Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: BenQ GV30: Rejseprojektor med lidt for meget besvær

BenQs designlækre rejseprojektor leverer fornuftig billedkvalitet og imponerende lyd, men er unødigt besværlig at sætte op.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vil du have stort billede til film, sport eller gaming, når du er på farten, kan en rejseprojektor være den rigtige løsning. Med taskevenligt design og indbygget batteri kan du smække et enormt billede op på væggen, uanset hvor du er. For nylig har vi set modeller af denne type fra Samsung, Epson og Asus.

BenQs model er bygget i et fikst rundt design. En læderstrop i toppen gør det nemt at flytte den rundt, og der medfølger en fod, som du kan stille den på.

Ved at rulle projektoren på foden kan du hæve og sænke billedet for at tilpasse det din væg, dit lærred eller dit loft. Vi havde dog hellere set en konstruktion med indbygget fod, så du slipper for at skulle huske på flere løsdele med end højst nødvendigt, når du tager GV30 med på tur. Blandt løsdelene hører også en fjernbetjening, der dog vil kunne undværes, hvis blot du caster indhold fra mobilen og bruger knapperne på toppen af projektoren.

Projektor og diverse løsdele kan pakkes i en specialdesignet taske, som følger med projektoren.

Android TV i en dongle

Med projektoren kommer også en dongle. En dongle med Android TV. Modsat alle andre projektorer vi har testet indenfor samme kategori, er Googles underholdningssystem ikke direkte indbygget i projektoren. Det kommer via denne dongle, som skal installeres indeni projektoren, før det kan buges. Med et særligt værktøj, der ligner en guitarplekter, må man med hård hånd vriste den ene side af projektoren, for at finde ind til det rum, hvor den skal placeres.

Her er en HDMI-indgang og en lille microUSB-ledning, som skal tilsluttes for at give donglen strøm. Når først den er monteret kan donglen sidde i sit rum i ro og mag, uden man behøver at bekymre sig mere om den. Men hvorfor man har valgt denne klodsede løsning fremfor at bygge Android TV direkte ind i projektoren er os en gåde.

Udover dette trin, som skal foretages for at du kan udnytte projektoren til fulde, er opsætningen utrolig nem. Har du en Android-mobil sker den på ganske få sekunder. Så er døren åben til det store udvalg af apps og streaming-tjenester, som er tilgængelige på platformen. Menusystemet er simpelt og brugervenligt, så du hurtigt finder de indstillinger du søger.

Begrænset billedkvalitet

Billedopsætningen er også hurtigt klaret. Projektoren fokuserer automatisk, så det skal du ikke bekymre dig om. Keystone kan ligeledes klares automatisk, dog kun vertikalt, ikke horisontalt. Det er lidt ærgerligt, at man ikke er gået den sidste mil her, for det betyder, at du næppe slipper for at bruge lidt arbejde på at få billedet til stå snorlige, når du rykker projektoren fra et sted til et andet. For retfærdighedens skyld skal det siges, at vi faktisk aldrig har testet en projektor af denne type der ramte helt plet med automatisk keystone, uanset om den understøttede vertikal, horisontal eller begge dele.

Billedet er ganske udmærket. Lysstyrken er fin for denne størrelse af projektor (30 ansi lumens). Selv med dagslys ind ad vinduerne kan billedet fint tydes, i hvert fald her i den grå vintertid. Fyrer man for højt op i lysstyrken går det dog udover kontrasten, så det er med at finde en tålelig balance. Farverne står nogenlunde rent, og der er mulighed for at vælge blandt en række præindstillinger for at afstemme dem til film, sport, gaming m.m.

At opløsningen ikke er højere end HD (720p) giver dog visse begrænsninger. Du kan ikke blæse billedet op i stort format, hvis du sidder tæt på det, uden pixeleringen bliver tydelig. Er projektoren cirka to meter fra væggen (hvilket giver et billede på omkring 80") og du selv sidder cirka tre meter fra, er der fin balance i forholdene.

Stor lyd med avancerede muligheder

Der hvor projektoren for alvor brillerer, er på lyden. Man kan normalt ikke forvente meget af indbyggede højttalere i en projektor og slet ikke så lille en projektor som denne, derfor er det så meget desto mere imponerede, at den faktisk formår at levere et stort og detaljeret lydbillede, som man snildt kan holde ud at lægge øre til en film-aften på udebane, hvis altså ikke man skruer for højt op. Ved cirka 30 procent volumen og derover bliver lyden skærende.

Eksterne lydkilder kan tilkobles, hvis man vil opgradere lyden, og her er GV30 mere fremme i skoene end sine konkurrenter. To Bluetooth-højttalere kan tilsluttes samtidig i et 2.1-setup, så du får ægte stereo med GV30 som centerhøjttaler. Så er der potentiale for en kæmpestor lydoplevelse.

Alt for dyr

Batteriet i projektoren holder hvad der svarer til længden på en klassisk spillefilm. Dernæst må man finde en stikkontakt, hvis filmaftenen skal vare ved.

GV30 har sine klare kvaliteter, først og fremmest på lydkvalitet, men også markante knaster i opsætning og konstruktion. Billedet er ikke ligefrem overvældende, og derfor bliver det svært at argumentere for at smide den lidt pebrede pris på 5.199 kroner for denne mini-projektor.

Pris: 5.199 kroner

Bedømmelse:

Kvalitetsindtryk: 5/6
Brugervenlighed: 4/6
Funktonalitet: 5/6
Ydelse: 4/6
Pris: 3/6
Samlet: 4/6