Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data
Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.
Bluetooth har et blakket ry, når det gælder lydoverførsel. Den danskudviklede standard er nemlig slet ikke skabt til at transportere lyd. Derfor går det ud over kvaliteten, når man forbinder hovedtelefoner og højttalere trådløst via Bluetooth.
Forringelsen var tydelig på de første trådløse produkter, men forbedringer i teknologien og nye standarder som AptX har øget kvaliteten markant, så trådløs lyd nu næsten kan følge med den fysisk forbundne. Selv de stolteste hi-fi-brands er derfor hoppet med på bølgen og har føjet trådløse hovedtelefoner til deres sortiment.
Samsungs hovedtelefon er tungest, men sidder rigtig behageligt på hovedet.
Men er det så nu, du skal droppe ledningen, eller er der fortsat for mange kompromisser ved den trådløse lyd? Vi kiggede nærmere på luksuriøse Bluetooth-modeller fra Sennheiser, Samsung og AKG.
Forskellige profiler
Grundlæggende befinder de tre hovedtelefoner sig i samme kategori: lukkede on-ear-hovedtelefoner. Alligevel er der væsentlige forskelligheder, når det gælder designet. Med sit voluminøse look og sine bløde læderbeklædte ørekopper er Samsung Level Over i høj grad en hi-fi-hovedtelefon egnet til den, der vil sidde derhjemme og nyde musik ved computeren eller stereoanlægget. Hovedtelefonen er tungere og knap så fleksibel i designet som de to andre. Til gengæld sidder den virkelig behageligt og solidt på hovedet. Til den lange tog- eller flytur er den værd at tage med, selvom den fylder lidt i tasken.
AKGs testdeltager er den letteste, men også nemmest at ruske af hovedet, hvis du bevæger dig for voldsomt. Komforten er dog helt acceptabel og designet ganske tiltalende med sit maskuline no nonse-udtryk. Designet sender mere end et diskret hint om, at AKG har baggrund i den professionelle musikverden: Produktet signalerer i den grad "studielyd".
Som navnet antyder sigter Sennheiser Urbanite Wireless XL mod det urbane publikum, det moderne bymenneske, der betragter hovedtelefoner som en fast del af garderoben uanset, om man færdes på gaden, sidder i bussen eller hører musik derhjemme og på kontoret. Designet er således mere ungt og knap så klassisk hi-fi som de to andre.
Selvom der er anvendt stof på ørepuderne, i stedet for læder, og gummi på hovedbøjlen i stedet for aluminium, kan man ikke entydigt sige, at designet er ringere. Tværtimod er der tænkt så meget over detaljerne og materialevalget, at Urbanite Wireless XL faktisk endte med at blive det sæt, vi brugte mest under testen. Ikke mindst forbi den sidder yderst behageligt på hovedet har en smart fold-sammen-mekanisme, der gør den nem at have med i tasken.
Hvad man kan sige om designet, kan man i høj grad også sige om lyden. Samme profil går i grove træk igen hos de tre testdeltagere, når det gælder gengivelse af musikken.
Level Over er således udpræget hi-fi-agtig i lyden, dvs. afrundet og velafbalanceret, men samtidig ren, klar og med en stor detaljerigdom i lyden. Kort sagt rigtig glimrende til de fleste genrer.
K845 BT er derimod mere studie-agtig i sit lydbillede. Den leverer en ren og neutral lyd samt et bredt stereobillede med plads til hver en detalje.
Separationen af lydkilderne kan dog nærmest blive en smule for meget, mens lyden kan føles lige lovlig steril til almindelig musiklytning. Til studiebrug slår K845 BT de andre, da den gør det nemt at danne sig overblik over elementerne i et musiknummer. Dog skal man være opmærksom på, at den langt fra er lukket. Der lækker meget lyd ud til omgivelserne.
Urbanite Wireless XL kan klappes sammen, så den er nem at have med i tasken.
Urbanite Wireless XL placerer sig i den diametralt modsatte ende af feltet. Den har et lydbillede med vægt på de nedre frekvenser. Man får en mere basfyldig lyd end hos de to andre - ikke ulig, hvad man kender fra det populære brand Beats. Det er der som sådan slet ikke noget i vejen med;
Alle hovedtelefoner farver lyden på den ene eller den anden vis. Man skal blot gøre sig klart, om det er denne lydprofil, man ønsker. Hvis ja, så er denne hovedtelefon et glimrende valg, da den i modsætning til mange andre bastunge hovedtele-foner ikke tilmudrer lyden trods den fyldige bund. Bassen er stram og veldefineret, så der også er plads til de andre elementer. Lydbilledet bevarer en flot klarhed.
Helt som vi kender det fra traditionelle hovedtelefoner, kan de tre testdeltagere kobles til stort set enhver afspiller med et minijack-kabel. Den trådløse Bluetooth-forbindelse vil dog være den indlysende måde at tilkoble hovedtelefonerne, hvor der er mulighed for det. Takket være NFC kan de tre hovedtelefoner hurtig parres med kompatible smartphones, tablets og andre typer afspillere blot ved at gnide dem mod den ene ørekop.
Hovedtelefonerne er samtidig i stand til at huske de sidst tilkoblede apparater, så de tilkobles, så snart Bluetooth aktiveres. Det sparer en del af det besvær, der ellers kan være ved at bruge trådløs forbindelse, og man må sige, at brugervenligheden er glimrende hos de tre.
Med sit industrielle no nonse-look markerer AKG tydeligt sig baggrund i den professionelle musikverden.
Den trådløse forbindelse er generelt også stabil. Så længe vi holder os inden for en radius af cirka 10 meter, oplever vi ikke nævneværdige udfald hos nogen af hovedtelefonerne.
Den største ulempe ved Bluetooth er, at teknologien kræver strøm. Det betyder, at hovedtelefonerne skal lades op engang imellem. Hvor lang tid, du kan vente, svinger meget. Mens AKG holder 8 timer på en opladning, giver Samsung 15 timers musik og Sennheiser helt op til 25 timer.
De tre testdeltagere giver alle mulighed for at pause og tænde musikken samt styre volumen direkte på hovedtelefonen. AKG har gummiknapper på ørekoppen, mens de to andre styres, ved at gnide fingeren op og ned eller tappe på de touchfølsomme ørekopper. En elegant løsning, der skåner de stilfulde hovedtelefoner for klodsede knapper.
Samsung byder på en lille bonus i forhold til de to andre deltagere, i kraft af den indbyggede noise cancelling. Den sikrer, at du kan lytte uforstyrret uanset, om du sidder på et travlt kontor eller i et larmende fly.
Hvilken hovedtelefon, der tjener dig bedst, afhænger i høj grad af, hvordan du bruger den. Samsungs har sine fordele til hjemmebrug og til den lange rejse, mens AKG kan være det rigtige, hvis der virkelig skal lyttes i detaljer.
Sennheiser trækker dog stikket hjem som det bedste allround-headset, i kraft af sit fleksible design, den lange batterilevetid og den nemme betjening, der gør det til en fornøjelse at anvende Urbanite, hvad enten man er hjemme eller på farten.
På trods af den store basfylde egner lyden sig fint til stort set alle musikgenrer, men man skal gøre op med sig selv, om det er denne lydprofil, man ønsker. De andre to deltagere leverer et mere rent og neutralt lydbillede.