Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Interpol arresterer næsten 1000 cyberkriminelle og beslaglægger formuer

Svindelefterforskere har i fem måneder arbejdet på at opsnappe penge og virtuelle aktiver hos kriminelle, der er aktive på nettet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kampen mod cyberkriminalitet er på et bestemt punkt mislykket: Et begrænset antal hackere og andre kriminelle, som udnytter nettet og digital teknologi, bliver fanget og stillet til ansvar for deres misgerninger. Men nu har det internationale politisamarbejde Interpol fået et lille gennembrud – ifølge en meddelelse fra organisationen.

En Interpol-politioperation har ført til arrestation af 975 mistænkte og beslaglæggelse af virtuelle aktiver for 933 millioner kroner. I alt omhandler det 1600 enkeltforbrydelser, og 2800 bankkonti er blevet blokeret. Samarbejdet har dækket 30 lande, herunder Sverige.

Snydt til investeringer

Ifølge The Hacker News omfattede operationen blandt andet anholdelsen af to personer, der var flygtet fra Sydkorea (billedet), efter at de havde lokket intetanende mennesker ind i et investeringspyramidespil, et såkaldt Ponzi-scheme, hvorved de havde trukket 143 millioner kroner ud af 2000 ofre.

Mediet beskriver også, hvordan et call-center i Indien havde ringet østrigske borgere op og narret penge ud af dem. Den ulovlige aktivitet informerede ofrene om, at deres identiteter blev stjålet, og kriminalitet med narkotiske stoffer blev begået i deres navn. For at rense sig selv for denne mistanke blev ofrene tvunget til at overføre penge gennem bankoverførsler, krypto-wallets, gavekortkoder eller kuponkoder.

Ulovlige midler returneret

Svindelefterforskerne arbejdede under hele operationen sammen over fem måneder (28. juni-23. november) for at opsnappe penge og virtuelle aktiver knyttet til en bred vifte af cyberaktiveret økonomisk kriminalitet og hvidvaskning af penge, og politstyrken hjalp lande med at inddrive og returnere ulovligt opnåede midler til ofre.

Operationen med navnet Haechi III var specifikt rettet mod voice phishing (over telefon), romance scams (løfter om kærlighed), sextortion (spredning af intime billeder), investeringssvindel og hvidvaskning af penge i forbindelse med ulovligt onlinespil.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere