre it-ledere

Kravene klare: Som digital leder skal du både have et stærkt bud på fremtidens digitale forretning og et fuldt overblik over hvordan du kommer derhen. Noget som blandt andet CIO og koncerndirektør hos Topdanmark Kasper Tjørntved Davidsen har slået fast over for Computerworld - og hvorfor Topdanmark nu både investerer i ny mainframe og satser stærkt på AI-løsninger.

30. maj 2024 | Læs mere