Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sikkerhedsansvarlige frygter at cyberangreb vil skade mennesker

Det stigende pres fra cyberkriminelle mod virksomheder vil ikke blot lamme kritisk infrastruktur, men også kunne skade mennesker, frygter ledere overalt i verden.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

I de senere år har cyberkriminelle i stigende grad angrebet kritiske funktioner i samfundet, og her kan angrebene forvolde langt større skade end ”blot” store økonomiske tab. Tendensen vækker stigende bekymring for, at cyberangreb snart vil skade mennesker.

Det viser den globale og årlige undersøgelse State of Ransomware Readiness Report, som it-sikkerhedsvirksomheden Mimecast har foretaget blandt 1100 personer med lederansvar for cybersikkerhed.

Her svarer 61 procent af de nordiske ledere, at de er bekymrede for, at et ransomwareangreb vil føre til skade på mennesker, mens 47 procent mener, at cyberangreb kommer til at ramme kritisk infrastruktur i de kommende år.

”Cybertruslen vokser i et alarmerende tempo – både i antal og effektivitet. Samtidig vækker det bekymring om potentiel menneskelig skade, når vi hører om multinationale virksomheder, hospitaler og togdrift, der bliver ofre for cyberkriminalitet,” siger Niels Frederiksen, senior sales engineer hos Mimecast Danmark.

Menneskelig vil blive påvirket

Bekymringen er ikke et dansk fænomen, peger undersøgelsen på. Globalt svarer 65 procent af respondenterne, at de er bekymrede for, at ransomwareangreb vil påvirke menneskeliv.

I år de seneste år har nyheder om cyberangreb, der har lammet virksomheder og kostet dem millioner af kroner, ikke været særsyn. Taler vi om cyberangreb på kritisk infrastruktur, kan konsekvenserne i værste fald være langt mere vidtrækkende.

”Vi er forbi det punkt, hvor cyberkriminalitet kun handler om kroner og ører. I takt med samfundets digitalisering stiger truslen for angreb på kritisk infrastruktur, som for eksempel lufthavne og hospitaler. Cyberkriminelle forfiner konstant deres metoder. De agerer i dag langt hen ad vejen professionelt, og det giver desværre grobund for, at de går efter større mål end privatpersoner og almindelige virksomheder,” siger Niels Frederiksen.

Bedst at forebygge

I kampen mod ransomware nævner Niels Frederiksen, at forebyggelse trumfer kuren. Virksomheder bør samtidig have en lagdelt tilgang til cybersikkerhed, der inkluderer stærk backup og sikkerhedstræning.

Derudover opfordrer han til, at indsatsen mod cyberkriminalitet skal styrkes på samfundsniveau, for eksempel med oplysningskampagner og investering i uddannelse af cybersikkerhedsprofessionelle.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere