Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Sjovere gaming med den rigtige skærm

Hvis du er vild med gaming, kan du gøre spillene endnu sjovere ved at vælge en god pc-skærm. Ja, måske vinder du endda oftere med en skarp monitor, der reagerer lynhurtigt.

Af Natasja Broström, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Spiloplevelsen bliver selvfølgelig langt mere intens, hvis du til pc-gaming har adgang til en stor og god skærm. Men du vil sikkert også opleve, at du vinder endnu flere spil end tidligere. For et godt skærmbillede, der opdateres lynhurtigt, giver bedre overblik og flere detaljer.

En god skærm til computerspil er kendetegnet ved, at den opdaterer hurtigt, så billederne ikke bliver slørede eller hakker, selvom der foregår en masse.

Den skal kunne vise gode farver, hvor sort er rigtig sort og ikke bare nuancer af grå. Du skal ligeledes overveje, om skærmen skal understøtte nye teknologier som virtual reality, hvor spillet forvandles til en 3D-verden, du kan træde ind i.

Miljøet rundt om skærmen skal også forberedes, før du sparker den første bold i fodboldspillet FIFA eller i andre spil. Hvor stort er skrivebordet, altså møblet, som skærmen skal stå på, hvordan falder lyset, og skal skærmen kunne justeres i højden og vinklen?

Sidst, men ikke mindst, bør du overveje, hvilke udgange og ekstra funktioner skærmen skal have. Drejer det sig om en ekstern skærm, bør den have HDMI eller DisplayPort for optimal tilslutning til en spille-pc. På den måde kan din skærm til spil gengive endnu flottere, og den kan bruges til andre former for underholdning, for eksempel film.

Forstå din næste skærm til gaming

Du møder en masse sære tekniske termer, når du køber pc-skærm. Her får du en forklaring på de begreber, som er værd at kende.

FreeSync og G-Sync

Begreberne dækker over en synkronisering af signal og billeder. Dermed kan spil afvikles, uden at billedet hakker eller viser flere billeder på samme tid. FreeSync er udviklet af produ-centen AMD, og G-Sync er udviklet af Nvidia.

VR Ready

Grafikkortet skal være stærkt, hvis du vil spille virtual reality-spil. Du skal derfor lede efter computere, uanset om det er en stationær eller en bærbar, som er mærket ”VR Ready”.

LED

En skærm med flydende krystaller (LCD) lyses op af dioder (LED’er), som omgående reagerer, når de tændes eller slukkes. Det giver et klart billede uden uønskede skygger og med god kontrast.

IPS Betegnelsen

In-Plane Switching bruges om en teknologi i LCD-skærme. En IPS-skærm har en mere ensartet farvegengivelse og bedre betragtningsvinkler end andre skærmtyper.

Responstid

En skærms respons-tid måles i milli-sekunder (ms). En langsom skærm giver slørede billeder, også kendt som ”ghosting” på grund af det spøgelsesagtige skær. En hurtig skærm er vigtig i skydespil og hektiske onlinespil.

Hz

Tallet for Hertz – forkortet Hz – viser, hvor mange gange et skærmbillede opdateres i løbet af et sekund. Målingen kaldes også ”refresh rate”, altså opdate-ringshastighed. En skærm med 144 Hz
opdateres 144 gange i sekundet. Hurtig opdatering er vigtigt i specielt action- og skydespil.

4K/UHD

To betegnelser for tidens bedste skærmformater. 4K har fire gange så mange pixel (billedpunkter) som full HD. UHD (Ultra High Definition) er en fællesbetegnelse for alle højopløste formater, for eksempel 4K og 8K.

QHD

Quad High Definition betyder, at skærmen kan vise indhold i wide-screen-format (16:9) med fire gange så mange pixel som HD (720p). Det giver mere finkornede billeder end full HD (1080p), men ikke helt så høj opløs-ning som 4K.

DVI

En ældre stan-dard til overførsel af digital video. Standarden er på vej ud af skærme og computere, og den erstattes af blandt andet HDMI, som også overfører digital lyd.

HDMI

Med et HDMI-kabel overføres lyd og billede digitalt og uden komprime-ring, også højopløste formater som 4K og såkaldt HD-lyd. Det sidste er især en fordel, hvis du forbinder din computer til en skærm med indbyggede højttalere i god kvalitet.

DisplayPort

Porten bruges til at forbinde en ekstern skærm og en computer. Indgangen ligner den til HDMI, bortset fra at det ene hjørne er skåret skråt af. Du kan blandt andet bruge en DisplayPort til at vise indhold i 4K/UHD (3840 x 2160 pixel).

4 tips til den bedste gamingskærm

1 Størrelse:

Mindst 22” En ekstern spilleskærm bør ikke være under 22”. Har du plads på skrivebordet, så gå efter 27”, så skærmen har god plads til menuer og formularer i rollespil, og så du kan nyde flotte scener og samtidig få et godt overblik i action- og skydespil. Vil du have den fulde filmiske oplevelse, og er plads ikke et problem, skal du gå efter en stor buet skærm på 34” eller endnu større.

2 Justering:

Rette højde Hvis du har det bekvemt foran skærmen, bliver du også en bedre gamer. Overvej derfor en ekstern skærm, som kan justeres i højden og tiltes, dvs. vippes. På den måde kan du indstille skærmen til præcis den betragtningsvinkel, som passer til dig. Vinklen og højden har også betydning for, hvor meget du kan reducere lysindfald og reflekser i skærmen.

3 Opløsning:

Kan pc’en følge med? Skærmens opløsning har betyd-ning for, hvor skarpe billeder du får. Jo højere skærmen er opløst, jo flere billedpunkter (pixel) er der, og des mere arbejde er der for både skærm og computer. Selvom en skærm kan afvikle det højopløste format 4K, så skal compute-rens processor og grafikkort også kunne følge med. Så tjek det før køb.

4 Porte:

HDMI er godt Med indgange som HDMI og DisplayPort kan du tilslutte en ekstern skærm til en bærbar pc og for eksempel udvide skærmarealet uden at tabe på kvaliteten. Især er HDMI i computeren og skærmen en gevinst. Hvis du vil kunne arbejde på to skærme samtidig, skal du i Windows 10 under Indstillinger > System fortælle computeren, hvordan de to skærme skal arbejde sammen.