Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sådan holder du mobilbatteriet i god form

Mobilens batteri holder ikke evigt, men med disse tips kan du holde det i live lidt længere .

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Producenter af litium-ion-batterier angiver, at batterierne har en levetid på 300-500 såkaldte opladningscyklusser. Hver gang telefonen oplades fra under 70 procent, gennemgår batteriet en cyklus. Hvis man oplader telefonen en gang om dagen, vil batteriet således holde op til halvandet år. Ikke umiddelbart imponerende.

Samtidig kan batteriets kapacitet blive reduceret fra fuld kapacitet, som i praksis ikke er 100 procent – men 88-94 procent – til 73-84 procent efter cirka 250 cyklusser.

Batteriets holdbarhed kan derfor være 10-15 procent ringere efter 8 måneder eller 15-20 procent ringere efter blot et års brug – igen baseret på en daglig opladning. Udover opladningerne har andre faktorer også indflydelse på levetiden såsom længere-varende varmepåvirkning, eller at telefonen er tilsluttet lang tid efter at være opladet til 100 procent.

Ovenstående er dog baseret på worst case-betragtninger. De 300-500 cyklusser er regnet ud fra, at batteriet oplades fra 0 til 100 procent hver gang. Hvis man undgår at lade telefonen dø helt ud, før den sendes til opladning, giver det batterierne en noget længere levetid.

Desværre har mange den indgroede opfattelse, at sjat-opladninger er dårlige for batteriet, og at det er bedre at oplade, når telefonen nærmest er død. Men det er nærmest omvendt.

Faktisk er det sådan, at hvis man oplader, når telefonen er nede på cirka 25 procent, vil batteriet snarere have en levetid på 2000-2500 cyklusser. Og så er vi oppe på 5 år. Fulde afladninger er altså særlig hårde for batteriet.

Følg disse 3 råd, og hold dit batteri i god form:

1. Tag ladekablet ud, når telefonen er opladet. Ellers bliver batteriet «stresset» kemisk set.

2. Oplad ikke til 100 procent. Høj spænding stresser også batteriet. Sjat-oplad telefonen, når du kan. Gerne et par gange om dagen.

3. Opbevar telefonen så køligt som muligt. Læg den ikke frem på et solbeskinnet bord.

Mobilbatteri. Hvis du tager ladekablet ud, når telefonen er opladet, undgår du, at batterier bliver ”stresset”.