Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Virtuelle penge i spil er blandt de største sikkerhedstrusler i 2023

Hvilke sikkerhedstrusler skal du frygte i 2023? Mange af dem vil gemme sig der, hvor vi mindst forventer det, for eksempel i spil.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

2023 nærmer sig, og hackerne ruster sig til et nyt år. Desværre er de cyberkriminelle meget opfindsomme, og de vil blandt andet ligge på lur i spil.

Sådan lyder en af spådomme for det nye år fra sikkerhedsfirmaet Kaspersky.

Virtuelle valutaer

Mange spil tilbyder virtuelle valutaer, og de vil i 2023 være efterspurgt blandt cyberkriminelle. Genstande i spillet, kreditter og penge er blandt af de primære mål for angriberne, der stjæler fra spillernes konti.

Allerede sidste sommer stjal cyberkriminelle som eksempel genstande for 2 millioner US-dollar fra en hacket konto. I det kommende år forventer sikkerhedsfirmaet nye fremgangsmåder relateret til videresalg eller tyveri af virtuelle valutaer.

Også konsoller

Sonys PS Plus følger Microsofts vej og introducerer spilabonnementstjenester til konsoller og pc'er. Kaspersky forventer derfor, at der vil være flere tilfælde af abonnementssvindel i 2023. Jo større abonnementsbasen er, des flere svindelordninger til salg af nøgler og forsøg på at stjæle konti vil finde sted. For jo flere cyberkriminelle vil interessere sig for dette markeds brugere.

Pas også på, hvis du er i markedet for en ny konsol. Manglen på konsoller aftog en smule i 2022, men kan ifølge Kaspersky blive det et problem igen allerede i de første måneder af 2023. Falske forhåndssalgstilbud, generøse "giveaways" og "rabatter" samt kloner af onlinebutikker, der sælger konsoller, som er svære at finde – alle disse typer svindel vil udnytte konsolmanglen.

Hvad sker der ellers?

Det er dog ikke kun gamere, som skal være ekstra opmærksomme. Også på en række andre områder vil hackerne udvise kreativitet.

Manglen på en samlet metavers-lovgivning vil tilskynde til at stjæle data og til virtuelt misbrug. De første metavers-forsøg er globale og overholder måske ikke regionale databeskyttelseslove såsom GDPR. Kaspersky har allerede set tilfælde af virtuelt misbrug og seksuelle overgreb; og da der ikke er nogen særlige regler for regulering og moderation, vil denne skræmmende tendens sandsynligvis fortsætte i 2023.

Det vælder frem med apps, som vil hjælpe mennesker til et bedre mentalt helbred. Disse såkaldte ”mental health apps” rummer data, som vil blive forsøgt stjålet i målrettede angreb. Vi vil sandsynligvis opleve historier om angreb, der vil stjæle personlige informationer om brugernes mentale tilstand. Og hvis man så føjer data fra sensorer i VR-headset ( for eksempel ansigtsudtryk og øjenbevægelser) til de øvrige informationer, kan lækagen være katastrofal for den enkelte bruger.

Streaming vil ligeledes i 2023 være en nærmest endeløs indtægtskilde for cyberkriminelle. Kaspersky forventer at se flere trojanske heste, der maskerer sig som streamingtjenester, for eksempel udgiver sig for at være Netflix, samt forskellige svindelordninger rettet mod streamingtjenesternes brugere.

Euphoria, The Mandalorian, The Idol, Barbie, The Last of Us er blot nogle få af de ventede storfilm, der kan bruges som lokkemad over for filmglade brugere.

Selv uddannelser rammes

End ikke uddannelses- og kursusområdet slipper fri fra de grådige cyberkriminelle. Online-uddannelsesplatforme vil tiltrække mere cyberkriminalitet, mener Kaspersky. Denne tendens er ikke ny, men med den øgede digitalisering inden for feltet vil får cybertruslerne til at vokse i antal og alvor.

Trojanske filer, der efterligner online-uddannelsesplatforme, phishing-sider forbundet med videokonferencetjenester og tyveri af legitimationsoplysninger tyveri – alt dette vil der blive mere af i 2023. Paraderne skal med andre ord holdes højt oppe også i det nye år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere