Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Panasonic Lumix S5: Fremragende full-frame til rimelige penge

Panasonic har formået at klemme meget af det gode fra Lumix S1 ned i et mindre og mere medgørligt format, der egner sig suverænt til både foto og video.

Af Rasmus Elm Rasmussen, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Vi var ret begejstrede for Lumix S1, det første full-frame systemkamera fra Panasonic. Et fremragende kamera. Dog var det noget af en krabat at rende rundt med
Det nye Lumix S5 er mere medgørligt. Dimensionerne er mindre, vægten blot 714 gram, men byggekvaliteten fejler intet. Det er et helt igennem velkonstrueret kamera. Klippestabilt at betjene og med glimrende greb.


Vigtige features er overført fra storebroderen: 24,2-megapixel CMOS-sensor og 5-akset billedstabilisering i kroppen. Kunstig intelligens giver hurtig og præcis autofokus, og Dual Native ISO sikrer ISO-værdier op til 51.200.

Ikke desto mindre kæmper man lidt i dunkle omgivelser. Hjælpelampen må på arbejde. Resultaterne er dog forrygende.  

Godt til foto, endnu bedre til video

Det er et fremragende fotokamera, som til fulde leverer den særlige tredimensionelle karakter, man forbinder med full-frame. Landskabsfotografen har mulighed for at skyde 96 MP billeder i jpeg eller raw, og der er Live View Composite-funktion samt HLG Photo-mode.

Det er dog til video, S5 for alvor brillierer. Her kommer den stærke billedstabilisering (som bliver endnu stærkere, når du bruger Panasonic S-objektiver med stabilisering) for alvor til sin ret. Der er enestående ro og stærk dynamik i gengivelsen. Video kan skydes internt i op til 4K 60p 10-bit. Med 14+-stops dynamisk rækkevidde er S5 på niveau med ægte filmkameraer, og kameraet har V-Log/V-Gamut-kompatibilitet med  VariCam Look.

Et 2200mAh-batteri sikrer nogenlunde batteritid, og der er dobbelt SD-kort-indgang (UHS-IIx1 og UHS-I x1) samt trådløs forbindelse til mobiler og computere via 5 GHz/2,4 GHz Wi-Fi og Bluetooth.

Alsidigt udvalg af objektiver

Ligesom S1 anvender Lumix S5 L-Mount-systemet, som giver mulighed for at vælge mange  objektiver, ikke bare fra Panasonic, mens også objektiver fra Leica og Sigma.

Prisen er 15.990 kroner. Det er ikke ligefrem håndører, men det er billigt for et full-frame-kamera, især når det har en klasse som Lumix S5.

Pris: 15.990 kroner
Samlet vurdering: 6 af 6 stjerner