Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Guide: Fjern medfødte apps i Windows 10

Windows 10 indeholder en masse apps, som du måske aldrig kommer til at bruge. Hvis du er træt af overflødige apps, så læs med her, hvor vi viser dig, hvordan du slipper af med dem.

Af Redaktionen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Du kan ikke forhindre, at Windows 10 fra start rummer en række installerede apps, og selvom de er designet til at hjælpe dig med at komme i gang med din nye bærbare eller stationære pc så hurtigt som muligt, op-dager du måske, at du aldrig kommer til at bruge en stor del af dem. Så i stedet for at beholde dem og lade dem tilstoppe din startmenu og
fylde på harddisken, kan du afinstallere dem.

På de næste sider viser vi dig, hvordan du får overblik over forudinstallerede apps, og vi hjælper dig med at beslutte, hvilke du ikke behøver. Derefter gennemgår vi, hvordan du fjerner dem fra din maskine. Et rigtig godt program til at fjerne disse apps hurtigt og nemt er PC Decrapifier, som kan hentes gratis på nettet fra www.pcdecrapifier.com.

1 Hvad kan du roligt fjerne?

Første gang du bruger Windows 10, ser du de medfødte apps. Mange kan let fjernes, andre er mere komplicerede. Blandt lette apps er: Skype, Microsoft Solitaire Collection, MSN Finans; Nyheder, Telefon, MSN Sport, Windows Media Player og Windows DVD Player.

2 Hurtig afinstallation

For at fjerne de førnævnte apps, skal du finde deres poster i Startmenuen. Højreklik på deres ikon og vælg ”Fjern”. En lille besked fortæller, at appen og eventuelle tilknyttede data bliver fjernet fra din pc. Klik på ”Fjern” igen. Den valgte app slettes derefter fra din enhed.

3 Fjern de besværlige apps

Der findes også medfødte apps, hvor processen med at fjerne dem er lidt mere kompliceret. Dette skyldes, at disse apps er tættere integreret i styresystemet. Apperne er: Lommeregner, Kalender, Mail, Kamera, Kort, Film og TV, Personer, Billeder, Microsoft Store-appen og Vejr.

4 Brug PowerShell som værktøj

For de besværlige apps bruger du værktøjet Windows PowerShell, men kun, hvis du er sikker. Skriv
”powershell” i Proceslinjens søgefelt. Højreklik på posten ”Windows PowerShell” og vælg ”Kør som administrator”. Et vindue vises, som ligner kommandoprompten.

5 Fjern appen

I PowerShell indtaster du følgende kode for at fjerne de besværlige, forudinstallerede apps: ”Get-AppxPackage *appnavn* | Remove-AppxPackage”. Ved ”appnavn” indtaster du appens kodenavn. Vil du fjerne Kamera-appen, skriver du ”windowscamera” mellem de to stjernetegn.

6 Koder til andre apps ...

3D Builder (3dbuilder), Xbox (xboxapp), Personer (people), Kalender og Mail (windowscommunications-apps), Lommeregner (windowscalculator), Groove Musik (zunemusic), Kort (windowsmaps), Film og TV (zunevideo), Billeder (fotos), Stemmeoptager (soundrecorder).

7 Brug tredjepartssoftware

Alternativt kan du bruge 10AppsManager http://www.thewindowsclub.com/10appsmanager-windows-10. Klik på ”Download File”, og åbn mappen, når zip-filen er hentet. Klik derefter på .exe-filen. Et vindue vises, og du kan klikke på ikonet for den app, du vil afinstallere.

8 Geninstallér apps

Hvis du fortryder, kan du hente en slettet app igen i Microsoft Store. Brug søgefeltet og klik på appens ikon. Derefter på knappen ”Hent”. Det forudsætter selvfølgelig, at du ikke har slettet Microsoft Store-appen! Du skal bruge et gendannelsespunkt for at få den tilbage.