Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Interpol arresterer næsten 1000 cyberkriminelle og beslaglægger formuer

Svindelefterforskere har i fem måneder arbejdet på at opsnappe penge og virtuelle aktiver hos kriminelle, der er aktive på nettet.

Af Aksel Brinck, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Kampen mod cyberkriminalitet er på et bestemt punkt mislykket: Et begrænset antal hackere og andre kriminelle, som udnytter nettet og digital teknologi, bliver fanget og stillet til ansvar for deres misgerninger. Men nu har det internationale politisamarbejde Interpol fået et lille gennembrud – ifølge en meddelelse fra organisationen.

En Interpol-politioperation har ført til arrestation af 975 mistænkte og beslaglæggelse af virtuelle aktiver for 933 millioner kroner. I alt omhandler det 1600 enkeltforbrydelser, og 2800 bankkonti er blevet blokeret. Samarbejdet har dækket 30 lande, herunder Sverige.

Snydt til investeringer

Ifølge The Hacker News omfattede operationen blandt andet anholdelsen af to personer, der var flygtet fra Sydkorea (billedet), efter at de havde lokket intetanende mennesker ind i et investeringspyramidespil, et såkaldt Ponzi-scheme, hvorved de havde trukket 143 millioner kroner ud af 2000 ofre.

Mediet beskriver også, hvordan et call-center i Indien havde ringet østrigske borgere op og narret penge ud af dem. Den ulovlige aktivitet informerede ofrene om, at deres identiteter blev stjålet, og kriminalitet med narkotiske stoffer blev begået i deres navn. For at rense sig selv for denne mistanke blev ofrene tvunget til at overføre penge gennem bankoverførsler, krypto-wallets, gavekortkoder eller kuponkoder.

Ulovlige midler returneret

Svindelefterforskerne arbejdede under hele operationen sammen over fem måneder (28. juni-23. november) for at opsnappe penge og virtuelle aktiver knyttet til en bred vifte af cyberaktiveret økonomisk kriminalitet og hvidvaskning af penge, og politstyrken hjalp lande med at inddrive og returnere ulovligt opnåede midler til ofre.

Operationen med navnet Haechi III var specifikt rettet mod voice phishing (over telefon), romance scams (løfter om kærlighed), sextortion (spredning af intime billeder), investeringssvindel og hvidvaskning af penge i forbindelse med ulovligt onlinespil.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan vil AI-assistenten Microsoft Copilot transformere processer og dit arbejdsliv

Med Microsoft Copilot får du for første gang en intelligent, personlig assistent ved hånden, som kan løse opgaver og lette hverdagen. Få inspiration til, hvordan Copilot kan automatisere rutineopgaver og transformere din hverdag.

18. juni 2024 | Læs mere


Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

20. juni 2024 | Læs mere


Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere