Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

4 gode gratisprogrammer – computertest, noter, browserstyring og skak

Er din computer hurtig eller langsom? Et godt benchmark-program er blandt de fire udvalgte, gratis stykker software, vi præsenterer her.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

1 UserBenchmark
Benchmark til din pc’s ydelse

Hvis du gerne vil vide, hvor hurtig din computer er, kan du benytte et benchmarkprogram. Der findes mange med forskellige afsæt. UserBenchmark kender du måske allerede, hvis du har prøvet at sammenligne hastigheden for to cpu,er eller to grafikkort. Det er en webside, hvor man på overskuelig og ukompliceret vis kan se, hvorledes forskellige computere eller komponenter klarer sig. I den forbindelse kan man hente og køre et måleprogram. Det er ikke poleret, men resultaterne er gode nok.
Hent UserBenchmark her https://www.userbenchmark.com

2 Notes
Noter som du vil have dem

Notes er dette nummers foretrukne program. Det er ikke et voldsomt kompliceret eller funktionsrigt program, men det udfylder den påtænkte rolle tilnærmelsesvis perfekt. Som navnet tydeligt tilkendegiver, er der tale om et program, som retter sig mod noteskrivning, brainstorm­ing og lignende formål. Notes har en enkel og overskue­lig brugergrænseflade, og så kan programmet hentes til operativsystemerne Windows, Mac X samt Linux. Du kan oprette mapper med undermapper og heri organisere dine noter efter emne. Der er også mulighed for at anvende tags, og i den forbindelse kan man hurtigt foretage søgninger efter bestemte emner. Det er yderligere muligt at markere flere noter og se dem repræsenteret på listeform (i højre side af vinduet). Du kan selv tilpasse programmet på flere måder. Du kan også ændre baggrundsfarven – vælg mellem tre forskellige farver. En virkelig smart feature er, at programmet automatisk gemmer de noter, du er i gang med at skrive, så er uheldet ude, mister du intet.
Hent Notes her https://www.get-notes.com

3 Clear Cache for Chrome
Plugin til Chrome-browseren

Clear Cache for Chrome er et plugin til Chrome-browseren, som giver hurtig og samlet adgang til en lang række af administrationsmuligheder i Chrome. Du får mulighed for at slette cache og downloadhistorik, browserhistorik, cookies, formulardata og passwords med videre. Vælg, hvilke data der skal slettes, og hvilke der ikke skal. Tryk derefter på en knap, og alle dine valg føres ud i livet. Det gør det hele lidt enklere.
Hent Clear Cache for Chrome her https://chrome.google.com/webstore/detail/clear-cache-for-chrome/lcebokhepdpopanpieoopnjiehmoabfp

4 Skak – spil & lær
Den komplette skak-app

Skak – Spil & Lær er en app til IOS og Android, men bag den er websiden Chess.com. Du får adgang til online-skakpartier, uanset om du vælger websiden eller en app. Ideen er at lære dig at spille skak (og blive bedre til skak), og med appen kan du gøre det på farten. Hvis du er nybegynder og vil lære skak fra bunden, er Skak – Spil og Lær et godt sted at starte. Når du har fået fod på det basale, kan du spille onlinepartier mod enten computermodstandere med forskellige rating (styrketal) eller mod mennesker af kød og blod. Appen tilbyder også skakopgaver, som du kan sidde og pusle med. I det hele taget får du med denne tjeneste adgang til alle aspekter af det ærværdige spil.
Hent appen til Skak – spil & lær i Google Play eller Apple Store