Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Interpol arresterer næsten 1000 cyberkriminelle og beslaglægger formuer

Svindelefterforskere har i fem måneder arbejdet på at opsnappe penge og virtuelle aktiver hos kriminelle, der er aktive på nettet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kampen mod cyberkriminalitet er på et bestemt punkt mislykket: Et begrænset antal hackere og andre kriminelle, som udnytter nettet og digital teknologi, bliver fanget og stillet til ansvar for deres misgerninger. Men nu har det internationale politisamarbejde Interpol fået et lille gennembrud – ifølge en meddelelse fra organisationen.

En Interpol-politioperation har ført til arrestation af 975 mistænkte og beslaglæggelse af virtuelle aktiver for 933 millioner kroner. I alt omhandler det 1600 enkeltforbrydelser, og 2800 bankkonti er blevet blokeret. Samarbejdet har dækket 30 lande, herunder Sverige.

Snydt til investeringer

Ifølge The Hacker News omfattede operationen blandt andet anholdelsen af to personer, der var flygtet fra Sydkorea (billedet), efter at de havde lokket intetanende mennesker ind i et investeringspyramidespil, et såkaldt Ponzi-scheme, hvorved de havde trukket 143 millioner kroner ud af 2000 ofre.

Mediet beskriver også, hvordan et call-center i Indien havde ringet østrigske borgere op og narret penge ud af dem. Den ulovlige aktivitet informerede ofrene om, at deres identiteter blev stjålet, og kriminalitet med narkotiske stoffer blev begået i deres navn. For at rense sig selv for denne mistanke blev ofrene tvunget til at overføre penge gennem bankoverførsler, krypto-wallets, gavekortkoder eller kuponkoder.

Ulovlige midler returneret

Svindelefterforskerne arbejdede under hele operationen sammen over fem måneder (28. juni-23. november) for at opsnappe penge og virtuelle aktiver knyttet til en bred vifte af cyberaktiveret økonomisk kriminalitet og hvidvaskning af penge, og politstyrken hjalp lande med at inddrive og returnere ulovligt opnåede midler til ofre.

Operationen med navnet Haechi III var specifikt rettet mod voice phishing (over telefon), romance scams (løfter om kærlighed), sextortion (spredning af intime billeder), investeringssvindel og hvidvaskning af penge i forbindelse med ulovligt onlinespil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Undgå cyberkatastrofen med automatiseret kontrol over sensitive data

Når cyberkriminelle gennemtrænger din sikkerhedsinfrastruktur, bruger de i snit 48 dage til at danne sig et overblik over sensitive data, før de lukker dine systemer og data ned med ransomware. På dette seminar får du derfor et solidt grundlag for at sikre dig overblik over sensitive, virksomhedskritiske informationer. Derudover vil du få et praktisk indblik i, hvordan du beskytter dine informationer, så du er er mindre sårbar når cyberkriminelle trænger ind på dit netværk, samt et overblik over typiske angrebsformer og viden om, hvordan et ransomwareangreb foregår i praksis.

07. februar 2023 | Læs mere


Status og erfaringer fra fem år med GDPR

Vi samler nogle af Danmarks fremmeste GDPR-eksperter trådene efter knapt fem år. Dette giver dig et solidt overblik over de hidtidige erfaringer og sikker viden at basere din indsats på, når du skal planlægge og tilpasse din organisations indsats for at sikre compliance med det omfattende regelkompleks.

07. februar 2023 | Læs mere


ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere