Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Test: Sandberg USB Webcam Pro+ 4K: Næsten 4K til FHD-pris

Testens mindste kamera reklamerer med ”Full 4K”, men mangler et par megapixel for at leve op til producentens løfter.

Af Knud Søndergaard, Alt om Data

Denne artikel er oprindeligt bragt på Alt om Data. Computerworld overtog i november 2022 Alt om Data. Du kan læse mere om overtagelsen her.

Når det gælder webkameraer, er Sandberg gået all-in. Sortimentet består af ikke færre end 18 modeller, som prismæssigt spænder fra 199 kroner for en type med blot 480p-opløsning til 2999 kroner for en konferenceløsning.

Blandt Sandbergs 4K-modeller har AOD testet den nærmest selvudslettende USB Webcam Pro+ 4K-model, som kommer med en 8 MP billedsensor, hvad der normalt vil svare til 4K-opløsning. Der er bare lige den detalje, at billedsensorens lodrette opløsning ”kun” er 3264 pixel, hvor der kræves mindst 3840 pixel til 4K. Det skyldes, at sensorens format er 4:3, og for at komme op i 16:9 bruger Sandberg kun 1832 af de tilgængelige 2448 vandrette linjer. Kort sagt lander dette webkamera nærmere ægte 4K end FHD, men det kræver 2 millioner flere pixel at leve op til løfterne i salgsmaterialet.

Som forventet er kameraet helt problemfrit at tilslutte. Skype og de andre gængse programmer klarer det fint hos os.

Fint billede, fjern lyd

USB Webcam Pro+ 4K leverer en absolut tilfredsstillende gengivelse af vores testkort. Farverne ligger på den kølige side, men skarpheden kommer kun et mulehår efter testvinderen til mere end den dobbelte pris. Autofokus-systemet skal også roses for at reagere hurtigt og præcist. I den højest mulige opløsning kunne bevægelser vises mere flydende.

Lyden er mere gennemsnitlig og virker lidt fjern og uklar, selv om mikrofonen er i stereo.


Sandberg Pro+ 4K-kameraets farvebalance virker noget kølig, men skarpheden er glimrende – undtagen i øverste højre hjørne, hvor ”TEST” virker sløret.