Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Pas på online svindel under Black Friday

Black Friday nærmer sig, og købeglade danskere forbereder sig på at gøre en god handel online. Men de er ikke de eneste, der forbereder sig på Black Friday. Mens forbrugerne går på jagt efter de bedste tilbud, så forsøger cyberkriminelle at udnytte den omfattende handel online til at begå svindel. Bitdefender har 5 gode råd til en sikker Black Friday.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Black Friday løber af stablen fredag d. 25. november over hele landet. Sidste år var omsætningen på knap 2 milliarder kroner, og det er rekorden for største handelsdag nogensinde i dansk historie, hvis man måler på omsætning gennem dankort alene.
Der er visse perioder på året, hvor IT-svindlere er mere aktive end andre. Black Friday er en af de dage, hvor risikoen for misbrug af intetanende kunders betalingsoplysninger er størst. Tag for eksempel antallet af snyde-mails, der stiger med 10 procent i løbet af Black Friday i forhold til resten af året, det viser tal fra IT-sikkerhedsvirksomheden Bitdefender. Svindlen foregår via falske hjemmesider, trick-mails og uofficielle netværk. Bitdefender opfordrer forbrugerne til at udvise ekstra stor forsigtighed, når de handler netop denne dag. Fredrik Jubran, Nordisk Direktør for Bitdefender, siger:

“Der er meget større aktivitet på shopping-sites, end der plejer at være, en dag som Black Friday, og omsætningen på køb online er enorm. De handlende er ivrige og opsøgende, og det er alt sammen guf for dygtige cyberkriminelle. De forsøger at stjæle dine kreditkortoplysninger, såkaldt phishing, eller også lader de dig købe varer af dem, som du aldrig ser skyggen af.”

Vær opmærksom på mistænksomme mails og hjemmesider, og tænk dig en ekstra gang om, før du trykker på et link eller gennemfører en handel. Ser du et tilbud, der er for godt til at være sandt, så overvej, om det kan være et svindelnummer.

Bitdefender kommer med 5 gode råd til en sikker Black Friday på nettet:

1. Undgå at bruge offentlige Wi-Fi-netværk, når du handler online. Cyberkriminelle sætter nemt et hotspot op for at overvåge dine kreditkortoplysninger og shoppe videre for dine penge.
2. Vær sikker på, at hjemmesiden har en HTTPS-forbindelse – den grønne lås-logoet ved linket – da dette garanterer, at forbindelsen mellem bruger og sælger er krypteret, og at sælger er legitim.
3. Pas på uopfordrede mails. Modtager du en mail med “fantastiske rabatter”, så vær på vagt. Hensigten med sådanne spam-mails kan være at få dig til at trykke på et ondsindet link med malware eller at få dig ind på en falsk hjemmeside for at stjæle dine betalingsoplysninger eller sælge dig ting, du aldrig modtager.
4. Sørg for, at du har en god og opdateret sikkerhedssoftware installeret på dine enheder med anti-phishing- og anti-fraud-funktioner. Sådan software opdager snydesider og blokerer for malware.
5. Brug et kreditkort i stedet for debetkort. Debetkortet trækker ofte beløbet fra din konto med det samme, hvor et kreditkort bruger nogle dage. Du har lidt længere tid til at opdage snyd og annullere en online handel, hvis du bruger kreditkort.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere