Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Philips BDM4065UC

4K og 40 tommer. Hvadbehager?.

Af Torben Okholm, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vil du have en meget alsidig skærm, der er god til en masse? Eller foretrækker du en skærm, der koncentrerer sig om en smallere niche, men som afgjort gør det fremragende?

Hvis sidstnævnte er noget for dig, bør du bestemt overveje Philips BDM4065UC. Ingen af de andre skærme kommer i nærheden, når det gælder størrelse. Det er, hvad en standardopløsning på 4K gør ved en 40"-LCD-skærm. Det kan ingen andre skærme konkurrere med.

Det er faktisk kun på denne skala, at 4K for alvor virker. Man kan sætte Windows' dpi-skyder til 100 procent, og alt ser fint ud. Man får så megen plads på skærmen og så mange detaljer i spil, at alle andre skærme virker andenrangs.

Problemet er, at dette er en grundlæggende uheldig skærm. Vi retter bebrejdelserne mod dens HDTV-forfædre. Dette er snarere et justeret tv end en ren pc-skærm. Det fremgår af den primitive fod, der ikke kan justeres overhovedet, og den billige fornemmelse, skærmen giver.

Men det virkelig iøjnefaldende er selv LCD-skærmen. Det er en VA-skærm, og det er en populær teknologi til fjernsyn på grund af de bastante farver og den fremragende kontrast. Imidlertid er VA-synsvinkler ikke gode i sammenligning med IPS. Det er fint nok, når man ser tv på tre meters afstand. Det er mindre fint for en pc-skærm.

Elektronikken til billedbehandling er også hentet fra den lavere ende af HDTV. For at gøre en lang historie kort kan man se interferensmønstrene på Windows' skærmbillede. Hvis nogen anden skærm her havde det samme problem, ville den være dødsdømt. Det er på en måde acceptabelt for denne skærm, for den har fantastiske fordele. Den henvender sig ikke til enhver – på nogle områder er den meget utilfredsstillende – men for nogle af jer er der ikke andet, der duer. Det er vi ret overbeviste om.