Faste forbindelser
Med faste priser på bredbånd er der sikkert mange, der går og lurer på tanken om at opsætte sin egen webserver eller andet sjov. Det er ikke særligt svært, som vi har vist i tidligere artikler. Domænenavn er en anden sag. Den slags kræver normalt et fast IP-nummer, men dynamiske DNS-tjenester (Domain Name System) kan løse problemet. Det er for det meste ganske gratis.
Faste IP'er er ikke altid lykken
For at få sig et domænenavn på den "rigtige" måde, skal man have et fast IP-nummer. I forbindelse med privatbrugere giver det problemer.
For det første tager mange udbydere en merpris, hvis man ønsker et fast IP-nummer. Det skyldes, at IP-numre er en sparsom ressource i den nuværende version af internetprotokollen, version 4. Knapheden forsvinder som dug for solen, når verden overgår til den nye version 6, men overgangen til den nye standard tager længere tid end forventet, og tidspunktet, hvor hele verden er gået over til den nye standard, ligger stadig et stykke ude i fremtiden.
For det andet medfører et fast IP-nummer en større sikkerhedsrisiko end dynamiske IP-numre. En almindelig kendt hacking-metode går ud på at skanne et område af IP-numre, prøve at identificere computerne bag numrene, og forsøge at finde information om hvilke servere og programmer, der kører på computeren. Hvis man er uheldig, kan man ligefrem ende med at ligge i en hacker-database, og da ens IP-nummer aldrig skifter, kan hackerne altså benytte oplysningerne, hvis der skulle dukker sikkerhedshuller op.
Risikoen er væsentlig mindre med et dynamisk IP-nummer, da hackeren kun kan bruge oplysningerne indtil IP-nummeret fornys næste gang.
DNS
DNS
DNS er internettets "telefonbog", der bytter et navn for et IP-nummer. Det kræver selvfølgelig en lille forklaring. Når to parter - computere - skal kommunikere på internettet, foregår det ved hjælp af IP-numre. IP-numre kan sammenlignes med "gammeldags" telefonnumre, hvor ruten angives af telefonnummeret. Den første ciffergruppe angiver et bestemt netværk, den næste ciffergruppe angiver et delnetværk på det første netværk og så fremdeles. Med andre ord kan den fysiske rute imellem to punkter aflæses direkte af nummeret.
I slutningen af 1984 blev en specifikation for navne - domæner - udarbejdet, og domænesystemet blev sat i værk i 1985. For at websurfere kan finde ens webserver, kræver det, at ens IP-nummer parres med ens domænenavn i DNS-systemet. Når man er tilkoblet internettet med et dynamisk IP-nummer, skal DNS-serveren altså opdateres hver gang, man skifter nummer. Det er den service, som dynamiske DNS-tjenester udbyder.
Org og DK
Vi har testet den gratis tjeneste DynDns.org. I denne forbindelse betyder "Gratis", at man kan få et valgfrit subdomæne til et af flere mulige domæner, som DynDns.org tilbyder. Registreringen er ganske lige ud af landevejen, og minder om så mange andre gratis-tjenester på internet.
Konfigurering
Som top og anden-niveau domæne valgte vi Mine.Nu, og vores helt personlige tredie niveau domæne blev JegVilHave, så den fulde adresse bliver JegVilHave.Mine.Nu. Der er ikke meget sjov ved et sådan domæne, men DynDns.org tilbyder i lighed med andre tjenester, at registrere "rigtige" subdomæner lige under de internationale top-domæner som .com og .org.
Der findes også en dansk tjeneste DynDns.dk, hvor man kan benytte sit eget .dk-domæne. Der er dog ikke samme hjælp og information som hos DynDns.org.
Her har vi kun testet den gratis tredie-niveau domæne-løsning hos DynDns.org, men da der ikke er nogle principielle forskelle mellem anden og tredie niveau domæner i DNS-systemet, skulle det ikke gøre forskel.
Opdateringen
DNS-serveren skal som sagt opdateres med det IP-nummer, computeren får, hver gang forbindelsen til internettet reetableres. Det ville jo være kedeligt at skulle gøre det manuelt, så derfor findes der en række programmer, der kan udføre jobbet. Her har vi afprøvet shareware-programmet Direct Update, som fungerer som en tjeneste under Windows NT og 2000. Programmet installeres på almindelig vis, og derefter startes tjenesten fra et ikon yderst til højre i proceslinien.
Programmet konfigureres ved at højreklikke på ikonet i proceslinien og vælge Launch admin now fra menuen. Ved at klikke på fanebladet Status og klikke på knappen Create, åbnes en ny dialog:
Account type sættes til navnet på den service, man benytter. Nedenunder indtastes brugernavn og password, og mere er der ikke i det. Programmet slår ens øjeblikkelige IP-nummer op og sender det til serveren. I nogle tilfælde kan man komme ud for at skulle vente et par minutter, men i dette forsøg virkede domænet med det samme. Så er det bare at fyre op for webserveren, indtaste adressen i browseren, og jo - det virker faktisk.
Vi koblede internetforbindelsen af og på et par gange for at skifte IP-nummer, og hver gang virkede opdateringen øjeblikkeligt.
Websitet http://www.technopagan.org/dynamic/" TARGET="_blank">Technopagan har en liste over tjenester, som udbyder Dynamisk DNS, og der er også mere information at hente.