Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

It-sikkerhed skal på skoleskemaet

80 procent af danskerne mener ikke, at børn er tilstrækkeligt rustede
til at sikre sig mod online trusler som identitetstyveri, mobning og
chikane. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra sikkerhedsfirmaet
BullGuard. 83 procent af danskerne mener, at online sikkerhed bør komme
på skoleskemaet.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Internettet er og bliver en fast del af vores hverdag. Uanset alder tid og sted, møder vi i stigende grad personer og virksomheder via internettet, og der opstår hele tiden nye farer og risici, man som bruger skal forholde sig til. Men hvordan skal man sikre sig mod de trusler, man møder, og hvordan skal man lære sine børn og teenagere at agere fornuftigt på nettet?

Især det sidste spørgsmål optager mange danskere, fordi vi ønsker at guide og hjælpe vores børn bedst muligt.

”Vores tal peger paradoksalt mod, at selvom børn helt ned til de laveste klassetrin har egen smartphone og adgang til nettet, så mener otte ud af ti danskere alligevel, at børnene ikke er klædt ordentligt på til at bevæge sig sikkert rundt på internettet,” siger Alexandra Olausson fra BullGuard Danmark, og fortsætter:

”Ligesom skolebørn bliver undervist i trafiksikkerhed allerede i en tidlig alder, viser vores undersøgelse, at danskerne mener, noget tilsvarende bør gøres i skolerne inden for online adfærd. Hele 83 procent svarer, at de ønsker at få online sikkerhed på skoleskemaet.”

Et evigt skiftende trusselsbillede

Den store udfordring inden for it-sikkerhed er den hastige teknologiske udvikling. Udviklingen inden for sociale tjenester, apps, online spil kombineret med en voksende udbredelse af mobile devices giver svindlere, hackere, seksuelle krænkere og identitetstyve gode betingelser for at lykkes med deres forehavender, og i den sammenhæng er børn ekstra udsatte.

”Børn har ofte de tekniske kompetencer på plads, men mangler derimod modenheden til at gennemskue farer og forstå konsekvenserne af deres handlinger online, og selvom man allerede gør en række ting for at lære børn om sikker it-adfærd, er det måske på tide, at det bliver sat endnu mere i system”, siger Alexandra Olausson.

BullGuard samlet seks gode råd til forældre, der gerne vil sikre deres børn online:

- Forklar vigtigheden af at sige nej til venneanmodninger på de sociale netværk fra folk de ikke kender
- Forstå privat- og sikkerhedsindstillinger. Vis dine børn, hvordan de bruges og lad dem vise, at de har forstået, hvordan det fungerer.
- Spørg dine børn om de eller nogen af deres venner nogensinde er blevet udsat for mobning eller ubehagelige beskeder online og hvordan de har reageret på det.
- Undersøg om dine børn er klar over, at de ikke bør mødes fysisk med personer, som de kun har chattet med online. Få dem til at fortælle dig, hvad farerne er.
- Tal med dine børn om det at tage billeder og poste dem online. Vær sikker på de forstår, hvor meget opmærksomhed de får.
- Vis en sund interesse i dine børns online aktiviteter, så du bliver bedre i stand til at guide og beskytte dem i deres online adfærd.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Radius Kommunikation på vegne af BullGuard. Undersøgelsens data er baseret på besvarelse fra 1.000 respondenter i aldersgruppen 18-75 år tilsvarende den danske befolkning i forhold til alder, køn, uddannelse og geografi. Dataindsamlingen fandt sted i perioden 12. – 21. marts 2015 via en online spørgeskemaundersøgelse gennem Epinions paneler.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Den digitale trussel er konstant, kompleks og stadigt stigende - også i den offentlige sektor

I dagens Danmark har vi indrettet os sådan, at alt kommunikation mellem det offentlige og borgerne foregår på forskellige digitale platforme, hvilket gør både borgerne og de offentlige institutioner skrøbelige overfor cyberkriminalitet. Samtidig lyder det fra rapporter, at de offentliges it-systemer er støvede og fulde af teknisk gæld. Dette er en farlig cocktail for de offentlige institutioner, men en særdeles lækker drink for cyber-kriminelle.

28. maj 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

29. maj 2024 | Læs mere


Forbered dig effektivt på cyber katastrofen

Da det ikke længere er et spørgsmål om, om man bliver ramt men et spørgsmål om hvornår, er det essentielt at analysere angrebsflader og designe en effektiv sikkerhedsinfrastruktur, som afvejer sikring af centrale data og systemer mod hensynet til brugervenlighed og medarbejdernes produktivitet.

30. maj 2024 | Læs mere