Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Verdens mindste systemkamera

Pentax Q er et lille kamera – kun 3,1 cm tykt – men med store muligheder.

Af Jan Skøt, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Her er verdens mindste systemkamera. Det mikrolille spejlløse kamera Pentax Q virker næsten som et stykke legetøj – huset er kun 3,1 cm tykt!
Men det er langtfra legetøj. Her er tale om et gedigent og gennemtænkt kamera. Og så oven i købet med udskifteligt objektiv, nøjagtig som på et digitalt spejlreflekskamera. På Pentax Q bruger du dog den 3” store LCD-skærm bagpå som søger.

Der er heller ikke mange knapper. Men de få, der er, er virkelig brugbare. Således har du hurtig adgang til alt det, du har brug for, og på mange måder er det lige så enkelt at bruge dette systemkamera som ethvert kompaktkamera.

Med Pentax Q får du så oveni mulighed for at skifte objektivet ud. Hvad enten du er til en stor zoom eller et lille ”pancake”-objektiv med 8,5 mm brændvidde, som vi prøvede kameraet med. Dette objektiv er uden zoom, men fylder til gengæld ikke meget. Det er faktisk befriende ikke at skulle tænke på zoom, men bare skyde løs. Det giver stor frihed – men naturligvis også nogle begrænsninger.

Heldigvis er de 12 megapixel og den ret gode billedkvalitet nok til, at du kan lave udsnitsforstørrelser eller beskæring af billedet, når du kommer hjem. Med Pentax Q har du den usædvanlige kombination af et semiprofessionelt kamera og dimensioner som et kompaktkamera.

Kræver lidt tilvænning

Trods de beskedne dimensioner ligger Pentax godt i hånden, og du har let adgang med tommelfingeren til programvalg og zoomknap. En anden fin detalje er, at du kan slå blitzen op (fungerer også, når den er nede i kamerahuset). Det betyder, at du får bedre belyste billeder. Her kan du også lave såkaldt slow synk, som betyder, at blitzen er mere ”blid”, og du får bedre billeder.

Pentax er et godt og gennemført kamera, og især størrelsen og den generelle kvalitet er høj. Vi havde lidt problemer med fokus – at få kameraet til at stille skarpt, præcist hvor vi ville. Til prisen på omkring 5.500 kroner med det testede objektiv og omkring de 7.000 kroner, hvis du også skal have et zoomobjektiv med, har Pentax’ lille Q mange gode konkurrenter på markedet, som kan give det kamp. Men ingen af dem er så klejne som dette.

Plus:Ultrakompakt, høj kvalitet.
Minus:Autofokus kan drille lidt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Velkommen til IAM Festival 2023

Den 19. januar slår ICY Security dørene op til IAM Festival 2023. Her kan du bl.a. møde Chris Nørregaard, der sammen med sit team i Kolding Kommune har lagt fundamentet til et nyt IGA-hus. Katja Schou Hansen fortæller om den IAM-rejse, som Tryg Forsikring har været på og fortsat har store forventninger til.

19. januar 2023 | Læs mere