Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

BIOS'en i moderne computere er spækket med usikker kode – det truer pc-sikkerheden

Eksperter har i en UEFI-BIOS-opdatering fundet en lang række OpenSSL-versioner med ældgamle sikkerhedsfejl. Den slags firmware-problemer kan true pc-sikkerheden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Alle computere har et program, der fungerer som en formidler mellem hardwaren og styresystemet. Det kalder man BIOS (Basic Input-Output System) eller i dag UEFI-BIOS (hvor UEFI står for Unified Extensible Firmware Interface). Dette program består af flere hundrede underprogrammer – og her kommer der et problem, viser en undersøgelse ifølge det tyske onlinemedie Heise.

Firmaet Binarly har kigget nærmere på en aktuel business-bærbar i Lenovos Thinkpad-serie, og det viser sig, at BIOS'en er smækfyldt med sikkerhedshuller. Mange af hullerne er velkendte i sikkerhedsmiljøet og er mange år gamle.

Binarlys grundlæggere Alex Matrosov og Claudiu Teodorescu har søgt i BIOS-binærkoden efter varianter af open source-værktøjet OpenSSL, der fungerer som kildekode i mange UEFI-BIOS-implementeringer, skriver mediet.

De binære objekter (BLOBS) i UEFI-BIOS'en stammer fra forskellige leverandører, og mange af dem er baseret på en ældre kildekode. Op til 600 BIOS-images kan der ifølge onlinetjenesten Virustotal være i en Lenovo-computer (og sikkert også andre leverandørers bærbare pc’er).

Et billede på en almindelig tilstand

I det BIOS-image, som Binarly undersøgte, var der 27 funktioner med tre forskellige OpenSSL-versioner. I de fleste var det OpenSSL 1.0.2j fra 2018, men der var også OpenSSL 1.0.0a og 0.9.8zb fra 2014. I for eksempel sidstnævnte er der ifølge Binarly sikkerhedshuller, som har været kendt i otte år.

Binarly ser ifølge Heise disse huller som blot et af talrige eksempler på, at "Firmware-forsyningskædens sikkerhed er brudt." Den manglende sammenhæng i kæden er årsagen til, at sikkerhedshuller ikke bliver lukket i årevis, og de udgør en latent trussel mod pc-sikkerheden både for virksomheder og private brugere.

På mange måder ligner denne udfordring det problem med "patch gab", som vi beskrev i sidste uge. Der er tilsyneladende flere steder en mangel på sammenhæng i den forsyningskæde, der skal forsvare computerbrugeres hardware mod aktuelle sikkerhedstrusler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere