Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sonos Move: Sonos flytter ud

Move har, som den første Sonos-højttaler, batteri og Bluetooth. Det betyder, at du kan tage den med dig hvor som helst. Men hvordan klarer den overgangen fra hjemmeboende til udeboende?.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Sonos har hidtil været noget, der udelukkende hørte til i hjemmet. Alle tidligere højttalere har været bundet til væggen med strømkabel og været afhængige af hjemmets Wi-Fi for at fungere. Sådan er det ikke med Move. Den nye højttaler kan tages med hvor som helst og bruges uanset, om der er internet eller ej.

Højttaler til haven

Men én ting er, at man kan tage den med sig, en anden er, om man overhovedet gør det. For det er ikke en handy lille højttaler. Det er lidt af en basse, betydeligt større end Sonos One, den mindste i Sonos-sortimentet, og med solid vægt på 3 kilo. Der skal en god rygsæk til, hvis den skal med ud.

Et håndtag på bagsiden, i form af et indhak, gør den dog nem at flytte på, når du går derhjemme. Og det er faktisk også det, den primært er tænkt til. Som en mere mobil løsning, der ikke er bundet til ét sted i hjemmet, men kan placeres, som man har lyst. Ikke mindst i haven, på altanen, i gården eller andre udeområder.

Den tåler moderate stød, mens en IP56-certificering sikrer, at den ikke tager skade af lidt støv og vand. Den er på ingen måde vandtæt, men du skal ikke bekymre dig, hvis den får lidt regn. Der medfølger ladestander. En fin løsning, hvis højttaleren har en fast placering, som den vender tilbage til. Men der er heldigvis også almindelig USB-C-opladning, så du ikke behøver at huske standeren, hvis du tager Move med ud.

Bluetooth begrænser

Tilkoblingen til Sonos-systemet sker som med enhver anden højttaler. Move kan indgå i multirumssetup samt stereopar (ikke surround) på lige fod med andre Sonos-højttalere og tilgå alle de samme tjenester. I hvert fald når den er på Wi-Fi. Når Wi-Fi ikke er tilgængelig, er der mulighed for Bluetooth. Du skifter med en knap på bagsiden. Så kan du parre Move med mobilen som enhver anden Bluetooth-højttaler.

Du har dog ikke adgang til Sonos-systemet længere. Musikken spilles direkte fra dine streamingapps. Det er lidt ærgerligt, at man må træde ud af Sonos-universet og således undvære spillelister, personlige favoritter osv. Oplevelsen havde været bedre, hvis man kunne blive i Sonos-appen, og det havde samtidig givet brugerne større incitament til at investere i netop denne Bluetooth-højttaler. Batterievetiden er 10 timer. Ikke overvældende, men rigeligt til en sommeraften i haven.

Tilpasser selv lyden

I størrelse befinder højttaleren sig et sted mellem Sonos One og Play:5. Det samme kan siges om dens lydmæssige formåen. Der er mere overskud og bund i den end Sonos One, men ikke helt så meget som Play:5. Det er en højttaler, der vil kunne spille de fleste rum op og gøre det på yderst tilfredsstillende manér. Den lyder virkelig godt, og da den er konstrueret med 360-graders højttaler, lyder den lige godt fra alle vinkler.

Som alle nyere Sonos-højttalere har den Trueplay-lydkalibrering. En rigtig nyttig funktion, især i besværlige rum som bade-værelser, hvor den kan justere lyden, så den står flot og klart. I Move er Trueplay indbygget i højttaleren – du skal ikke bruge din mobil – og kalibreringen sker automatisk. Højttaleren analyserer kontinuerligt omgivelserne og tilpasser lyden.

Det giver rigtig god mening i en transportabel højttaler, som det ene øjeblik står i det fri, det næste i et lille soveværelse. Og det fungerer glimrende, omend der var tilfælde, hvor vi endte med at fintune lidt med EQ’en. Desværre virker Trueplay kun, når højttaleren er på Wi-Fi.

Nu med stemmestyring

Move giver mulighed for stemmestyring. Det er der flere andre Sonos-højttalere, der også gør, men først nu er der åbnet op for det i Damnark. Via Google Assistent kan du styre musik, smarte enheder i hjemmet og meget andet. Til vores glæde er der også mulighed for at styre musiktjenester, som ikke er understøttet af Google Assistent. Højttaleren adlød vores anmodning om at spille Chris Isaak på Tidal, uden noget brok.

Flytter næppe hjemmefra

Selvom vi gerne have set, at man kunne blive i Sonos-universet med Bluetooth aktiveret, er Move en vellykket hybrid mellem multirum og bærbar højttaler. Størrelsen gør dog, at den næppe kommer til at bevæge sig særlig langt fra hjemmet.