Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Ferieopdateringer på Facebook kan koste dyrt

Det kan få store konsekvenser, hvis ikke du tjekker dine privatindstillinger på Facebook, inden du drager mod sydens sol .

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du er ankommet til hotellet og finder straks sommertøjet frem. Spotter en hyggelig café i skyggen, hvor du får serveret kulørte drinks. Du nyder varmen og feriestemningen. Alt er i den skønneste orden.

Alligevel føler du en trang til at ”tjekke ind” på cafeen og vise dine venner, hvor skønt du har det og topper det med at uploade en selfie med palmer og det krystalklare vand i baggrunden.

Det kan dog vise sig at være en dårlig idé, lyder det fra IT-Sikkerhedsekspert Janus R Nielsen fra it-firmaet www.anytech365.com.

"Mange danskere tjekker ikke om deres privatindstillinger på Facebook er begrænset til, at det kun er deres venner, der kan se opslagene eller om profilen er pivåben. Åbne profiler giver tusindvis af fremmede personer lov til at se alle dine private oplysninger, billeder fra ferien og de steder, du befinder dig, når du tjekker ind et nyt sted", siger Janus R. Nielsen.

Især om sommeren og generelt i ferieperioder kan det være en indirekte invitation til indbrud, hvis altså ikke du har styr på dine privatindstillinger på Facebook, før du uploader massevis af billeder fra sydens sol.

"Husk på at selvom du har begrænset din profil til ikke at være offentlig, men til at det er dine venners venner, der kan følge med, så overvej hvor mange af dine venners Facebook-venner du kender? Det kan være en gammel klassekammerats arbejdskollega eller en anden helt tilfældig person, der ser alle dine feriebilleder og opdateringer", siger Janus R. Nielsen.

Førhen kiggede indbrudstyve efter tomme indkørsler, men i dag kan de sidde hjemme og tjekke hvilke huse, der står tomme takket være åbne Facebook-profiler.

Om forsikringen dækker indbrud pga ferieopdateringer på Facebook er en side af sagen, men ingen ønsker at komme hjem til et tomt hus. Det er derfor utrolig vigtigt at sikre sine privatindstillinger, så hvem som helst ikke kan følge med i, hvor du befinder dig henne.

Janus R. Nielsen og AnyTech365 giver dig her en række gode råd til at sikre dit privatliv på ferien:

  • Lad kun dine venner følge med
  • Under ”Privatindstillinger og værktøjer” kan du vælge, at det kun er dine venner, der kan se dine fremtidige opslag. Under ”Tidslinje og tagging” kan du indkredse, at det kun er dine venner, der kan se, hvad andre slår op på din tidslinje og de opslag, som du er tagget i på din tidslinje.
  • Overvej hvilke informationer du videregiver
  • Tænk over hvad du skriver i dine statusopdateringer. Undlad at skrive at huset står tomt og hvor længe du er væk. Skriv heller ikke på din venindes væg, at ekstranøglen ligger under måtten, så hun ved det, når hun skal vande blomster. Send i stedet en privatbesked til hende.
  • Tænk efter en ekstra gang før du tagger andre
  • Du er selv herre over de billeder og indlæg, du poster på Facebook, men tænk altid efter en ekstra gang, før du inddrager andre i dine opdateringer. Det er værd at bruge et øjeblik på at tænke over, om de andre på billederne ønsker at blive identificeret. Det er slemt nok, hvis du selv
  • har postet, at du tilbringer ferien langt fra dit hjem, og du risikerer at komme hjem til et tomt hus. Har du inddraget et familiemedlem, som ikke har styr på sine privatindstillinger på Facebook, er situationen endnu værre.
  • Godkend venners tags før de vises på din tidslinje
  • Indstil din profil til, at du skal godkende de opslag, som dine venner tagger dig i. På den måde kan du selv bestemme, hvilke opslag der skal vises på din tidslinje. Dette gør du under ”Tidslinje og tagging” hvor du aktiverer at du vil gennemse opslag, som du tagges i, før de vises på din tidslinje.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til NIS2 - indhold, krav og konsekvenser

På dagen vil du både få et koncentreret, fokuseret overblik over de juridiske aspekter og de krav, du vil skulle leve op til. Du går også hjem med praktisk viden fra eksperter, der arbejder med NIS2-compliance på både det tekniske og organisatoriske niveau.

28. februar 2024 | Læs mere


Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere