Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Skåner din tegnebog men sætter skub i dine filer

Transcend SSD370S leverer god ydelse og stor kapacitet til rimelige penge.

Af Carsten Sørensen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

En SSD på 512 GB som denne testede Transcend SSD370S vil i sagens natur koste et betragteligt beløb. Sanmmenligner man prisen med andre ssd’er på markedet, vil man dog opdage, at denne ssd er yderst moderat prissat.

Man får med andre ord meget ssd for pengene, men synes du alligevel, det er for stor en investering, kan du købe mindre udgaver helt ned til 32 GB. Er det for lidt, kan du på den anden side også få drevet i en 1 TB-udgave.

Stillet over for den kendsgerning må næste trin være at stille spørgsmåltegn ved, om det kan skyldes, at ssd’en ligeledes har en moderat ydelse, når nu prisen ser så fordelagtig ud. Det kan dog i dette tilfælde tilbagevises.

Homogen hastighed
Transcend SSD370S er en klassisk 2,5" SATA 6.0 Gb/s ssd baseret på Microsn 20nm MLC NAND-flash. Det vil sige, at hver hukommel-sescelle kan gemme 2 bit information i modsætning til SLC, hvor der kun er 1 bit information per celle.

Det er delvist med til at forklare den fornuftige pris, da typen er billigere end ssd af SLC flash typen. SLC-baserede ssd'er har en højere forventet levetid, men er til gengæld betydeligt dyrere.

Men selv andre MLC ssd'er koster ofte langt mere end dette drev. Det er ellers ikke fordi, at drevet er sløvt på noget måde. Faktisk så er drevet kendetegnet ved en høj ydelse, der vel at mærke går igen, når det kommer til såvel skrive- og læsehastigheder.

Vi har med HD Tune Pro 5.50 målt den sekventielle skrivehas-tighed til at være 466 MB/s og den sekventielle læsehastighed til 429,5 MB/s. Det er ikke de allerhøjeste målinger, vi har målt på en SATA 6.0 Gb/s ssd, men det er ikke langt fra de bedste drev på markedet.

I modsætning til en hel del andre prisvenlige ssd'er, er skrivehastigheden heller ikke meget lavere end læsehastigheden, hvilket ellers kan være tilfældet. Den gennemsnitlige søgehastighed er målt til 0,026 ms, hvilket er endog meget hurtigt.

Drevet er angivet til at kunne klare 75000 iops (Input/Output Operations per second). Vi målte 70.598 iops i random 4kB læseoperationer, og 72.313 iops ved 4kB random skriveoperationer begge ved brug af 64 tråde. Så det synes at være bekræftet.

Ideel til opgradering
Transcend SSD370S understøtter TRIM og DevSleep, der er en strømsparetilstand. Ssd’en er også egnet til brug i tynde bærbare computere grundet drevets meget slanke kabinet.

Til drevet følger et monteringsbeslag til montering af ssd'en i en 3,5" drevplads. Med SSD Scope programmet, der kan downloades på Transcends webside, kan man klone ens eksisterende harddisk over på ssd'en.

Det gør det let at skifte til den nye ssd, man fortsætter simpelthen på den nye ssd med de data man havde på det gamle system. Lettere kan det ikke gøres.

SSD370S’ design kan virke lidt underspillet, men det slanke aluminiumkabinet gør den universiel anvendelig SSD370S’ design kan virke lidt underspillet, men det slanke aluminiumkabinet gør den universiel anvendelig