Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Chromebooks: Mobilitet på den essentielle måde

Chromebooks er en speciel genre indenfor bærbare computere. De er "født" med Chrome OS og et brugermiljø, hvor omdrejningspunktet specielt i starten var Google-tjenester og onlinetjenester i det hele taget.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Det er nok ingen hemmelighed for nogen, at ideen om Chromebooks er vokset i Googles baghave. Disse oftest små og altid relativt billige bærbare præsenterer et alternativ til bærbare med Windows, Mac OS eller Linux.

Ideen bag Chromebooks er lidt anderledes end normale bærbare computere, for oprindelig var de tiltænkt at fungere som tynde klienter, hvor alle programmer blev afviklet i skyen. Det er stadig hovedtanken bag Chromebooks, dog kommer der flere og flere programmer til, der kan downloades og afvikles på den bærbare, selv hvis man ikke er online.

 

Chromebooks har en mere lukket tilgang til tingene end hos en tilsvarende Windowsbærbar. De eneste programmer, man kan downloade til sin Chromebook, er dem, der findes igennem Chrome Store. Udvalget er også langt mere begrænset end på Windows-platformen. Der er også langt fra så mange indstillingsmuligheder og valg at tage stilling til.
Det er på et og samme tid styrken og svagheden ved Chromebooks, alt efter hvorledes man betragter det.

Når det skal være ukompliceret

Chromebooks styrke ligger i den vedligeholdelsesfri tilgang til tingene, og operativsystemet opgraderes løbende med opdateringer, uden at brugeren behøver foretage sig noget. Man benytter således altid nyeste version.
Sikkerhedsaspektet gennemsiver Chromebooks fra ende til anden. Hver enkelt webside og applikation afvikles således i sin egen 'sandbox', der holder indholdet isoleret fra resten af computeren. En Chromebook foretager også en verifikation af systemet under boot og kan typisk reparere systemet, hvis der skulle vise sig at være foretaget ændringer.

Ud over dette bliver de filer, der trods alt måtte være på computeren hardwarekrypteret. Google påstår således, at en Chromebook ikke behøver et egentligt antivirusprogram for at opretholde sikkerheden på enheden.
En Chromebook er ikke for alle, eller til alle anvendelser. Der er tale om en bærbar med beskeden hardware og meget begrænset lagringskapacitet, der er optimeret til internetrelateret anvendelse. Chromebooks er også optimeret til at boote meget hurtigt, de egner sig dermed glimrende til, når du lige vil tage computeren frem og tjekke noget.

På en måde opfylder de samme rolle som tablets, men med indbygget tastatur og mere målrettet mod produktivitet. Man får jo
Google Docs med i pakken, klar til at blive anvendt. Chromebooks og undervisning nævnes, takket være deres egenskaber, derfor ofte i samme sætning. Det er dog ikke alt, man kan gøre på en Windows-bærbar, som man kan gøre på en Chromebook. Den er hovedsageligt til de lettere opgaver, hvor kompleksitet ikke er efterspugt.

Sådan testede vi

Der er ikke så righoldigt et udvalg af benchmarkprogrammer til rådighed til Chrome OS, som der eksempelvis er til Windows. Vi har dog brugt CrXPRT benchmarken, der såvel fortæller noget om computerens ydelse og tester batterilevetiden.

Der er også blevet plads til SunSpider
JavaScript-benchmarken. Ud over dette er de øvrige egenskaber vurderet ved almindeligt brug af enhederne.

Læs testene her:

Acer Chromebook 13 CB5-311-T8ME
Asus C200MA KX003 Chromebook
Dell Chromebook 11 3120
HP Chromebook 14 G3 K7J12ES
Toshiba Chromebook 2 CB30-B-104

[themepacific_accordion] [themepacific_accordion_section title="Fakta"]

Læs testene her:

[/themepacific_accordion_section] [/themepacific_accordion]