Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Stor lyd til flade tv’er

Hvis du har en stor tv-skærm, men ikke synes, at lydgengivelsen lever op til billedet, så er en lydbar den mest enkle løsning. Her tester vi fire vidt forskellige lydbarer – nogle af dem med ”tilbehør”. Testdeltagerne vil alle kunne løfte lydoplevelsen fra dit tv adskillige klasser!.

Af Peter Hyldahl, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Hjemme i stuen nyder vi film, sport og underholdning på et stort, fladt tv med en imponerende billedflade. Men der mangler noget: Lyden kan ikke følge med. Den er tynd, udynamisk og uden power.

Det er nok et scenarie, de fleste af os kan nikke genkendende til. Heldigvis er der en løsning, som betyder, at du ikke behøver indrette hele stuen som en hjemmebiograf med for eksempel fem højttalere og en stor subwoofer – selv om nogen nok kunne finde på det. Du skal vælge en såkaldt lydbar, der er næsten ligeså flad som tv’et og kan hænge eller stå under skærmen. Den vil løfte tv-lyden adskillige klasser.

Lydbarer kan integreres elegant og diskret i hjemmets opholdsrum – ligesom denne Philips-installation viser.

Selv de billigste lydbarer giver oftest bedre lydoplevelser, end du kan få med højttalerne i et fladskærms-tv. Grunden er den simple, at det flade tv kun har plads til flade højttalere. Og der er slet ikke plads til et ordentlig stort kabinet uden om højttalerenheden. Under disse betingelser får du ikke andet end kagedåselyd, for nu at sige umisforståeligt. Det er ikke, fordi tv-producenterne ikke gør deres arbejde ordentligt, men de fysiske rammer skaber ikke basis for kraftfuld lyd.

Nogle lydbarer leveres også med en subwoofer, hvilket giver særlig god mening. Bassen er nemlig den højttalerenhed, som kræver mest plads. Dels fordi den er stor i sig selv, dels fordi den kræver et kabinet med god volumen. Sådan en bashøjttaler flytter jo noget luft, når membranen svinger frem og tilbage. Med en subwoofer som lydbånd kan mellemtonen og diskanten varetages af en lydbar med ret små dimensioner.

Også til din trådløse musik

Hvorfor så ikke bare indbygge en lydbar i et tv og have en separat subwoofer? Det kan man faktisk godt, men trenden går mod helt flade tv'er med ultratynd ramme, hvor næsten kun glaspladen er synlig. Og så vil vi forbrugere gerne kunne hænge tv’et op på væggen. En god, stor højttaler strider mod design- og møbleringsbehovene.

En lydbar skal kunne tilsluttes et tv, en settopboks eller en Blu-ray-afspiller, så du kan bruge den til alt fra TV Avisen til den nyeste lejefilm.
Som bonusfordel kan du også tilslutte musikkilder enten via kabel eller trådløst (Bluetooth), så du kan streame musik fra din computer eller bærbare enheder til lydbaren. Der er forskellige indstillinger afhængigt af, om du lytter til musik eller ser film, men de fleste modeller detekterer selv signalet og indstiller lydbaren derefter.

Som minimum bør du gå efter en lydbar, der kan streame din musik trådløst, har trådløs subwoofer og gerne mere end én HDMI-indgang eller anden digital indgang.

I testen her har vi samlet fire meget forskellige bud på en lydbar-løsning. De ligger fra omkring 4000 kroner og op til det dobbelte. Det er en god prisklasse, hvis man er optaget af god og kraftfuld lydgengivelse. Her er vi så tilpas højt oppe i pris til, at lyden har virkelig god kvalitet. Men vi er ikke så højt oppe, at endnu bedre lyd krone for krone er en dyr investering.

Resten er bare at læne sig tilbage og nyde den altomsluttende oplevelse, når billede og lyd går op i en højere enhed. Så er du tæt på biografoplevelsen, men både køleskabet med de kolde drikke og sofabordet er inden for rækkevidde.

Læs testene her:

Philips Fidelio HTL9100
LG NB4540
Harman/Kardon Sabra SB 35
Atlantic Technology H-Pas PowerBar PB-235

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

"Under disse betingelser kan tv-producenterne ikke tilbyde andet end kagedåselyd. Det undgår du med en lydbar."

[/themepacific_accordion_section] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]