Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Bærbar computer redefineret

I stedet for tastatur har Acer Iconia to skærme. Det giver en helt anden og lækker brugeroplevelse. Men virker systemet i praksis?.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det første du lægger mærke til, er vægten på Acers Iconia. Den er lidt tungere, end du forventer. Når du åbner låget, opdager du hvorfor – den har ikke noget tastatur, men to skærme!

Der hvor tastaturet normalt sidder, er der en skærm helt identisk med den skærm, du normalt kigger på. Så reelt har Acer kun to knapper – en tænd/sluk og én, hvor du hurtigt kan fremkalde det virtuelle tastatur, der fylder hele skærmen i bunden.

Er det så smart? Indrømmet, det ser ret smart ud, og den vakte opmærksomhed blandt alle, der kom i nærheden af den. Den er i den grad et ”må eje-objekt”. Et af dem, du føler dig tiltrukket af uden at have prøvet det i praksis.

Som almindelig computer fungerer Iconia godt og helt normalt – men det virtuelle tastatur bliver en prøvelse i længden og ikke det, du skal vælge, hvis du skriver meget. Det fungerer overraskende godt, men ikke så godt som et ægte, hvor du kan mærke modstand i tasterne.

Iconia er en hybrid – en tablet/tavle-pc kombineret med en normal, og med de øjne er den lavet ret smart. Tryk på skærmen med fem fingre, og der kommer et panel frem, som gør, at du kan browse rundt i billeder, musik eller video. Kald internetbrowseren frem, og du kan scrolle op og ned, så internetsiden fylder begge skærme.

Vil du trykke på et link, gør du det bare – uanset hvilken skærm det er på. Begge skærme er nemlig trykfølsomme. Vil du have tastaturet frem, gør du det hurtigt og kan let fjerne det igen. Efter kort tid mestrer du teknikken, og til internet- og multimediebrug er Iconia en herlig bærbar at bruge i hverdagen, men kun som et supplement til en ”ægte” bærbar eller til den stationære.

For trods mange gode takter og gennemførte detaljer i brugen af et virtuelt tastatur, ja, så er den ikke en erstatning. Og med en pris på 11.445 kroner er det de færreste, der har råd til to.

Men har du pengene, får du en yderst velfungerende computer, der ikke kun er smart, men også hurtig. For med en bestykning, der blandt andet tæller en Intel Core i5-processor og 4 GB hukommelse, kører den i praksis rigtig godt.

Den føles hurtig, og de to 14”-skærme kører glidende og godt. Også når du spiller – her vil de fleste dog foretrække at tilslutte et eksternt tastatur eller et joystick. Til gengæld kan du få plads til nogle ekstra moduler fra spillet på den ene skærm, mens du kigger på den anden.

Alt i alt synes vi rigtig godt om Acers Iconia, som på mange måder er et gennemført produkt, som ikke føles som første generation af en ny type.

DATATID MENER:

Sjov og funktionel hybrid mellem en traditionel bærbar og en tablet-pc.

Fakta:

Processor: Intel Core i5
Hukommelse: 4 GB
Harddisk: 640 GB
Skærm: 2x 14”
Grafik: Intel HD
Styresystem: Windows 7 Home Premium (64 bit)
Dimensioner: 347x248,5x19/31,9 mm
Vægt: 2,8 kilo