Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

BIOS'en i moderne computere er spækket med usikker kode – det truer pc-sikkerheden

Eksperter har i en UEFI-BIOS-opdatering fundet en lang række OpenSSL-versioner med ældgamle sikkerhedsfejl. Den slags firmware-problemer kan true pc-sikkerheden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alle computere har et program, der fungerer som en formidler mellem hardwaren og styresystemet. Det kalder man BIOS (Basic Input-Output System) eller i dag UEFI-BIOS (hvor UEFI står for Unified Extensible Firmware Interface). Dette program består af flere hundrede underprogrammer – og her kommer der et problem, viser en undersøgelse ifølge det tyske onlinemedie Heise.

Firmaet Binarly har kigget nærmere på en aktuel business-bærbar i Lenovos Thinkpad-serie, og det viser sig, at BIOS'en er smækfyldt med sikkerhedshuller. Mange af hullerne er velkendte i sikkerhedsmiljøet og er mange år gamle.

Binarlys grundlæggere Alex Matrosov og Claudiu Teodorescu har søgt i BIOS-binærkoden efter varianter af open source-værktøjet OpenSSL, der fungerer som kildekode i mange UEFI-BIOS-implementeringer, skriver mediet.

De binære objekter (BLOBS) i UEFI-BIOS'en stammer fra forskellige leverandører, og mange af dem er baseret på en ældre kildekode. Op til 600 BIOS-images kan der ifølge onlinetjenesten Virustotal være i en Lenovo-computer (og sikkert også andre leverandørers bærbare pc’er).

Et billede på en almindelig tilstand

I det BIOS-image, som Binarly undersøgte, var der 27 funktioner med tre forskellige OpenSSL-versioner. I de fleste var det OpenSSL 1.0.2j fra 2018, men der var også OpenSSL 1.0.0a og 0.9.8zb fra 2014. I for eksempel sidstnævnte er der ifølge Binarly sikkerhedshuller, som har været kendt i otte år.

Binarly ser ifølge Heise disse huller som blot et af talrige eksempler på, at "Firmware-forsyningskædens sikkerhed er brudt." Den manglende sammenhæng i kæden er årsagen til, at sikkerhedshuller ikke bliver lukket i årevis, og de udgør en latent trussel mod pc-sikkerheden både for virksomheder og private brugere.

På mange måder ligner denne udfordring det problem med "patch gab", som vi beskrev i sidste uge. Der er tilsyneladende flere steder en mangel på sammenhæng i den forsyningskæde, der skal forsvare computerbrugeres hardware mod aktuelle sikkerhedstrusler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere